PLUS critică proiectul lui Gorghiu care prevede ca o parte din condamnaţi să-şi poată ispăşi pedeapsa de acasă. „Ultimul lucru de care avem nevoie acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

PLUS a transmis un comunicat de presă în care critică proiectul liberalei Alina Gorghiu prin care o parte din condamnaţii definitivi şi-ar putea ispăşi pedeapsa de acasă. Formaţiunea afirmă că proiectul trebuie respins „urgent”, argumentând că „românia are în acest moment alte priorităţi majore”. Totodată, PLUS îi compară pe liberali cu „PSD, care a încercat în ultimii ani modificări legislative fără dezbatere în favoarea infractorilor”.

PLUS afirmă că „o largă majoritate” a senatorilor încearcă „ceea ce a contat pentru ei în ultimii ani: distrugerea legislaţiei penale”.

„Proiectul senatoarei liberale Alina Gorghiu prin care peste jumătate dintre condamnaţii definitiv din România şi-ar putea ispăşi pedeapsa acasă trebuie respins urgent. România are în acest moment alte priorităţi majore care sunt accelerate de pandemia COVID-19: criza sanitară şi cea socio-economică. Astfel de proiecte care modifică azi Codul Penal aduc aminte de modul de acţiune al PSD, care a încercat în ultimii ani modificări legislative fără dezbatere în favoarea infractorilor.

Deşi am depăşit pragul de 100 de persoane decedate din cauza coronavirusului, deşi ne pregătim de cea mai gravă recesiune economică din ultimii 20 de ani, o largă majoritate a membrilor Senatului rămân atenţi doar la ceea ce a contat pentru ei în ultimii ani: distrugerea legislaţiei penale”, se arată într-un comunicat PLUS.

Formaţiunea le-a transmis deputaţilor să respingă proiectul la vot, motivând probleme de constituţionalitate, probleme de punere în aplicare şi o încălcare a egalităţii.

„Înţelegem necesitatea identificării unor soluţii privind supraaglomerarea penitenciarelor şi evitarea aplicării unor noi sancţiuni de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, soluţiile propuse nu trebuie să fie, la rândul lor, creatoare de noi probleme. Situaţia penitenciarelor din România nu poate fi soluţionată ignorând tocmai penitenciarele. O abordare constructivă presupune identificarea de noi spaţii de detenţie conforme standardelor impuse de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de disponibilitatea de a reamenaja spaţiile deja existente. Desigur, aceste măsuri presupun investiţii, dar realizarea lor pe termen mediu este preferabilă în raport cu alternativa propusă la acest moment deputaţilor. Facem, aşadar, apel la responsabilitatea acestora, solicitând respingerea propunerii legislative la votul final, a mai transmis PLUS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite