Marian Petrache, strategul PNL, la Adevărul Live: George Maior nu va fi premierul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Petrache, secretarul general al PNL şi preşedintele Conisliului Judeţean Ilfov, a vorbit, la Adevărul Live, despre stadiul fuziunii dintre PNL şi PDL, despre cum se vor împărţi funcţiile în teritoriu şi în Parlament între cele două partide, dar şi despre posibilitatea ca fostul director SRI, George Maior, să devină şef al unui guvern alcătuit inclusiv din liberali.

Principalele declaraţii

Adevărul: V-a surprins demisia domnului Maior din fruntea SRI?

Marian Petrache: Sincer, da. Domnul Iohannis se consultă cu cei apropiaţi, dar decizia e a lui. Nu ştiu dacă a fost a lui, ei doi cunosc, atât.

Adevărul: Ce se întâmplă acum?

Marian Petrache: Preşedintele face o propunere şi Parlamentul o votează sau nu. Cred că în Parlament nu va fi dezbatere pe un subiect aşa de important. Mi se pare absurd să faci o propunere la întâmplare.

Adevărul: S-a vorbit de mai multe nume.

Marian Petrache: Ne place tuturor să facem acest joc. În partid nu s-a discutat nimic, nu e normal să se discute. Preşedintele Iohannis e un caracter prea puternic să fie influenţat. În partid nu se vorbeşte de Maior premier, doar de varianta Predoiu. Ne dorim cu ardoare un guvern liberal condus de domnul Predoiu.

Dacă ne gândim la relaţia dintre SRI şi DNA, înseamnă că SRI a funcţionat cum trebuie.

Adevărul: Deci nu credeţi că veţi vota un guvern condus de Maior?

Marian Petrache: Nu. Personal, cred că cei care ajung pe funcţia asta ar trebui să aibă o perioadă de pauză.

Adevărul: Nu veţi putea forma guvern fără UNPR, UDMR...

Marian Petrache: Nu am vorbit despre nume care ar putea face parte din echipa de guvernare. Aşteptăm finalizarea programului de guvernare.

Adevărul: Geoană spunea că nu susţine un guvern cu Predoiu premier.

Marian Petrache: Noi am spus ce ne dorim. Am spus public. Ne dorim un guvern cu Predoiu premier. E posibil orice, nu facem din asta un scop în sine. Ne dorim, suntem pregătiţi, cred că acest guvern nu mai are capacitatea să administreze, doar guvernează. Noi, USL, când a fost creat,  a avut nişte obiective. Nu îmi aduc să fi expus un proiect economic cu ţinte clare.

Adevărul: Vă gândiţi să formaţi un guvern alcătuit din mai multe partide?

Marian Petrache: Cred că cel mai important lucru este programul de guvernare. Dacă negociezi asta şi obiectivele, mai rămâne să negociezi oamenii capabili să te ducă la acele obiective.

Adevărul: Credeţi că va trece moţiunea de cenzură din primăvară?

Marian Petrache: Cred că e timp suficient pentru formarea unei majorităţi. Să fim obiectivi: toată lumea vorbeşte de schimbarea iminentă a Guvernului. Mi-e greu să cred că bulgărele plecat mai poate fi oprit. Ce fel de guvernare e asta? Să stai cu ochii la uşă.

Adevărul: Domnul Ponta aniversează trei ani în mai.

Marian Petrache: Nu cred că s-a gândit domnul Ponta că poate fi prim-ministru pe viaţă. E o demnitate pe care foarte puţini români pot să o atingă, foarte frumos!

Adevărul: Să trecem la negocierile de la Cotroceni.

Marian Petrache: Acum este cu totul altceva, alte date sunt astăzi. Discutăm de un mesaj primit de clasa politică pe 16 noiembrie, care ne obligă la luarea unor decizii. O temă importantă e lămurirea modului în care se fac alegeri în România.

Susţin în primul rând ceea ce trebuie să facă statul român, adică să dea posibilitatea, oricărui român, să îşi ducă la îndeplinire un drept fundamental. Sunt nişte lucruri care sunt în coadă de peşte, inclusiv în lege. Trebuie umblat la Legea AEP. Dincolo de stabilirea datei alegerilor, cred că desfăşurarea, controlul trebuie să îl facă o autoritate neutră. Adică AEP. Dar faptul că avem păreri diferite, nu înseamnă că trebuie să iasă gâlceavă.

Adevărul: Nu ar trebui ca AEP să organizeze şi alegerile din ţară?

Marian Petrache: Ba da, asta şi spun. Sunt neclarităţi. Guvernul dă senzaţia că el controlează tot, dar pe baza materialelor făcute de AEP. În România, întotdeauna a fost o virgulă. O virgulă în lege. Cineva  a vrut să lase o portiţă şi portiţa aia a devenit poartă largă.

Chiar dacă ne declarăm toţi de acord, avem temerea că ajungem la alegeri fără să rezolvăm ceva. În mai, am spus că vrem să închidem acest proces. Tot domnul Ponta ne-a spus că vrea PNL anticipate, dar cum face? Pe legea asta? Nimeni nu mai doreşte alegeri pe vechiul Cod Electoral, iar CCR ne-a spus că trebuie să avem un an  de zile între cod şi alegeri.

Adevărul:  Preşedintele Comisiei de cod electoral e Valeriu Zgonea, din PSD.

Marian Petrache: Tocmai de asta am spus că vrem un Cod Electoral până în 5 mai. Vrem să se adopte legea, să intre la vot. Ce am putea noi să mai facem la locale? Ce mai necesită legea aia, să stea în dezbatere 10 luni? Primul lucru pe care ni-l asumăm este un termen.

Adevărul: PNL susţine şi alegerea primarilor în două tururi. Primarii nu vor.

Marian Petrache: Gestul lor este firesc. Aşa vor să îşi conserve mandatul, dar dacă ne gândim la ce e mai sănătos pentru democraţie, e firesc să avem două tururi de scrutin. Gândiţi-vă cum au mers alegerile la primari. Prima dată, primarii erau aleşi din două tururi de scrutin.

Am coborât o treaptă, să nu obligăm poporul la vot. Acum am ajuns într-un singur tur, mai avem puţin şi nu mai facem alegeri. La parlamentare, dorim Parlament bicameral şi sistemul de alegere să fie de aşa natură încât să nu existe posibilitatea măririi artificiale a numărului de parlamentari. Asta înseamnă că vom stabili un număr fix de deputaţi. Noi avem un număr fix de deputaţi pentru minorităţile naţionale.

Democraţia costă, e foarte important cum funcţionează Parlamentul. Mie mi se pare că deputatul în sine este o instituţie. Aş prefera mai puţini parlamentari, dar o echipă mai mare de specialişti.

Adevărul: La ora la care vorbim, s-a publicat raportul MCV. Parlamentul este,din nou, oaia neagră.

Marian Petrache: Trebuie să acceptăm ce e rău la noi. Ca indivizi, dacă vrem să ne facem bine, trebuie să acceptăm că avem o boală. Foarte bine că justiţia funcţionează şi că îi trimite în instanţă pe cei care sunt suspecţi de anumite fapte.

Adevărul: Aţi protejat corupţii în Parlament.

Marian Petrache: Parlamentul, nu eu, subsemnatul. Aşa este. Trebuie să recunoaştem acest lucru. Păi eu am depus în Parlament o iniţiativă legată de acest subiect. Sunt convins că dacă ne aşezăm la masă, toţi avem interesul să iasă ce e mai bine.

Adevărul: Cam ce număr de deputaţi doriţi?

Marian Petrache: În jur de 300 plus minorităţi. Şi în jur de 100 la Senat. El trebuie să iasă din ceva. Să ne uităm şi la alte state, care e raportul. Important e să avem o lege care să respecte numărul, să nu avem surprize ca asta, că votăm 300 şi ieşim 600, care să fie recunoscută şi aprobată.

Adevărul: E o Decizie CCR care spune că trebuie respectat referendumul din 2009, respectiv să avem Parlament unicameral.

Marian Petrache: Noi de multe ori mergem din rău în rău. Vreţi să spuneţi că a fost o dezbatere a societăţii? Dacă se puneau 250 sau 325 nu ieşea acelaşi vot? Dacă se puneau trei Camere nu ieşea la fel? Cine a făcut legea? Ăia pe care îi votăm să facă legi. Dacă viaţa ne dovedeşte că ceva e greşit, rămânem cramponaţi în greşeala aia? Să stăm cu picioarele în apă rece, să luăm deciziile cele mai bune.

Adevărul: Mai e o problemă la preşedinţi de CJ.

Marian Petrache: Aici am avut o discuţie de dimineaţă, în partid. Societatea evoluează, structurile statului trebuie să evolueze şi ele, nu poţi rămâne în urmă. Trebuie să ne decidem ce facem cu primarul, cu preşedintele de CJ. Acum am trecut la altă extremă, nu mai e bun de nimic preşedintele de CJ, împart eu totul. Nu se poate să nu te consulţi.

Adevărul:  Deci pledaţi pentru alegerea preşedinţilor de CJ cum e acum?

Marian Petrache: Nu, să fie aleşi în două tururi de scrutin. În primul tur eşti dependent 100% de primari. L-ai ales, l-ai ales, dar trebuie să ne lămurim cu funcţiile pe care le are fiecare ales în parte.

Adevărul: Cum merge procesul de fuziune între PNL şi PDL?

Marian Petrache: Dacă toţi sunt nemulţumiţi, e perfect. Înseamnă că am fost corecţi. Am avut drept ţintă să se nască un partid mai puternic. Am încercat să stabilim nişte criterii de departajare bazate pe lucruri măsurabile. A fost o formulă care s-a aplicat tuturor judeţelor şi localităţilor. Până în 2017, vor fi conduceri bicefale, la nivelul judeţelor şi municipiilor. Vrem să facem un Comitet Executiv care să conţină cont de mărimea judeţului. La judeţele între 4 şi 6 deputaţi să fie 29 de membri care să asigure conducerea operativă a filialei până la alegerile de după 2017. Normal că sunt vociferări.

Adevărul: La Arad, domnul Falcă nu prea e mulţumit să facă un parteneriat cu PNL.

Marian Petrache: Noi când am decis să facem fuziunea nu am stat să vedem dacă se iubesc preşedinţii între ei.

Adevărul: Ar trebui ca partidele să fie finanţate de la bugetul de stat?

Marian Petrache: Ar trebui să fie o dezbatere. Auzim nişte sume halucinante. Când vorbim de bani, ni se pare mult când vorbim de democraţie, dar trebuie să avem curajul să vorbim. Unu la mie din PIB înseamnă 160 de milioane de euro. E mult, mult prea mult. Problema e să tratăm fondul, să eliminăm elementele care pot duce la corupţie. Noi nu avem o democraţie consolidată. Nu avem. Când ne spunea Brucan, de 20 de ani, uitaţi-vă că au trecut 25 de ani şi, după 25 de ani, am văzut că nu mai contează câţi primari ai, ce structuri ai, a contat prestaţia şi voinţa populară. După 25 de ani. Dacă am fi avut o democraţie consolidată, premierul ar fi demisionat. Era un vot de blam şi pentru el.

Trebuie să avem curaj să discutăm şi despre finanţare. Hai să discutăm, să vedem cum facem, astfel încât partidele să îşi poată derula activitatea. Nu sunt cheltuieli prea mari pentru societate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite