Ordonanța privind stabilirea prețului la energie, adoptată în Senat

0
Publicat:

Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege inițiat de Guvern prin care se propune achiziționarea energiei electrice în sistem centralizat (OPCOM). Astfel, producătorii sunt obligați să vândă energia electrică la prețul de 450 de lei/Mwh.

OUG privind stabilirea prețului la energie, adoptat în Senat FOTO: Inquam Photos
OUG privind stabilirea prețului la energie, adoptat în Senat FOTO: Inquam Photos

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost adoptat cu 83 de voturi „pentru" şi 25 de abţineri, potrivit Agerpres.

Proiectul stabilește măsuri temporare în vederea limitării veniturilor obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată, prin care preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia este de 450 de lei/Mwh.

De asemenea, achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au încheiat contracte cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică cu obligaţia transmiterii OPCOM şi/sau Companiei Naţionale de Transport şi Energiei Electrice Transelectrica SA, după caz a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.

Prin proiectul de lege se prevede organizarea de către OPCPM a unei proceduri anuale de achiziţie în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are drept scop suplimentarea calităţilor de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale, potrivit raportului comun dat de comisiile de specialitate.

Senatul este prima camera sesizată cu acest proiect de lege. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite