O decizie fără precedent a Curții Constituționale din România zguduie alegerile. Justiția română, criticată în presa internațională

0
Publicat:

Curtea supremă din România este acuzată de amestec în alegeri, considerat nedemocratic, după ce a exclus o candidată antisemită, pro-Rusia și de extremă dreaptă de pe lista prezidențială, afirmând că aceasta ar amenința poziția țării în Uniunea Europeană și NATO.

Diana Șoșoacă  a fost exclusă din alegerile prezidențiale printr-o decizie a CCR FOTO Arhivă
Diana Șoșoacă a fost exclusă din alegerile prezidențiale printr-o decizie a CCR FOTO Arhivă

Diana Șoșoacă, lidera partidului ultranaționalist S.O.S România, aleasă în Parlamentul European în iunie, a fost interzisă la începutul acestei luni să candideze în alegerile prezidențiale în două tururi, programate pentru 24 noiembrie și 8 decembrie, scrie POLITICO.

Decizia fără precedent a Curții Constituționale a României (CCR) a stârnit critici din partea rivalilor lui Șoșoacă din toate colțurile spectrului politic, inclusiv socialiști, liberali și academicieni — unii dintre aceștia evidențiind cum aceasta reflectă guvernanța electorală a Kremlinului.

Este pentru prima dată când curtea exclude un candidat din cursa prezidențială pe baza declarațiilor sale publice, conform Alexandrei Iancu, profesor la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București.

„Este ciudat, deoarece am avut anterior candidați care nu erau neapărat în conformitate cu valorile democratice ... dar această problemă nu a fost ridicată înainte”, a declarat ea pentru POLITICO. „Este prima dată când curtea analizează valorile și principiile constituției și vede dacă candidatul le respectă.”

Decizia curții a stârnit un răspuns furios și antisemit din partea lui Șoșoacă, care, fără dovezi, a acuzat Uniunea Europeană, evreii, americanii și francezii că complotează împotriva ei, inclusiv împotriva instanței.

CCR a concluzionat în judecata sa publică că Șoșoacă, pe baza discursurilor sale publice și a pozițiilor disponibile, nu ar putea, în calitate de președinte, să respecte constituția țării și să protejeze democrația, amenințând în același timp apartenența României la NATO și UE.

Acuzații de antisemitism

Curtea a afirmat că observă „o promovare constantă a unui discurs anti-democratic și antisemit de către doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă”, precum și un „comportament sistematic, persistent și de lungă durată destinat subminării fundamentelor constituționale ale statului român și garanțiilor sale, respectiv apartenența României la structuri euro-atlantice.”

Șoșoacă a cerut anterior Uniunii Europene să oprească livrările de arme către Kyiv în rezistența acesteia împotriva invaziei pe scară largă a președintelui rus Vladimir Putin și a spus chiar că România ar trebui să anexeze anumite teritorii ucrainene.

Într-un interviu cu POLITICO săptămâna trecută, ea a atacat Israelul, Statele Unite și serviciile secrete ale ambelor țări, pe care le-a acuzat că „influentează decizia instanței”, deși nu a oferit dovezi pentru afirmațiile sale.

„Guvernul Statelor Unite susține independența instanțelor române și nu influențează deciziile,” a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la București pentru POLITICO. Ambasada Israelului nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

„Metode în stil Putin”

Dar Șoșoacă nu a fost singura figură importantă care a fost uluită de decizia curții.

Printre adversarii săi, prim-ministrul socialist și candidatul prezidențial actual Marcel Ciolacu, precum și europarlamentarul Eugen Tomac din grupul liberal Renew Europe din Bruxelles, au criticat decizia — în ciuda dezacordurilor vehemente cu Șoșoacă în ceea ce privește politicile.

„Diana Șoșoacă reprezintă tot ce este rău în politica românească”, a declarat Tomac pentru POLITICO.

„Cu toate acestea, acest tip de politician iresponsabil nu ar trebui oprit folosind metode în stil Putin”, a adăugat Tomac. „Decizia Curții Constituționale este discutabilă și greu de înțeles … Șoșoacă ar trebui să fie eliminată de votanți la urne sau sancționată de cei care apără demnitatea și drepturile cetățenilor prin procese democratice.”

CCR a refuzat solicitarea POLITICO de a oferi un interviu „pentru a evita speculațiile partizane.”

„Declarațiile sau interviurile oricărui judecător în timpul inițierii și desfășurării campaniei electorale nu sunt adecvate”, a declarat curtea.

Rămâne de văzut dacă decizia curții oferă un impuls lui Simion, celălalt candidat de extremă dreaptă din cursă. Dar cu siguranță a aruncat campania în tumult, conchide POLITICO.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite