Noi reguli pentru închirierea locuințelor de la stat
0Guvernul vrea să stabilească un plafon minim al chiriilor pentru apartamentele și garsonierele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Mai mult, locuințele închiriate în mod exclusiv celor din învățământ și sănătate nu vor putea fi vândute, spre deosebire de celelalte.
Proiectul de ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii privind înfiinţarea ANL a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, instituție condusă de Adrian Veștea. Proiectul de act normativ are ca scop stabilirea unui plafon minimal al chiriilor, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse de Guvern cu un an în urmă, când a umblat la modul de calcul.
Chirii modice
Plafonul va fi stabilit în funcție de vârstă și de amplasarea acestor locuințe pe zone numerotate de la zero la cinci, respectiv în Capitală, municipii, orașe, comune ori sate. Astfel, nivelul maxim al chiriei pentru tinerii până la 35 de ani nu va fi mai mic de 75 de lei în cazul unei garsoniere sau 175 de lei pentru un apartament cu patru camere în București, cu prețuri mai scăzute pentru comune. În cazul persoanelor de peste 35 de ani, plafoanele cresc, de exemplu, la 87 de lei pentru garsoniere, în zona Bucureștiului.
În schimb, la sate, chiria minimă a unei garsoniere va fi de 45 de lei, iar pentru un apartament de patru camere va fi un minim de 105 lei, în cazul tinerilor sub 35 de ani. În cazul celor de peste 35 de ani, sumele vor fi între 52 de lei și 121 de lei.
Repartizarea mai rapidă a locuințelor
Totodată, se creează obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora (acum nefiind un termen clar), având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.
De asemenea, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și sănătate. „În prezent, locuințele pentru tineri, destinate închirierii, inclusiv cele destinate specialiștilor din învățământ și sănătate se pot vinde, dar pentru a asigura stabilitatea acestora, pentru mobilitatea specialiștilor din sănătate și învățământ se propune ca locuințele pentru specialiștii din învățământ și sănătate să se exploateze doar în regim de închiriere”, este explicația Guvernului.
În cazul celorlalte categorii care beneficiază de chirii prin ANL, titularii de contracte care au plătit chirie în același loc timp de minimum 6 ani consecutivi pot solicita cumpărarea locuințelor, cu interdicția de a le înstrăina, în cazul în care bat palma cu statul.
Cine beneficiază de locuințe ANL
Principala categorie de beneficiari ai locuințelor ANL sunt tinerii sub 35 de ani, însă pot depăși și această vârstă (cu 60 de luni), dacă au depus dosarul de repartiție înainte de împlinirea acestei vârste. De asemenea, locuințe de serviciu mai sunt și pentru funcționarii publici, dar și angajații din instituțiile publice centrale sau locale. Nu în ultimul rând, o altă categorie de locuințe este cea pentru personalul din sistemul de educație și cea din sistemul de sănătate.