Memorandum aprobat de Guvernul României pentru consolidarea interconectării cu R. Moldova pe reţeaua de gaze şi de energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul României aprobă un memorandum prin care va fi asigurată consolidarea interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Avem pe ordinea de zi de astăzi un proiect prin care ne dorim să continuăm sprijinul pe care îl acordăm Republicii Moldova şi vom analiza şi aproba un memorandum prin care asigurăm consolidarea interconectării cu Republica Moldova pe reţeaua de gaze şi cea de energie electrică. Apreciem că odată cu banii pe care noi i-am pus la dispoziţie în valoare de 100 de milioane de euro prin aceste proiecte urmează să se concretizeze şi ajutorul pe care îl acordăm Republicii Moldova”, a explicat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Memorandumul vizează aprobarea negocierii şi semnării Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat la finalul ședinței Executivului român că „prin acest memorandum vor fi făcute lucrări complementare, interconexiune Iași-Ungheni-Chișinău și vor fi extinse lucrările la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin construcția undei conducte de transport gaze”.  

Potrivit reprezentantului Guvernului, Dan Cărbunaru, „în privința energiei electrice este vizată interconectarea energiei electrice dintre România și Republica Moldova, prin investiții de importanță strategică, precum linia electrică aeriană de 400 de kV Suceava-Bălți sau extinderea stației dintre Suceava și Bălți cu interconexiuni de comunicații pe linie electrică”.

„Sunt proiecte importante care consolidează capacitatea României de a sprijini Republica Moldova”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru. 

Ce prevede Memorandumul 

Potrivit proiectului memorandumului discutat în ședința Guvernului României, „în domeniul gazelor naturale părțile convin:

1) să realizeze lucrările complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri, respectiv: a) să analizeze posibilitatea creșterii cap. de transp. a interconexiunii Iași – Ungheni; b) extinderea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului.

2) Să-și coordoneze acțiunile, a.î. obiectivul de la alin. 1 să fie realizat până la sf. anului 2031”.

De asemenea, potrivit sursei citate, „în domeniul energiei electrice părțile convin:

1) Să realizeze proiectul Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți;

2) Să armonizeze legislația primară şi secundară privind regimul fiscal şi vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice;

3) Să realizeze o interconexiune de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara;

4) Să analizeze posibilitatea:

a) realizării unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru 2 România și Republica Moldova;

b) preluării Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.;

c) cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operator al pieței de energie electrică desemnat din România, Opcom S.A”. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite