Parchetul General: chestorul Constantin Manoloiu a blocat cu intenţie o decizie privind referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Constantin Manoloiu a trimis Curţii Constituţionale, în interval de numai câteva ore, două documente contradictorii    FOTO: Mediafax
Chestorul Constantin Manoloiu a trimis Curţii Constituţionale, în interval de numai câteva ore, două documente contradictorii    FOTO: Mediafax

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor (DEP), chestorul Constantin Manoloiu, a transmis Curţii Constituţionale două documente contradictorii în interval de doar câteva ore, blocând astfel, cu intenţie, decizia Curţii Constituţionale privind referendumul de pe 29 iulie. Procurorii au explicat, miercuri, motivele pentru care acesta a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în formă calificată. O formă agravată a infracţiunii, pedepsită cu minimum 5 şi maximum 15 ani de închisoare.

Ministerul Public a precizat că, în dosarul în care a fost acuzat Manoloiu, procurorii verifică "modul în care au fost respectate prevederile legale referitoare la întocmirea listelor electorale permanente, precum şi a modului în care au fost întocmite înscrisurile transmise Curţii Constituţionale, pentru a stabili dacă acestea conţin date nereale, de natură să atragă răspunderea penală a autorilor".

Listele electorale actualizate, transmise BEC cu două zile înainte de referendum

Potrivit procurorilor, momentan, singurul acuzat în cauză este directorul DEP, chestorul Constantin Manoloiu. Anchetatorii au reţinut că acesta a transmis, prin adresa cu numărul 3456054, Biroului Electoral Central copii ale listelor electorale permanente, vineri, 27 iulie 2012, cu două zile înainte de desfăşurarea referendumului. 

Potrivit comunicării semnate de Manoloiu, pe 27 iulie, pe listele electorale permanente erau înscrişi, 18.292.514 alegători. Pe baza acestui document a fost organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. 

În seara de 1 august, la cererea Curţii Constituţionale, Constantin Manoloiu a confirmat acelaşi număr de alegători - 18.292.514 - prin comunicarea cu numărul 3479198. 

Câteva ore mai târziu, în dimineaţa de 2 august, şeful DEP a transmis Curţii Constituţionale adresa cu numărul 3479199, "fără a exista o solicitare a instanţei de contencios constituţional, conform căreia <<instituţia pe care o conduce nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente>>, deşi, potrivit H.G. nr. 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare desfăşurării referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era în competenţa serviciilor de evidenţă informatizată a persoanei din subordinea sa".

"În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a fost produsă o tulburare însemnată activităţii instituţiilor publice implicate în validarea referendumului", conchid procurorii. 

Ancheta desfăşurată acum de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică vizează, în paralel, şi eventualele fraude comise la referendum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite