MAE publică raportul omologilor britanici conform căruia presa britanică a exagerat în ceea ce priveşte migraţia masivă dinspre România către Marea Britanie
0Studiul Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (NIESR, din Marea Britanie), publicat vineri de ministerul britanic al Afacerilor Externe, a infirmat dezbaterile din ultimul timp din presa britanică, conform cărora după ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, la 1 ianuarie 2014, se va înregistra o creştere masivă a mobilităţii dinspre România spre Marea Britanie, se atată într-un comunicat de presă al MAE.
Studiul confirmă evaluările instituţiilor româneşti conform cărora presa britanică s-a bazat pe speculaţii atunci când a promovat ideea unui aflux masiv de cetăţeni români şi bulgari în Marea Britanie începând cu 2014.
În datele publicate de NIESR, se arată că este dificilă o estimare numerică a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, întrucât aceasta depinde de o multitudine de factori economici, politici şi sociali. Studiul precizează şi că Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari, că cei mai mulţi cetăţenii români ai acestor două ţări, care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja. Datele indică şi faptul că impactul asupra serviciilor de sănătate nu este unul semnificativ, întrucât cetăţenii români şi bulgari care ajung în Marea Britanie sunt persoane tinere. Efecte ar putea fi înregistrate în sistemul educaţional, datorită necesităţii de cursuri în limba engleză pentru copii, dar în ceea ce priveşte un impact asupra sistemului general de asistenţă evaluarea este una dificilă.