Pilonii de bază ai guvernării UE din următorii cinci ani. Programul PPE, adoptat în Congresul de la București
0Partidul Popular European, formațiunea cea mai puternică din UE și așteptată să domine și în perioada 2024-2029 scena politică, a adoptat la București programul politic pentru următorii cinci ani, având printre obiective și aderarea României la spațiul Schengen „cât mai repede cu putință”.
În primul rând, PPE subliniază că familia politică va rămâne „alături de Ucraina”, încă din primul capitol al programului politic, pentru că statul vecin nu-și apără doar „integritatea și suveranitatea”, ci și valorile europene, fiind promis sprijin „politic, economic, umanitar și militar, atât timp cât este nevoie”.
Rol mai important pe apărare și politică externă
Al doilea element al programului este legat de întărirea componentei de apărare, fiind susținută crearea funcției de comisar pentru securitate și apărare, care să „coordoneze temele legate de apărare” și să promoveze cooperarea pe acest domeniu, inclusiv prin formarea unui Consiliu de Apărare, care să reunească miniștrii Apărării din UE. Totodată, este mult pus accentul pe achiziții coordonate la nivelul UE privind echipamentul militar.
O funcție nouă pe care PPE o vrea este cea de ministru al Afacerilor Externe al UE, care să dețină și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, acesta urmând sǎ păstreze legătura cu miniștrii de Externe din statele UE, Marea Britanie și Norvegia, coordonându-se ca poziționări. „Europa noastră vorbește pe o singură voce în lume” este titlul capitolului referitor la schimbarea de optică pe politică externǎ.
Tema migrației și a azilului este și cea care conține susținerea fermă a aderării României și Bulgariei, inclusiv a frontierelor terestre, „cât mai repede cu putință“. În schimb, și PPE vorbește de faptul că trebuie să aibă loc o întărire a granițelor UE, pentru a face față migrației ilegale.
Un capitol este dedicat relației cu fermierii, unde PPE vrea să vină cu politici agreate cu persoanele care se îndeletnicesc cu agricultura, care să încerce să țină cont atât de protejarea mediului, dar și de protejarea producțiilor și a intereselor celor care lucrează pământul. Măsuri vor fi luate mai ales pentru a crește aplecarea tinerilor către agricultură, fiind nevoie de noi generații care să fie preocupate de domeniu.
Tensiuni interne
În interiorul PPE au apărut și unele tensiuni. De exemplu, partidul din care provine cancelarul Austriei, Karl Nehammer, adică OVP, s-a declarat împotriva programului electoral al popularilor. Una dintre problemele invocate și considerate o „linie roșie” este legată de extinderea spațiului Schengen. Mai precis, prin vocea secretarului general al OVP, Christian Stocker, popularii austrieci au spus clar: „Sistemul Schengen este stricat”, potrivit cotidianului Kurier, care a prezentat opoziția OVP față de tema extinderii. La rândul lor, francezii de la Les Republicains, prin președintele Eric Ciotti, au anunțat că ei nu sunt de acord cu susținerea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la şefia Comisiei Europene, fiind catalogată „candidatul lui Macron, nu al dreptei”.