Morar: ”Sunt zeci de secţii unde sunt indicii că s-a fraudat. Aici frauda este între 5% şi 15%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar explică dosarul "Referendumului" dar şi relaţia cu Traian Băsescu FOTO: Cuget Liber
Daniel Morar explică dosarul "Referendumului" dar şi relaţia cu Traian Băsescu FOTO: Cuget Liber

Daniel Morar, procurorul şef al DNA susţine că dosarul de urmărire împotriva lui Liviu Dragnea nu este unul politic. El a precizat că există indicii şi probe culese de procurori în acest dosar şi vor urma şi alte persoane. Morar a explicat că anchetele procurorilor din sate au fost bine ţinţite, iar frauda în judeţele vizate este cuprinsă între 5 şi 15%.

Referitor la acuzaţiile lansate de Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, conform cărora dosarul său ar fi unul politic, Morar a explicat că astfel de declaraţii le face face orice politician.  "Afirmaţii de genul ăsta le auzim în fiecare zi, chiar şi din partea premierului. Nu se fac dosare politice la DNA. Haideţi să ne uităm oamenii politici aflaţi în închisoare. Sunt cinci demnitari în închisoare, toţi au spus că sunt condamnaţi politic. Nimeni nu le-a dat dreptate, niciun judecător. Poate le-au dat colegii lor de partid, nu şi judecătorii". 

Cum explică anchetele procurori​lor în sate

Daniel Morar a explicat care au fost probele culese de procurori în urma anchetelor în dosarul referendumului."Primul pas a fost ridicarea listelor şi au fost constatate mai mutle tipuri de fraude: aceleaşi semnături la mai multe persoane, vot multiplu. La urna mobilă s-au constatat mai multe tipuri de nereguli. S-a constatat că nu au fost făcute cererile pentru urna mobilă, sau, dacă au existat au fost semnate de aceleaşi persoane. Există liste cu fantome. Seria şi numărul de buletin nu figurează în bazele de date. De asemnea se regăsesc oameni care au plecat din ţară, soldaţi plecaţi în misiuni sau persoane decedate. Aceste fraude se găsesc în toate secţiile de pe raza a cinci judeţe. Sunt zeci de secţii unde s-au găsit indicii sau probe unde se consideră că s-a fraudat. În aceste secţii frauda între 5 şi 15%. Au fost secţii unde au votat peste 600 de persoane, afirmativ, între orele 20:00 şi 23:00. Era o imposibilitate fizică (...) Vor urma şi alte persoane în dosarul referendumului. Aici este vorba de asocieri în vederea de infracţiuni, deci este clar că va urma"

"Aici a fost vorba şi de o economie.Oamenii din sudul ţării ar fi trebuit să vină la Bucureşti pentru declaraţii. Am preferat economie de bani şi de resurse. Plângerile oamenilor care au fost deversate la televizor nu reprezintă vocea majorităţii. Majoritatea oamenilor au fost mulţumiţi" 

Autodenunţul lui Ponta şi A​​nt​​onescu

Daniel Morar susţine că Ponta şi Antonescu sunt liberi să se autodenunţe, dar procurorii trebuie să aibă probe pentru a deschide un dosar împotriva lor. 

Şeful DNA a răspuns şi acuzaţiilor conform cărora de la DNA există cele mai multe scurgeri de stenograme în presă."Aceste anchete din care fac parte stenogramele fac parte din dosar. Aceste dosare merg la instanţă, unde devin dosare publice. Marea majoritate a stenogramelor fac parte din astfel de dosare. De regulă aceste interceptări ies în presă când pleacă mai departe de la DNA, la CSM, la Parlament şi aşa mai departe". 

Relaţia cu Traian Băsescu şi oamenii politici

Daniel Morar susţine că nu a primit niciodată vreun telefon de la Traian Băsescu pentru a "fabrica" un dosar."La această întrebare nu mai răspund de multă vreme. Relaţia mea bună cu preşedintele este la nivel instituţional. Uitaţi-vă la declaraţiile publice ale preşedintelui referitoare la DNA. De multe ori a criticat DNA. Preşedintele nu a sunat niciodată să dea indicaţii sau să comande un dosar". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite