Iohannis, la întâlnirea cu Rutte, despre Schengen: Aderarea noastră nu e doar necesară, ci şi oportună

0
Publicat:

Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu premierul olandez Mark Rutte, că aderarea României la spaţiul Schengen este oportună şi necesară, menţionând că ţara noastră acţionează deja ca un membru de facto.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, alături de premierul olandez, Mark Rutte
Klaus Iohannis a amintit eforturile României pentru aderarea la Schengen. Foto: Presidency

"Am discutat cu domnul Prim-ministru Rutte și despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la spațiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susțin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună.

România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia, pentru protecția Uniunii și a frontierelor sale externe, în deplin spirit de solidaritate europeană.

Suntem parte integrantă a reformei spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de modernizare și eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și la consolidarea spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al țării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele.

Sperăm să se întrunească, în cel mai scurt timp, condițiile politice pentru aderarea României la spațiul Schengen, într-un context european în care consolidarea rezilienței Uniunii în ansamblul său și, o repet, unitatea de acțiune și solidaritatea sunt deosebit de importante", a afirmat preşedintele României.

Premierul olandez a precizat că Olanda nu se opune aderării României la Schengen, însă este necesar ca procedura să fie făcută în mod corect, cu referire la statul de drept din ţara noastră şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. 

Vizita premierului olandez, Mark Rutte, vine în contextul în care Consiliul JAI ar urma să dea un vot, pe 8 decembrie, pentru aderarea României în spațiul Schengen, demers pentru care este nevoie de unanimitate, iar Olanda și Finlanda s-au opus în cadrul votului din 2011. 

În anii trecuți, actualul premier al Olandei, Mark Rutte, fiind întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite