Ministrul Turismului le recomandă românilor să nu se mai ducă la schi în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Cadariu susține că românii ar putea să aleagă și alte destinații de schi, în afară de Austria, dacă autoritățile de la Viena se vor opune în continuare intrării României în Schengen.

 Stațiune de schi în Austria FOTO Shutterstock
Stațiune de schi în Austria FOTO Shutterstock

Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000. Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria”, a afirmat ministrul Turismului, într-un interviu la Digi24.

Demnitarul a sugerat că pasionații de schi din România ar trebui să aleagă alte destinații, dacă Viena are o reticență față de conaționalii noștri. „E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania", a declarat ministrul Turismului.

Daniel Cadariu a considerat „de neînțeles” atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. „Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România - bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen", a mai afirmat Daniel Cadariu.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului FOTO Facebook Daniel Cadariu
Daniel Cadariu, ministrul Turismului FOTO Facebook Daniel Cadariu

Coaliția, împărțită în abordări

Premierul Nicolae Ciucă, șeful partidului din care face parte și Daniel Cadariu, a fost adeptul unui ton mai prudent față de subiectul Schengen, fără a încuraja declarații ofensive la adresa Austriei.

De altfel, într-un mesaj intern, premierul le-a solicita colegilor să nu înceapă atacurile la adresa partenerilor de Coaliție sau la adresa Austriei în cazul unui vot negativ.

  „Dragi colegi, suntem în pragul unui moment istoric pentru România și pentru PNL. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea acestui moment, indiferent de rezultatele votului de mâine, în JAI. Meciul se joacă până la fluierul final. Înainte și după votul în JAI nu trebuie să dăm ocazia celor care nu ne vor binele să-și valideze argumentele anti românești. Ca atare, noi – PNL, PSD, UDMR - nu trebuie să ne atacăm între noi, nici voalat, nici nevoalat, pe tema intrării în Schengen, în niciunul dintre scenariile posibile”, se arată într-un mesaj adresat de președintele PNL colegilor din conducerea formațiunii.  

O altă abordare este cea a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, orientat mai degrabă în identificarea unor vinovați care au dus la apariția situației cu Austria.

  „Dreapta europeană trebuie să își asume responsabilitatea până la capăt și să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen, așa cum au făcut-o celelalte familii politice europene. În astfel de momente vedem cine sunt prietenii adevărați ai României. Dublul standard nu este și nu va fi niciodată o valoare europeană.  Totuși, este încurajator că doi dintre cei mai importanți lideri social-democrați europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, sunt în aceste zile în avangarda eforturilor diplomatice de a convinge Austria să își schimbe poziția în favoarea României”, arată Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite