O funcționară din Primăria Bacău a cerut șpagă 4.200 de lei și o ladă frigorifică pentru o locuință ANL. Ce pedeapsă a primit

0
Publicat:

Femeia a mers până acolo încât i-a cerut să divorțeze de formă celui care urma să primească ilegal un apartament ANL pentru a crea o aparență de legalitate. În final, manevra s-a întors împotriva acestuia și a funcționarei.

Funcționara a cerut 4.200 de lei ca să faciliteze obținerea unui locuințe ANL FOTO arhivă Adevărul
Funcționara a cerut 4.200 de lei ca să faciliteze obținerea unui locuințe ANL FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Bacău a condamnat-o în 23 iunie pe o funcționară din cadrul Primăriei Bacău, consilier superior la Direcţia Taxe şi Impozite Locale, la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la dare de mită. Decizia instanței nu este definitivă.

Procurorii anticorupție au stabilit că, în 2017, femeia i-a cerut unei cunoștințe 4.200 de lei și o ladă frigorifică pentru a interveni pe lângă colegi de-ai săi din Primăria Bacău, ca să înlesnească acordarea unei locuințe ANL.

„A discutat cu aceasta despre solicitarea formulată de …, context în care inculpata a afirmat că în schimbul unei sume de bani, poate interveni pe lângă funcţionari din cadrul primăriei pentru ca fiului soţiei sale să îi fie atribuită o locuinţă apartament, iar nu o garsonieră”, au stabilit anchetatorii.

Din suma amintită, funcționara din Primăria Bacău i-a explicat bărbatului că 4.000 de lei vor ajunge la un coleg de-al său din Primărie, iar 200 de lei la „fetele” care urma să redacteze documentele. Nu a fost însă suficient.

„Nu mai am loc în frigider”

Ulterior, femeia i-a spus cunoștinței sale că nu mai are suficient spațiu în frigider pentru alimente, iar bărbatul, devenit ulterior martor denunțător în dosar, i-a spus că îi va oferi și o ladă frigorifică.

„A afirmat că nu are suficient spaţiu în frigider pentru a depozita alimente, motiv pentru care …, din proprie iniţiativă, i-a spus acesteia că îi va oferi o ladă frigorifică sub condiţia de a reuşi să îi obţină fiului său un apartament, iar nu o garsonieră. Inculpata a fost de acord astfel că, la câteva zile distanţă, …, …, … au transportat lada frigorifică cu autoturismul Dacia Duster la imobilul inculpatei …, din …,  comuna Filipeşti, județul Bacău”, se menționează în rechizitoriu.

Funcționara l-a mințit pe bărbat, spunându-i că i-a dat banii unui angajat din Primăria Bacău cu atribuții în atribuirea locuințelor ANL, asigurându-l că va primi apartamentul promis. În realitate, femeia îi oferise funcționarului doar 1.000 de lei, iar acesta i-a refuzat.

Garsonieră, nu apartament, pentru că a divorțat

Pe 19.06.2018 a venit surpriza. Fiul soției denunțătorului a primit o garsonieră și nu un apartament, așa cum fusese înțelegerea.

Bărbatul a confruntat-o imediat pe funcționară, iar aceasta i-a spus cu seninătate că „a primit o garsonieră spaţioasă şi i-a dat de înţeles că dacă nu ar fi dat suma de bani, nu ar mai fi primit nicio locuinţă, spunându-i totodată că nu a mai primit apartament pentru că solicitantul a divorţat”.

Bărbatul i-a cerut imediat banii înapoi, dar funcționara a refuzat. El a luat apoi legătura cu funcționarul din Primăria Bacău la care trebuiau să ajungă banii și acesta a negat că ar fi primit vreun leu.

Ulterior, anchetatorii au aflat că fiul denunțătorului și soția lui trebuiau să dea declarații notariale din care să reiasă că nu dețin o altă locuință în Bacău. „Întrucât la acea dată soţia sa era plecată din ţară, cei doi au convenit să divorţeze, iar într-o asemenea situaţie nu ar mai fi fost necesară declaraţia autentificată menţionată mai sus”, reiese din anchetă.

În urma indicaţiilor primite de la funcționara din Primăria Bacău, fiul denunțătorului a contactat un avocat care a demarat procedura de divorţ şi a obţinut un certificat de grefă, care a fost depus la dosarul de atribuire a locuinţei. Ce nu știa atunci este că în urma acestei manevre, comisia care se ocupa cu repartizarea locuințelor ANL l-a depunctat și i-a repartizat în final doar o garsonieră.

„În cele din urmă, în anul 2018, numitului … i s-a aprobat repartizarea unei garsoniere, abia după ce comisia a reanalizat dosarul la momentul definitivării divorţului de soţia sa, atribuirea locuinţei – garsonieră - fiind realizată în mod legal, ca urmare a reducerii punctajului obţinut de solicitant”, explică procurorii anticorupție.

Funcționara din Primăria Bacău a recunoscut faptele și a cerut instanței să fie judecată în baza procedurii simplificate, astfel încât să poată beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei, lucru care s-a și întâmplat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite