Ciolacu: Dreapta europeană să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PSD susține că e responsabilitatea celor din PNL și familia populară să-l convingă până mâine pe cancelarul Austriei să sprijine aderarea României la Schengen, în condițiile opoziției arătate până acum de Viena.

Marcel Ciolacu, șeful PSD FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu, șeful PSD FOTO Mediafax

Dreapta europeană trebuie să își asume responsabilitatea până la capăt și să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen, așa cum au făcut-o celelalte familii politice europene. În astfel de momente vedem cine sunt prietenii adevărați ai României. Dublul standard nu este și nu va fi niciodată o valoare europeană.  Totuși, este încurajator că doi dintre cei mai importanți lideri social-democrați europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, sunt în aceste zile în avangarda eforturilor diplomatice de a convinge Austria să își schimbe poziția în favoarea României”, arată Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook.

Este clar că dacă România va obține un rezultat pozitiv acest lucru se datorează și acțiunilor susținute ale familiei noastre social-democrate europene, în care PSD este o voce respectată și puternică. Însă e nevoie de mai mult! Aș vrea ca până mâine reprezentanții tuturor partidelor din România să fie uniți pentru a susține până la capăt cauza țării noastre în familiile lor politice”, a completat președintele PSD.

Ciucă face apel la calm

Premierul României, Nicolae Ciucă, le-a cerut colegilor din PNL să fie raționali și să nu treacă la atacuri politice în cazul unui vot care nu convine țării noastre pe tema Schengen.

Dragi colegi, suntem în pragul unui moment istoric pentru România și pentru PNL. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea acestui moment, indiferent de rezultatele votului de mâine, în JAI. Meciul se joacă până la fluierul final. Înainte și după votul în JAI nu trebuie să dăm ocazia celor care nu ne vor binele să-și valideze argumentele anti românești. Ca atare, noi – PNL, PSD, UDMR - nu trebuie să ne atacăm între noi, nici voalat, nici nevoalat, pe tema intrării în Schengen, în niciunul dintre scenariile posibile”, se arată într-un mesaj adresat de președintele PNL, colegilor săi din conducerea formațiunii, intrat în posesia „Adevărul”.

Dacă începem să ne certam între noi vom valida argumentele iraționale/politice ale celor care ne vor răul. Nu trebuie să dăm apă la moară dușmanilor României și ai Europei nici din afară, nici dinăuntru. Toți cei care speculează politic și atacă PNL pe acest subiect se descalifică în fața interesului comun al românilor”, mai explică liderul liberalilor.

„Riscul major ar fi ca noi să ne irosim într-o luptă internă, într-un moment în care ar trebui să fim uniți pentru a atinge obiectivele naționale, așa cum românii au fost uniți în momentele grele ale istoriei.  Orice încercare de a specula negativ politic intern acest moment este de fapt o legitimare a nedreptății făcute României”, mai arată Nicolae Ciucă. 

Ministrul de Interne austriac a anunțat veto-ul țării sale

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.

Precizările au fost făcute la postul public de radio ORF, potrivit Agerpres. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite