Ministrul Muncii: Noua lege stipulează clar faptul că majorarea pensiilor în raport cu inflația trebuie făcută în fiecare an, în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat, potrivit News.ro, că noua lege a pensiilor stipulează clar faptul că majorările în raport cu rata inflației trebuie făcute în luna ianuarie, eliminând astfel posibilitatea unor amânări.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a explicat Simona Bucura Opescu, potrivit News.ro

Ministrul a mai subliniat că „până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor”.

În noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie. (...) Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.

Cum se majorează pensiile

Concret, începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

Prevederea este reluată și în noua lege a pensiilor, guvernanții precizând că în 2024, în ianuarie, pensiile vor fi indexate cu 13,8%, rata inflației pe anul 2022, nu cea din acest an, estimată de economiști la 7,5 - 8%.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că este folosită rata inflației din 2022 pentru că noua lege a pensiilor a fost dată în 2023 și legea spune că se ia în calcul inflația din anul precedent.

Articolul din noua lege a pensiilor prevede: „Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”.

Creșteri de venituri și taxe 

În ianuarie se vor indexa și alocațiile copiilor cu rata anuală a inflației din 2023, ceea ce înseamnă că alocațiile de stat pentru copii ar putea crește cu aproape 20 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani și cu 48 de lei pentru copiii de până la 2 ani. Calculele au fost efectuate luând în considerare o rată anuală a inflației de 8%.

Indexarea cu rata anuală a inflației, stabilită de Institutul Național de Statistică în prima parte a anului 2024 pentru anul 2023, crește veniturile, însă nu doar ale pensionarilor și copiilor, ci și ale statului.

Concret, potrivit noului Cod Fiscal modificat în 2023, toate taxele și impozitele locale, dar și amenzile care aduc venituri la bugetele locale se indexează cu rata anuală a inflației.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite