Mircea Geoană: Anticipăm că acest conflict va mai dura. Veghem să nu declanşăm un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO FOTO Inquam Photos / George Calin
Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO FOTO Inquam Photos / George Calin

Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, a precizat că estimările Alianţei sunt că va contia conflictul militar din Ucraina, în această ţară fiind masate 75% din forţele militare ale Rusiei. De asemenea, NATO va continua să sprijine Ucraina, însă va evita o confruntare armată directă pentru a nu declanţa „un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară”.

Numărul doi din NATO, Mircea Geoană, a punctat faptul că 75% din forţele ruse sunt masate în Ucraina, iar războiul din această ţară va continua. „Semnalele spun că asaltul Rusiei va continua în trei direcţii principale: În jurul Kievului, în est şi sudul Ucrainei. Şi anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime şi distrugerile (…) Au fost foarte multe discuţii, solicitări din Ucraina, ale liderilor din state NATO care spun că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina. O linie de demarcaţie aeriană înseamnă că trebuie să bombardăm aeronave ruseşti, aeroporturi ruseşti, înseamnă un conflict direct cu Federaţia Rusă. Înţelegem foarte mult emoţia, dramatismul situaţiei”, a afirmat secretarul general-adjunct al NATO.  

Geoană a subliniat că analizele interne arată că nu există riscuri la adresa ţărilor NATO şi este de acord cu demersul Curţii Penale Internaţionale care a declanşat o anchetă privind crime de răznoi ale Rusia.

Numărul doi din NATO a făcut apel la prudenţă, pentru a nu escalada acest conflict. „Liderii NATO şi noi avem (n.r. - conducerea Alianţei) responsabilitatea ca în paralel cu sprijinul pentru Ucraina să veghem ca să nu declanşăm un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară”.

Mircea Geoană a subliniat că NATO, după anexarea ilegală a Crimeii din 2014, a ajutat Ucraina cu tehnică modernă, nu cu arme postsovietice, deci ucrainenii beneficiază şi de arme de ultima generaţie. „NATO nu trimite arme letale”, a punctat numărul doi din Alianţă, dar a precizat că statele pot sprijini cu diferite tipuri de ajutoare şi echipamente Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite