Marcel Ciolacu anunță că PSD va propune Coaliției creşterea salariului minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintel PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD va propune Coaliției creșterea salariului minim la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023.

Liderul PSD a anunțat că va propune Coaliției creșterea salariului minim FOTO Arhivă
Liderul PSD a anunțat că va propune Coaliției creșterea salariului minim FOTO Arhivă

Anunțul liderului social-democrat vine în contexttul în care Parlamentul European a adoptat o Directivă ce prevede salariul minim din statele membre. 

Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei. Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susține necesitatea creșterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei), propunere cu care va merge în Coaliție”, a transmis liderul PSD pe Facebook. 

Potrivit șefului PSD, „este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD”.   

Creșterea salariului minim în România 

În România, părerile pe creșterea salariilor pentru cei care au cele mai mici venituri au fost împărțite. 

USR a cerut scutirea de la taxa pentru salariul minim, beneficiarii ajugând astfel să plece acasa cu 2.550 de lei, adică întreaga sumă. 

Pe de altă parte, liderii coaliției au negociat în cadrul unui pachet de măsuri economice scutirea de la taxe și contribuții a 200 de lei, variantă propusă de soocial-democrați. 

Ce prevede Directiva adoptată de UE

Textul convenit obligă țările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren. 

Potrivit noilor norme aprobate de eurodeputați, negocierea colectivă la nivel de sector și la nivel intersectorial este un factor esențial în asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim și, în consecință, trebuie încurajată și consolidată.

De asemenea, în țările în care negocierea colectivă acoperă mai puțin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească - cu implicarea partenerilor sociali - un plan de acțiune pentru creșterea gradului de acoperire al acesteia.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor, iar pentru evaluare, statele pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Se preconizează ca acordul să fie aprobat oficial de Consiliu în septembrie. Statele membre au apoi la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite