Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen: Olanda nu este, în principiu, împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mark Rutte a declarat că Olanda nu se opune aderării la Schengen a României, însă vrea finalizarea reformelor. 

Premierul olandez Mark Rutte, vizită în România FOTO Administrația Prezidențială
Premierul olandez Mark Rutte, vizită în România FOTO Administrația Prezidențială

Premierul olandez a suținut că România trebuie să parcurgă toţi paşii pentru aderarea la spaţiul Schengen, menţionând în acest sens necesitatea ridicării Mecanismului de Cooperate şi Verificare şi statul de drept.

„Olanda nu este, în principiu, împotrivă, noi zicem că toate țările care îndeplinesc condițiile  trebuie să adere”, a spus premierul Mark Rutte, punctând însă că „e foarte important ca toată informația să fie pe masă”. 

Premierul Olandei a explicat că în prezent nu poate da un termen, susținând că a menționat MCV-ul prntru că este nevoie de suficienți pași pozitivi. „Comisia Europeană lucrează acum la evaluare pentru asta”, a mai spus Mark Rutte, arătând că „misiunea de evaluare poate fi mai profundă, dar și acolo așteptăm rezultatele”. 

Vizita, pe fondul unui posibil vot pe intrarea României în Schengen

De altfel, vizita premierului olandez, Mark Rutte, vine în contextul în care, Consiliul JAI ar urma să dea un vot, pe 8 decembrie, pentru aderarea României în spațiul Schengen, demers pentru care este nevoie de unanimitate, iar Olanda și Finlanda s-au opus în cadrul votului din 2011. 

În anii trecuți, actualul premier al Olandei, Mark Rutte, fiind întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.  

Olanda, istoric de opoziție privind aderarea României la Schengen 

Fiind un opozant încă din 2011, Olanda este în continuare ultimul stat care încă nu și-a declarat poziția privind votul care ar urma să fie dat în decembrie într-un Consiliu JAI. 

Conducerea Consiliului European, deținută în prezent de Cehia a dat însă asigurări că va căuta obținerea unei decizii favorabile pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, până la finalul anului 2022. 

Ce spune Iohannis

„Sperăm să se întrunească, în cel mai scurt timp, condițiile politice pentru aderarea României la spațiul Schengen, într-un context european în care consolidarea rezilienței Uniunii în ansamblul său și, o repet, unitatea de acțiune și solidaritatea sunt deosebit de importante", a afirmat preşedintele României în cadrul declarațiilor comune cu Mark Rutte. 

Șeful statului a arătat că „România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia, pentru protecția Uniunii și a frontierelor sale externe, în deplin spirit de solidaritate europeană”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite