Nicuşor Dan, la Congresul Studenților din România: „Avem un deficit de implicare civică și politică a tinerilor. Vă invit!”
0Nicuşor Dan i-a invitat duminică pe studenţi să se implice mai mult în viaţa civică şi politică, amintindu-le că sunt la vârsta când pot schimba lumea.

Prezent dumnică, 24 mai, la Congresul Studenților din România de la Opera Română, noul preşedinte Nicuşor Dan a punctat faptul că în momentul de faţă implicarea tinerilor în viaţa civică şi politică este aproape inexistentă. El le-a reamintit că sunt la vârsta la care, dacă se vor mobiliza în număr cât mai mare, pot schimba nu doar România, ci lumea întreagă, oferind o nouă perspectivă.
„Cum construim această societate în care fiecare dintre voi să dorească, după terminarea studiilor, să trăiască? Sunteți la vârsta potrivită ca să credeți că puteți să schimbați România și lumea. Dacă veți fi în număr suficient, chiar voi o veți face! Avem un deficit de implicare. Vă invit!.
Avem un deficit de implicare civică și politică. Vă invit pe voi, studenți și tineri, să vă implicați. Sunteți la vârsta potrivită ca să credeți că puteți să schimbați România și lumea, a declarat președintele României, Nicușor Dan. „Dacă veți fi în număr suficient, chiar voi o să fiți cei care o vor face”, le-a transmis Nicuşor Dan studenţilor prezenţi duminică la congres.
Sistemul de învăţământ românesc
Unul dintre subiectele abordate a fost cel privind sistemul de învăţământ românesc, cel care, deşi toate guvernările în recunosc importanţa, rămâne în continuare subfinanţat.
Nicuşor Dan crede că în acest domeniu este cel mai greu să recuperezi timpul pierdut şi, din acest motiv, trebuie identificate avantajele competitive tradiţionale şi mers în această direcţie.
„Sunt niște oportunități pe care sistemul nostru de educație le are, pentru că în educație cel mai greu este să recuperezi timpul. Dacă ai o tradiție în ceva, acela e un avantaj competitiv, pentru că alții, cu oricâți bani, le va trebui 10-15-20 de ani ca să ajungă acolo unde ești deja.
Deci eu cred că noi trebuie să vedem care sunt acele zone ale educației noastre, ale învățământului nostru superior, în care avem un avantaj competitiv și să insistăm pe acele zone”, a explicat Nicușor Dan.
În ceea ce priveşte perspectivele pe care le au tinerii după terminarea studiilor, nou preşedinte crede că pe termen lung România trebuie să se concentreze pe dezvoltarea economică, astfel încât să facă faţă provocărilor globale.
„Suntem într-o competiție globală și trebuie cu toții, ca societate, să vedem care sunt, în competiția asta globală, avantajele noastre competitive și ce trebuie să facă statul nostru în 10-15 ani de-acum încolo, pentru ca, în competiția globală economică, România să fie bine plasată. Și din nou vă invit să participați în această dezbatere a societății”, a mai spus el.
„Există un deficit de implicare în politică”
De asemenea, Nicuşor Dan i-a îndemnat pe studenţi să se implice mai mult în viaţa politică şi civică şi să pună presiune presiune acolo unde lucrurile nu funcţionează aşa cum trebuie.
„Cred că există un mare deficit în zona societății civile, și în special în zona civică a societății civile. Sunt foarte multe locuri în care statul român este de la neglijent până la capturat, și este nevoie de o presiune din partea societății pentru ca lucrurile astea să fie corectate.
Există un deficit de implicare în politică. Avem niște partide care sunt definite ideologic, însă în care mecanismele de selecție sunt de multă vreme alterate, pentru că nu există cantitatea de oameni care să intre și care să pună presiune pentru ca ele să fie niște mecanisme meritocratice, așa cum ar trebui să fie”, consideră Nicuşor Dan.
„E nevoie de un efort comun al societății pentru ca acest potențial să fie materializat și vă aștept, prin reprezentanții voștri, ca să punem în practică lucrurile la care v-ați gândit, și cu orice altă ocazie”, şi-a arătat noul preşedinte disponibilitatea unui dialog real cu studenţii.