Opt deputaţi PPDD au trecut la UNPR. PSD, tot mai aproape de o nouă majoritate fără PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea, preşedintele UNPR şi vicepremier FOTO Arhiva Adevărul
Gabriel Oprea, preşedintele UNPR şi vicepremier FOTO Arhiva Adevărul

Patru deputaţi şi patru senatori PPDD au trecut la UNPR, drept urmare PSD este tot mai aproape de o majoritate parlamentară fără PNL. Prin achiziţia celor opt parlamentari, UNPR a devenit al treilea grup parlamentar din USL.

„Cei opt parlamentari au adus la cunoştinţă oficial preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin documente înregistrate la Senat şi Camera Deputaţilor, faptul că începând cu data de 12 decembrie 2013, se declară parlamentari UNPR şi vor activa în grupurile Partidului Social Democrat“, se arată într-un comunicat UNPR.

Senatorii înscrişi joi în UNPR sunt următorii: Ionel Agrigoroaei, ales din partea PPDD în colegiul uninominal 1 Iaşi, Florina-Ruxandra Jipa, aleasă din partea PPDD în colegiul uninominal 12 Bucureşti, Constantin Popa, ales din partea PPDD în colegiul uninominal 3 Buzău şi Marian Vasiliev, ales din partea PPDD în colegiul uninominal 2 Constanţa.

De asemenea, au devenit membri ai UNPR deputaţii Andrei-Răzvan Condurăţeanu, ales din partea PPDD în colegiul uninominal nr.3 Constanţa, Ioan Hulea, ales din partea PPDD în colegiul uninominal nr.3 Bihor, Nuţu Fonta, ales din partea PPDD în colegiul uninominal nr.5 Maramureş şi Iacob Puşcaş, ales din partea PPDD în colegiul uninominal nr.4 Sibiu, neafiliat anterior înscrierii în UNPR.

Cine sunt aleşii:

Ionel AGRIGOROAEI – senator ales din partea PP-DD în colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală nr.24 Iaşi.

Florina-Ruxandra JIPA – senator ales din partea PP-DD în colegiul uninominal 12 din Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti.

Constantin POPA - senator ales din partea PP-DD în colegiul uninominal 3 din Circumscripţia electorală nr.10 Buzău.

Marian VASILIEV – senator ales din partea PP-DD în colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa.

Andrei-Răzvan CONDURĂŢEANU – deputat ales din partea PP-DD în colegiul uninominal nr.3 din circumscripţia electorală nr.14 Constanţa.

Ioan HULEA - deputat ales din partea PP-DD în colegiul uninominal nr.3 din circumscripţia electorală nr.5 Bihor.

Nuţu FONTA – deputat ales din partea PP-DD în colegiul uninominal nr.5 din circumscripţia electorală nr.26 Maramureş.

Iacob PUŞCAŞ - deputat ales din partea PP-DD în colegiul uninominal nr.4 din circumscripţia electorală nr.34 Sibiu, neafiliat anterior înscrierii în UNPR.
 

Cum ar arăta noua majoritate parlamentară

La Camera Deputaţilor, PSD are în acest moment 167 de aleşi, iar pentru a obţine majoritatea trebuie să ajungă la 204 parlamentari. Odată cu racolarea a patru deputaţi de către UNPR, partenerul de centru-stânga al partidului, PSD este doar la un hop de a se bucura de majoritate parlamentară fără sprijinul PNL. Cu doar trei voturi din partea PC sau UDMR, PSD AR deţine controlul legilor în Parlament.

În Senat, la acest moment, grupurile parlamentare au următoarea componenţă numerică: grupul PSD-UNPR - 74 de membri, grupul PNL - 50 de membri , grupul PDL - 23 de membri, grupul PPDD - 10 membri, grupul PC - 9 membri, grupul UDMR - 8 membri.

Fără senatorul PPDD Antonie Solomon, care a fost condamnat la trei ani de înschisoare pentru luare de mită, locul său în Senat urmând să fie vacantat în următoarea perioadă, numărul senatorilor ajunge la 174. Un trio PSD-PC şi UDMR ar însuma împreună 95 de senatori, ceea ce ar schimba majoritatea parlamentară din prezent. În aceste condiţii, o ruptură în USL s-ar produce în detrimentul liberalilor.

De altfel, Viorel Hrebenciuc, cel care orchestrează mişcările de trupe din Parlament, nu a ascuns că PSD şi-a format o nouă majoritate, însă fie ea şi fragilă. „Avem acel 51% în Parlament, dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri într-un nou buget cu un Guvern care depinde de 15 voturi“, a fost explicaţia lui Viorel Hrebenciuc din urmă cu câteva zile, la Realitatea TV.

În prezent, PNL a reuşit să dea peste cap mai multe legi promovate de PSD. Ultima este legea minelor. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor a fost respins marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că decizia grupului parlamentar al deputaţilor PNL era de a se vota în favoarea modificărilor la Legea minelor, însă o serie de parlamentari liberali nu au votat proiectul.

Pe aceeşi temă:

PSD, majoritate la Senat fără PNL

Încă o trădare a PC ar schimba majoritatea parlamentară


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite