MAE îi pune în gardă pe oficialii maghiari: fără provocări la evenimentele de la Tuşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu (dreapta) i-a transmis omologului de la Budapesta că partea română se aşteaptă ca oficialii maghiari să fie atenţi la mesajele pe care le transmit la Universitatea de vară de la Tuşnad FOTO Arhivă MAE
Bogdan Aurescu (dreapta) i-a transmis omologului de la Budapesta că partea română se aşteaptă ca oficialii maghiari să fie atenţi la mesajele pe care le transmit la Universitatea de vară de la Tuşnad FOTO Arhivă MAE

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, i-a transmis omologului său maghiar, Péter Szijjártó, că invitaţii de la Universitatea de vară de la Tuşnad, loc unde politicienii apropiaţi de regimul de la Budapesta uneori exagerează cu declaraţiile referitoare la relaţia România-Ungaria, dar şi despre autonomia Ţinutului Secuiesc, să fie ponderaţi în mesajele pe care le transmit.

„Am discutat astăzi şi despre vizitele în România ale oficialilor ungari, am discutat şi despre viitoarea apropiată reuniune a taberei de vară de la Tuşnad. Şi împreună am subliniat necesitatea şi importanţa unui discurs public în logica şi spiritul parteneriatului nostru strategic şi a tratatului politic de bază”, a declarat Bogdan Aurescu, în conferinţa de presă în care explica domeniile abordate în întrevederea cu Péter Szijjártó. Pe speţa Universităţii de vară de la Tuşnad, care va avea loc în perioada 19-24 iulie, Péter Szijjártó n-a suflat un cuvânt.

„Universitatea de vară de la Tuşnad reprezintă un atelier pentru identitatea şi suveranitatea naţională şi este văzută ca o platformă pentru construirea de alianţe”, susţine şeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, Zsolt Nemeth, citat de MTI (agenţia de stat maghiară), dând o definiţie a evenimentului unde sunt reuniţi cu precădere tineri de origine maghiară din arcul carpatic. Într-una din zile este invitat pentru a lua şi cuvântul şi premierul maghiar Viktor Orban, dar şi László Tőkés, fost eurodeputat şi unul dintre marii susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc. De altfel, responsabil de organizarea şcolii este Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, unde preşedinte e László Tőkés.

Episodul Katalin Novak, închis

Cei doi miniştri de Externe au fost întrebaţi dacă au mai fost discuţii pe seama vizitei făcute de preşedinta Ungariei, Katalin Novak, în mai, în Transilvania, fără uzanţele oficiale şi completată de unele declaraţii neinspirate referitoare la maghiarii din ţara noastră.

Liderul diplomaţiei de la Budapesta a dat un răspuns de asigurare faţă de faptul că incidentul din luna mai e consumat şi cele două state caută să aibă o relaţie cât mai bună: „Fără echivoc (n.r. – s-a trecut peste momentul incidentului din mai). Noi ne dorim să punem relaţia dintre România şi Ungaria pe o bază a respectului reciproc. Vom face tot posibilul ca ţările noastre să aibă cele mai bune relaţii”, a precizat Péter Szijjártó.

La rândul său, Bogdan Aurescu a considerat subiectul închis, dar a lăsat de înţeles că şi partea maghiară trebuie să fie prudentă pentru a nu mai agita teme sensibile. „Noi am discutat aceste aspecte în întâlnire. Le-am discutat şi în ocazii anterioare. E clar că atunci când vorbim de parteneriat strategic, de o relaţie care se bazează pe atât de multe interese şi obiective comune, este nevoie de multă responsabilitate şi de intensificarea relaţiei bilaterale în mod deosebit. Ştiţi reacţia MAE din mai. Lucrurile sunt clarificate”, a declarat ministrul român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite