Liviu Dragnea: Am informaţia că primarul Chirica e omul SIE. Nu am de gând să-l schimb pe Grindeanu, dar programul de guvernare nu e uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, la Antena 3, despre evaluarea miniştrilor Guvernului Grindeanu, despre relaţia tot mai încordată cu premierul, dar şi despre majorările salariale promise de PSD în programul de guvernare, însă amânate pentru începutul anului viitor. Dragnea a susţinut că primarul Iaşului, Mihai Chirica, este omul SIE. Totodată, liderul PSD spune că Parlamentul "este obligat" să stabilească un prag pentru abuzul în serviciu

Ce se întâmplă în PSD?

Liviu Dragnea: Pâna acum cativa ani, eram acuzat că din PSD nu răsuflă nimic. Eu le-am spus colegilor să vorbească liber. Sunt colegi care m-au criticat, dar decizia finală se ia în partid. Asta nu înseamnă că e degringoladă. A evoluat mult discuţia în ultimele zile, după nemulţumirile exprimate de doamna Firea. Mai important decat orice membru PSD e programul de guvernare. Din acest motiv există aşteptări. Doamna Firea ar fi vrut un sprijin mai mare din partea Guvernului. Alţi colegi au nevoie de sprijin la nivel local. Dar asta nu înseamnă că dacă cineva emite o părere Guvernul trebuie să intre în panică. I-am spus domnului prim-ministru să se abţină în a da replici cand un coleg spune ceva ce nu-i place. Acolo, în Guvern, nu suntem pe persoană fizică.

Vreţi să-l schimbaţi pe Sorin Grindeanu?

Nu asta e important. Nu am avut de gand şi nu am de gand să-l schimb pe premierul Grindeanu, dar programul de guvernare nu e uşor. Toate măsurile pe care urmează să le luăm nu pot fi adoptate fără o creştere economică serioasă. Dacă, spre exemplu, dăm drumul la autostrăzi, e un motor de dezvoltare. 

Cu domnul Vâlcov aţi lucrat aceste măsuri?

Da. Şi lucrăm în fiecare zi la Parlament. Romania poate ajunge şi la 15% creştere economică. Această acţiune de evaluare a miniştrilor ne va duce la o concluzie pe care o vom prezenta într-o sapatamana sau doua. Eu n-am vorbit niciodata nici măcar despre remaniere. Nu ştiu dacă după această evaluare se va pune problema unei remanieri. Poate că sunt probleme în ministere. Am auzit că în mai multe ministere sunt secretari de stat din perioada tehnocrată, care merg cu frâna de mană trasă. La final vom avea o discuţie cu fiecare ministru în parte. Nu am de gand să-l schimb pe un ministru anume, nici nu pot eu să fac asta. Această discuţie nu ne face bine. Le cer colegilor mei să înceteze orice discuţie publică pe această temă. Am spus de la început că vom face monitorizări periodice şi că vom face o evaluare permanentă a Guvernului. Sunt zeci de prevederi din programul de guvernare care trebuie urmărite cu lupa, ca casa noastră, numită Romania, să arate bine. 

Aveţi o problemă cu Sorin Grindeanu?

Eu, personal, nu. 

Dumnealui are?

N-am de unde să ştiu. Teoretic, n-are de ce să aibă. Nu cred că au trecut cinci ani de cand l-am propus premier, ci doar cinci luni. Nu e importantă relaţia noastră, e important ca acest Guvern să funcţioneze. 

Aveţi vreun semnal că premierul are o problemă cu dvs?

Nu sunt tensiuni, n-are de că să fie tensiuni. Eu l-am întrebat, a zis că n-are nicio problemă.Nu suntem într-o firmă să existe tensiuni. Există anumite probleme în implementarea programului de guvernare pe anumite domenii. Vreau să ajungem la concluzia corectă: cauză e membru x al Guvernului sau sunt alte cauze?

De unde aveţi informaţi că  primarul Iaşiului e ofiţer SIE?

Nu pot să o spun. 

Dar sunteţi sigur că aşa e?

Categoric, da.

De ce l-aţi pus pe liste atunci?

Nu ştiam atunci. 

Mai aveţi şi alţii?

Suspiciuni sunt. De ani de zile, unii au câştigat alegerile, iar alţii vor să conducă. Trebuie să rupem asta. Am fost nemulţumit că un consilier de-al premierului este ofiţer SRI. E o chestiune foarte sensibilă. Asta a generat o suspiciune. Dacă-l ajută, e foarte bine. 

CCR spune azi că Parlamentul trebuie să tranşeze problema pragului la abuzul în serviciu. 

E obligat. Curtea vine încă o dată şi spune că Parlamentul e obligat să stabilească un prag valoric şi să stabilească intensitatea vătămării. Guvernul sau Parlamentul sunt obligate să introducă un prag la abuzul în serviciu, acel prag nenorocit. Probabil va veni un proiect de lege de la Guvern, după cum l-am auzit pe domnul Toader. Guvernul şi Parlamentul nu pot da înapoi, pentru că nu am mai fi stat de drept. E o decizie importantă. Decizia CCR e dată tot pentru mine? Am manipulat şi Curtea? Eu vreau să caştig procesul dovedindu-se că s-au folosit declaraţii false. 

Lăsaţi comisia de anchetă parlamentară să se ducă în derizoriu?

Nu se duce în derizoriu. Am auzit că şi domnul Opriş de la STS a fost arogant, de parcă ar conduce o instituţie privată. Nu ştiu la cate adevăruri va ajunge această comisie, dar e un precedent. 

Cand intra in vigoare legea salarizării?

Noi n-am spus că toată legea va intra în vigoare de la 1 iulie. Am spus că va fi o etapă pana in 2020, iar pana in 2022, alta etapa. Pana acum s-au adoptat cateva creşteri pentru educaţie.

Se va putea să fie impozit zero pentru medici?

Cand s-au tăiat salariile cu 25%, era bine? Unii ne critică acum că nu le mărim suficient. Dacă Romania va rămane in stadiul actual, fără creştere economică, sigur că n-ar fi bani. Dar este un program de guvernare care scoate din ţărână motoare de creştere economică. Românii nu mai pot fi condamnati să trăiască cu salarii de mizerie. Cu un salariu minim de 1.450 de lei nu poţi să trăieşti. E un salariu de mizerie. 

Este.

Există resurse, cu condiţia ca programul de guvernare să fie implementat la virgulă. 

Spuneţi-mi trei motoare de creştere economică. 
Autostrăzi. Fondul suveran de investiţii. Agricultura.

N-ar fi fost corect ca domnul Vâlcov să lucreze la implementarea programului de guvernare, dacă tot a lucrat la el? 

N-a vrut. Dar am înţeles că ar fi de cord să vină la o emisiune. El lucrează foarte mult şi la implementare, pentru că comunică cu miniştrii. Ajută. E un om pe care îl apreciez foarte mult. Ceea ce se va întampla bine în Romania se va întampla şi datorită lui. 

Cum îl apreciaţi pe ministrul Justiţiei?

E un personaj interesant. Nu-mi lasă o impresie proastă. E un om care cântăreşte foarte mult. Mi-a plăcut cum a gestionat problema SIPA. Aştept să vină cu legile Justiţiei.  

Cum vedeţi vizita lui Iohannis în SUA?

Îmi doesc să fie o vizită bună, cu toată sinceritatea. Pentru noi, ca naţiune, e bine. Deschiderea mea către SUA este totală. Este un partener strategic extrem de important pentru noi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite