Ofensiva diplomatică a României pentru Schengen, frânată de Nehammer

0
Publicat:

Autoritățile române, în frunte cu Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu, încearcă o intensificare a relațiilor diplomatice cu Viena, în timp ce Austria încă se opune extinderii Schengen, prin cancelarul său.

Ofesiva liderilor români, frânată de cancelarul Karl Nehammer FOTO EPA EFE
Ofesiva liderilor români, frânată de cancelarul Karl Nehammer FOTO EPA EFE

La jumătatea săptămânii trecute, Klaus Iohannis a discutat cu omologul austriac, Alexander Van der Bellen, convorbire în urma căreia MAE l-a retrimis la Viena pe ambasadorul Emil Hurezeanu, rechemat la București după vetoul Austriei pentru aderarea României la Schengen, în decembrie. Și Bogdan Aurescu a discutat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, cu omologul austriac Alexander Schallenberg, despre relațiile între cele două state, fiind subliniat că trebuie restabilită o „atmosferă de încredere“.

Demersurile României sunt văzute ca nouă reluare a ofensivei pentru obținerea aderării la Schengen. „E un gest de normalitate. Dincolo de reacția corectă a României prin rechemarea ambasadorului diplomatic, când au apărut problemele, cutuma diplomatică presupune să se întoarcă după un timp. Bucureștiul încearcă o cale de negociere. Iar din punctul meu de vedere, slăbirea sau înghețarea relațiilor nu ar ajuta România. Țara noastră nu e în postura de a da cu pumnul în masă, în relația cu cancelariile europene“, a precizat Răzvan Munteanu, analist de politică externă, pentru „Adevărul“.

Acțiune la comun

De asemenea, președintele Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev. Discuția a vizat preponderent subiectul aderării celor două state la spațiul Schengen și modalitățile de depășire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie anul trecut.

Referitor la discuțiile purtate cu Bulgaria, Munteanu punctează: „Cred că România și Bulgaria doresc să lucreze împreună la dosar și să găsească soluțiile cele mai bune pentru rezolvarea situației. București și Sofia încrucișează cele mai bune informații și posibilități pentru acest lucru. Interesul României e să intre împreună în Schengen. Dacă ar intra fără Bulgaria, acest lucru ar presupune eforturi logistice și economice suplimentare“, a completat analistul de politică externă.

Nehammer nu se dezminte

Înaintea de vizita pe care o va efectua astăzi (n.r. – luni) în Bulgaria, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a subliniat că țara sa își menține vetoul, până când Comisia Europeană nu răspunde tuturor doleanțelor Vienei pe tema migrației. „Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează (...) nu putem extinde acest spaţiu. Vetoul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental“, a declarat cancelarul Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Privind poziționarea cancelarului austriac, Munteanu subliniază că liderul de la Viena rămâne consecvent. „Cred că șansele noastre de aderare rămân exact ca acelea avute iarna anului trecut. Cel puțin deocamdată, poziția Vienei nu s-a schimbat. Rămâne de văzut care sunt interesele strategice, dincolo de declarațiile date. Ar trebui avute discuții directe și eu cred că ele există la nivel diplomatic“, a punctat analistul. Răzvan Munteanu precizează că România trebuie să țină tema aderării sus pe agenda europeană, pentru a combate și dezinformările Vienei, unde unele partide sunt în campanie electorală, însă subliniază că e greu de avansat o dată pentru aderare în lipsa unor măsuri concrete la nivel european privind cerințele pe care le are Nehammer față de Comisia Europeană.

De asemenea, Răzvan Munteanu a punctat că trebuie intensificate legăturile și cu marile forțe europene, cum sunt Franța și Germania, care pot avea o influență importantă pe un dosar ca Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite