Liderul partidului de guvernământ din România, pus sub acuzare pentru fraudă ca urmare a unei investigaţii OLAF. Care sunt acuzaţiile DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la DNA FOTO Mediafax
Liviu Dragnea la DNA FOTO Mediafax

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru cinci infracţiuni legate de preluarea societăţii Tel Drum şi modul în care firma era favorizată la atribuirea de contracte publice. Politicianul nu a făcut nicio declaraţie, nici la intrare în DNA, nici la ieşirea din parchet. În faţa sediului DNA aproximativ 40-50 de persoane l-au susţinut pe liderul PSD, printre aceştia Claudiu Manda, Paul Stănescu, Andreea Cosma şi Marian Neacşu.

UPDATE 17.05  Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dat publicităţii luni un comunicat pe tema punerii sub acuzare a lui Liviu Dragnea de către DNA pentru fraudă cu fonduri europene, menţionând că DNA a subliniat rolul OLAF, şi amintind că Oficiul a recomandat recuperarea fondurilor în acest caz şi începerea acţiunii judiciare. Directorul instituţiei consideră că este vorba despre un exemplu perfect de colaborare pozitivă cu atorităţile naţionale. Comunicatul are titlul: „Liderul partidului de guvernământ din România, pus sub acuzare pentru fraudă ca urmare a unei investigaţii”

„OLAF a găsit dovezi care sugerează legătura între beneficiarul fondurilor, funcţionarii publici şi contractantul, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziţie”, arată Oficiul European Antifraudă (OLAF), într-un comunicat de presă. Anunţul a  fost făcut după punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea, liderul PSD. În cazul politicianului sunt cercetate şi infracţiuni privind fraude din fonduri europene.

„Unele dintre aceste documente au fost utilizate şi în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorităţii de gestionare, care a dus la plata a 21 de milioane euro din fondurile Uniunii Europene”, arată OLAF. 

Investigaţiile OLAF au fost încheiate cu o recomandare financiară către Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană, pentru a se recupera suma de 21 de milioane de euro şi cu plângeri penale adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, să iniţieze o anchetă. „Această anchetă este un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF şi autorităţile naţionale", a declarat directorul general OLAF, Nicholas Ilett. „OLAF a efectuat investigaţii amănunţite, sperând că va avea un efect disuasiv puternic”, a precizat oficialul european.

image

UPDATE 16.50 Carmen Dan, întrebată de ce a fost nevoie ca jandarmeria să fie prezentă luni la DNA când Liviu Dragnea a fost la sediul Direcţiei Naţională Anticorupţie, a spus că acesta este rolul jandarmerie: de a asigura ordinea publică.

„Colegii mei şi toţi cei care suntem membri ai PSD, nu putem avea decat un mesaj de susţinere”, a declarat Carmen Dan, legat de prezenţa lui Liviu Dragnea luni la DNA.

„Jandarmeria asigură accesul şi perimetrul ce deserveşte sediul acelei instituţii. Jandarmii sunt acolo în mod frecvent, in fiecare zi”, a afirmat Carmen Dan.

„Dispozitivul de Jandarmie este un dispozitiv flexibil. S-a asigurat acea activitate pentru a evita vreun incident ce ţine de tulburarea ordinii publice. Jandarmeria era prezentă pentru ca intră în responsabilitatea lor”, afirmă ministrul de Interne.

Prejudiciul: 26,6 milioane de euro

UPDATE 16.15 Procurorii DNA au în curs de cercetare, la acest moment, un alt dosar în care firma Tel Drum este chiar pusă sub acuzare, pe lângă dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea şi a altor opt persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Ea a precizat că în dosarul în care este urmărit penal liderul PSD prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi 20 de milioane de euro, bani obţinuţi prin fraudarea fondurilor europene, potrivit News.ro

"Prejudiciile constatate până la acest moment se constituie din două sume -  un prejudiciu din abuz în serviciu, aproximativ 30 de milioane de lei, şi un prejudiciu de 20 de milioane de euro, bani obţinuti nelegal, ca urmare a fraudării fondurilor europene. Un element important de precizat este că felul în care se obţineau ilegal banii din finanţare europeană presupunea falsificarea unor date insertate în proiectele tehnice. În principal, se trecea o cerinţă ca metoda folosită la asfaltarea drumurilor să fie una anumită, care permitea câştigarea licititaţiei de către firma Tel Drum, pentru că numai această firmă deţinea un anumit utilaj care era trecut în caietul de sarcini. Este un utilaj care a fost preluat de la Consiliul Judeţean. Initial, a fost cumpărat din bani publici şi dintr-un credit contractat de Consiliul Judeţean şi ulterior a fost trecut în proprietatea firmei Tel Drum", a spus purtătorul de cuvânt al DNA.

Practic prejudiciul total în acest caz ar fi de 26,6 milioane de euro.

Întrebată câte dosare are în lucru DNA vizând Tel Drum, Livia Săplăcan a spus că la acest moment, pe lângă dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva lui Dragnea, "este în curs de cercetare un alt dosar în care firma Tel Drum este chiar pusă sub acuzare”.

Acuzaţiile oficiale DNA

UPDATE 12.15 Liviu Dragnea a fost acuzat de cinci infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi  două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat de presă dat de DNA.

Alte opt persoane au fost puse sub acuzare în acest caz, cei mai cunoscuţi fiind Marian Fişcuci, considerat acţionar majoritar (scriptic) la Tel Drum SA şi Petre Pitiş, fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA. Fişcuci este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, iar Pitiş de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. Un alt reprezentant al firmei Tel Drum este Florea Neda, acuzată de  constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cum s-a constituit ancheta

Potrivit DNA, prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul European Antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. „Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, acuză DNA.

Cine r face parte din gruparea „Tel Drum”

Grupul infracţional organizat ar fi fost constituit iniţial de către: 

  • Liviu Nicolae Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, 
  • Fişcuci Marian, apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea şi persoană care a devenit scriptic acţionar majoritar al Tel Drum SA şi care a acţionat şi ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societăţii comerciale,
  • Mugur Băţăuş şi Victor Piperea, funcţionari în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman care au participat iniţial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanţate din fonduri publice şi asigurarea cadrului necesar câştigării acestor proiecte de către Tel Drum SA şi
  • Neda Florea, la momentul iniţial persoană cu funcţie de conducere în Tel Drum SA care a facilitat privatizarea societăţii, iar ulterior acţionar al societăţii Tel Drum SA, persoană juridică cu capital privat, director al acestei societăţi şi în prezent director adjunct al Tel Drum SA; s-a ocupat de administrarea societăţii şi a asigurat participarea societăţii în comiterea infracţiunilor în scopul săvârşirii cărora a fost constituit grupul.

Care ar fi etapele constituirii grupării

„În vederea asigurării pe termen lung a beneficiilor pentru membrii grupului infracţional organizat, activitatea infracţională a fost concepută în etape, în funcţie de structura unităţii administrativ teritoriale, a societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat şi de funcţiile şi influenţa pe care aceştia le-au dobândit”, arată DNA.

Activitatea de pregătire şi modul de acţiune al grupului organizat ar fi impus, în principal, următoarele etape, arată DNA:

- „Privatizarea Tel Drum SA şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpose.”

- „Achiziţionarea, în patrimoniul Consiliului Judeţean Teleorman, atât din fonduri ale acestei unităţi.” administrative teritoriale cât şi prin obţinerea unui credit bancar, a unui utilaj (tren reciclator - stabilizator la rece in situ) de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost închiriat şi ulterior înstrăinat către Tel Drum SA, ulterior privatizării acestei societăţi comerciale.”

- „Acordarea, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, către Tel Drum SA, fără a exista o procedură concurenţială de atribuire, deşi societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat.”

- „Crearea şi implicarea în activitatea infracţională a unui număr mare de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat, astfel încât acestea să poată fi interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice, să fie utilizate pentru crearea de circuite comerciale şi financiare şi să fie asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracţional organizat.”

- „Asigurarea câştigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanţate din fonduri publice, în special în cazul Consiliului Judeţean Teleorman, prin folosirea influenţei de care se bucurau membrii grupului infracţional organizat şi de funcţiile ocupate de unii dintre aceştia, prin furnizarea informaţiilor confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Judeţean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene).”

- „Obţinerea în mod preferenţial şi fraudulos de finanţări din bugetul naţional, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false şi inexacte, atât în cazul în care beneficiarul fondurilor era într-o primă etapă unitatea administrativ teritorială (care ulterior direcţiona fondurile către Tel Drum SA) cât şi în cazul în care beneficiarul fondurilor era în mod direct una dintre societăţile comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat.”

-„ Facilitarea şi intermedierea numirilor unor persoane fizice în funcţii din cadrul administraţiei centrale, prin intermediul membrilor grupului infracţional organizat care administra Tel Drum SA.”

- „Furnizarea de fonduri pentru formaţiunea politică din care Liviu Nicolae Dragnea face parte, prin donaţii ale membrilor grupului infracţional organizat şi ale societăţilor controlate de aceştia.”

- „Prin prisma influenţei pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administraţiei centrale şi în sfera politică, asigurarea accesului la informaţii confidenţiale din cadrul instituţiilor administraţiei centrale şi furnizarea de documente cu caracter confidenţial către membrii grupului infracţional organizat din mediul privat.”

- „Obţinerea de beneficii patrimoniale de către membrii grupului infracţional organizat, provenite din activitatea infracţională şi din utilizarea frauduloasă a fondurilor publice (beneficii cărora membrii grupului infracţional organizat le dau o aparenţă legală prin scoaterea lor din patrimoniul societăţii în special cu titlu de dividende, prin plata unor remuneraţii cu titlu de salariu, prin simularea unor operaţiuni comerciale sau civile de transfer de drepturi de proprietate sau drept de folosinţă, prin încheierea unor contracte de prestări servicii sau livrare bunuri între societăţile controlate de aceştia).”

Potrivit procurorilor, structura grupului ar fi permis o interacţiune uşoară între membrii acestuia, fiind de foarte multe ori disimulată prin prisma atribuţiilor de serviciu ale acestora, Mugur Băţăuş şi Victor Piperea conducând direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman şi fiind subordonaţi lui Liviu Dragnea, iar reprezentanţii din mediul privat reuşind cu uşurinţă să interacţioneze prin prisma contractelor care erau în curs de executare.

Cine ar fi aderat la grupare

Pe perioada derulării activităţii infracţionale, în funcţie de modificările intervenite în structura grupului infracţional organizat la acesta, au aderat noi membri precum:

Pitiş Petre, fost consilier în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, care ar fi preluat activitatea de administrare a Tel Drum SA, având aceleaşi activităţi în cadrul grupului ca Marian Fişcuci. 

Neagoe Daniel care a facilitat utilizarea unei societăţi în activitatea ilicită de obţinere a fondurilor publice şi care administra această societate, activitatea acestuia fiind de natură să faciliteze şi transferul beneficiilor patrimoniale către membrii grupului

Ion Florian care a facilitat utilizarea unei alte societăţi în activitatea ilicită de obţinere a fondurilor publice şi care administrează această societate. 

Acuzaţiile de fraude europene

În scopul pentru care a fost constituit grupul infracţional organizat, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Băţăuş şi Victor Piperea (care ar fi asigurat falsificarea şi înlocuirea documentelor, ptrivit DNA), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false şi inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câştige un contract de reabilitare a 55 km de drum judeţean DJ 701 (limita – Dâmboviţa Gratia – Poeni – Siliştea – Scurtu Mare – Slăveşti – Ciolăneşti – Zabreasca – Dobroteşti), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

„Au fost falsificate şi înlocuite date din proiectul tehnic ( memoriu tehnic, estimare cantitativă, verificări de structură), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii unui proiectant pe estimările cantitative şi inserarea în cuprinsul proiectului (după predarea de către proiectant beneficiarului Consiliu Judeţean Teleorman) a cerinţei ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiţie care îi asigura firmei Tel Drum câştigarea licitaţiei”, acuză DNA.

Informaţiile confidenţiale ar fi fost scurse

Înainte de publicarea anunţului privind atribuirea contractului, Mugur Băţăus ar fi furnizat reprezentanţilor Tel Drum SA informaţii nedestinate publicităţii, respectiv detalii cu privire la cerinţele de calificare şi ofertanţii care şi-au exprimat interesul să participe la licitaţia publică.

În legătură cu acelaşi proiect de reabilitare a drumului judeţean DJ 701, Dragnea, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind exercitarea funcţiei, ar fi emis hotărâri de contractare a unui credit intern şi dispoziţii privind demararea procedurilor de achiziţii publice şi numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. 

„Prin furnizarea de informaţii confidenţiale şi prin modificarea proiectului tehnic şi depunerea acestuia în vederea avizării şi obţinerii finanţării, Liviu Nicolae Dragnea şi Mugur Băţăuş, cu intenţie, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA şi implicit pentru membrii grupului infracţional organizat, şi-au încălcat atribuţiile legale şi au determinat membrii comisiei de întocmire a documentaţiei pentru licitaţia lucrărilor de construcţii şi membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăţie, dispoziţiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiţii restrictive şi încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câştigător al licitaţiei publice firma Tel Drum SA”, acuză DNA.

Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câştigătoare, arată DNA. La aceste activităţi ar fi participat în calitate de complici i Neda Florea şi Pitiş Petre, persoane care administrau Tel Drum SA.

Povestea drumului judeţean 506

În cursul anului 2009, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Băţăuş şi Marin Predescu (care au asigurat falsificarea şi înlocuirea documentelor, potrivit DNA), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false şi inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câştige un contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506 Cervenia Vităneşti Băbăiţa, în valoare de 62.482.442 lei lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

„Au fost falsificate şi înlocuite date din proiectul tehnic (planşele desenate pentru profil transversal tip I, memoriul tehnic, design tehnic şi plan de execuţie, caiete de sarcini, devizele ), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii şi ştampilei verificatorului de proiect, prin modificarea elementelor cantitative, prin inserarea cerinţei (ulterior predării acestuia de către proiectant beneficiarului Consiliu Judeţean Teleorman) ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiţie care îi asigura firmei Tel Drum câştigarea licitaţiei”, acuză DNA.

De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul până la suma de 14.132.923 euro, cu consecinţa creşterii valorii contractului finanţat din bani publici obţinut de Tel Drum SA.

Acces la informaţiile licitaţiei

„Înainte de predarea proiectului tehnic în vederea avizării de către Autoritatea de Management a finanţării, suspecţii Băţăuş Mugur, Marin Predescu şi un alt funcţionar au permis accesul suspectului Neda Florea la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, prin participarea acestuia la o prezentare a proiectului tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman iar ulterior, înainte de publicarea anunţului privind atribuirea contractului, Mugur Băţăus a furnizat reprezentanţilor Tel Drum SA detalii cu privire la cerinţele de calificare şi ofertanţii care şi-au exprimat interesul să participe la licitaţie”, acuză DNA. 

În legătură cu acelaşi proiect de reabilitare a drumului judeţean DJ 506, Dragnea, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind exercitarea funcţiei, ar fi emis hotărâri de contractare a unui credit intern şi dispoziţii privind demararea procedurilor de achiziţii publice şi numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. 

Prin furnizarea de informaţii confidenţiale, prin modificarea proiectului tehnic şi depunerea acestuia în vederea avizării şi obţinerii finanţării, Liviu Nicolae Dragnea şi Mugur Băţăuş, cu intenţie, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA şi implicit pentru membrii grupului infracţional organizat, şi-ar fi încălcat atribuţiile legale şi au determinat membrii comisiei de întocmire a documentaţiei pentru licitaţia lucrărilor de construcţii şi membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăţie, dispoziţiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiţii restrictive şi încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câştigător al licitaţiei publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul cauzat bugetului public este de 5.742.872 (diferenţa dintre devizul real prevăzut în proiect şi devizul modificat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câştigătoare. La aceste activităţi ar fi participat în calitate de complici suspecţii Neda Florea şi Pitiş Petre, persoane care administrau Tel Drum SA.

„Pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, suspectul Petre Pitiş, în calitate de reprezentant al Tel Drum SA, a simulat operaţiuni de achiziţie pe teritoriul naţional (purtătoare de TVA) pe care le-a înregistrat în documentele contabile, utilizând societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Astfel, în perioada 2010 -2012, acesta a sustras de la plata către bugetul de stat suma de 774.790,32 lei reprezentând taxă pe valoare adăugată aferentă operaţiunilor comerciale. În aceeaşi perioadă, sumele aferente operaţiunilor evidenţiate cu societăţile cu comportament de tip fantomă au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum SA în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip fantomă, fiind retrase în numerar la scurt timp după transfer şi restituite (fără comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat iniţial”, se arată în actele procurorilor. 

DNA: Beneficiau de informaţii nepublice

Totodată, pe perioada de derulare a activităţii grupului infracţional organizat, membrii acestuia ar fi beneficiat de informaţii nepublice din cadrul instituţiilor de la nivel local şi central cum ar fi: note de fundamentare şi caiete de sarcini pentru licitaţii viitoare ce se aflau în procedură de avizare internă (cum este cazul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale), corespondenţă între unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (în cadrul obiectivelor ce se doreau a fi finanţate din PNDL), liste privind proiectele depuse pentru finanţare, documente solicitate de autorităţile judiciare de la instituţiile publice în cursul urmăririi penale (cum este cazul ANCPI). 

„Astfel de documente au fost identificate cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la sediile persoanelor juridice de drept privat. În plus, conform înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare, membrii grupului infracţional organizat, propuneau şi facilitau numirea în funcţii publice a persoanelor cu care aveau relaţii apropiate (au fost ridicate însemnări olografe în care, fie erau indicate persoane care ar fi fost potrivite pentru ocuparea unui post de conducere în cadrul administraţiei centrale şi care au fost numite ulterior în aceste posturi, fie erau indicate detalii cu privire la dorinţa unor persoane publice de a pune în funcţie o persoană apropiată)”, mai arată DNA.

Ce beneficii ar fi obţinut membrii grupării „Tel Drum”

Potrivit DNA, sin activitatea ilicită a membrilor grupului infracţional organizat, aceştia ar fi obţinut beneficii personale diverse, în funcţie de atribuţiile şi rolul pe care îl aveau în cadrul grupului:

- „funcţionarii publici implicaţi şi-au asigurat funcţiile de conducere în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, atât Mugur Băţăuş cât şi Victor Piperea fiind directorii unor structuri din cadrul autorităţii publice, având şi beneficii patrimoniale în zona privată, spre exemplu Mugur Băţăuş fiind angajat în calitate de expert la una dintre firmele din grup.”

- „Fişcuci Marian, Petre Pitiş, Neda Florea, Ion Florian şi Neagoe Daniel au obţinut contracte preferenţiale prin intermediul societăţilor comerciale şi beneficii patrimoniale directe transferate fie sub formă de dividende şi drepturi salariale fie sub formă de bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează, dar care figurează în patrimoniul societăţilor comerciale.”

- „Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soţie) a obţinut sume de bani sau bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează, precum şi diverse servicii în interes personal, al familiei şi al formaţiunii politice din care face parte, respectiv donaţii de la membrii grupului infracţional organizat şi de la societăţile controlate de aceştia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009), transferul părţilor sociale din mai multe societăţi controlate de membrii grupului infracţional organizat către fiul său, dividende şi sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea şi de fosta soţie de la o altă societate din grup, bani obţinuţi de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deţinut de o societate din grup şi a cărui îmbunătăţire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA).”

Alte cinci persoane cercetate în acest caz sunt: 

Florian Ion, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat; 

Mugur Băţăuş, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 

- constituirea unui grup infracţional organizat, 

- complicitate la două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

- două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul; 

Victor Piperea, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 

- constituirea unui grup infracţional organizat, 

- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

Daniel Neagoe, asociat şi administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat; 

Marin Predescu, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Anunţul Jandarmeriei Capitalei

UPDATE 11.10 Prezenţa unui dispozitiv suplimentar de jandarmi la sediul DNA a fost dispusă pentru buna activitate a instituţiei, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, potrivit Agerpres. 

„Motivul prezenţei jandarmilor acolo a fost acela de a asigura desfăşurarea în condiţii normale a activităţii insituţiei. Erau foarte mulţi oameni prezenţi în zonă, iar pentru a asigura desfăşurarea normală, obişnuită a instituţiei, a fost nevoie de dispozitivul nostru în zonă. Obiectivul respectiv este asigurat cu pază de jandarmi, iar în spaţiul public erau adunate, din câte am înţeles, aproape 50 de persoane”, a precizat Georgian Enache.El a menţionat că au fost 10-15 jandarmi.Aceştia au legitimat câteva persoane, însă nu au fost date amenzi, a adăugat Enache.

Surse: Liviu Dragnea, suspect

UPDATE 09.45 Liviu Dragnea are calitatea de suspect într-un nou dosar privind posibile fraude europene, au confirmat surse judiciare pentru „Adevărul”. Principala acuzaţie este cea de abuz în serviciu, arată sursele citate, dar ar mai fi infracţiunile de fraudă cu fonduri europene şi grup infractional organizat. Faptele ar fi fost făcute în calitate de preşedinte al CJ Teleorman. Prejudiciul în acest caz ar fi de 20 de milioane de euro. 

Este voba de cel de-al treilea dosar de corupţie deschis pe numele liderului PSD. Primul dosar, „Referendumul”, a fost soluţionat definitiv, iar Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Un alt caz, al „Angajărilor fictive la DGASPC Teleorman”, este pe rolul Curţii Supreme în faza de fond. 

Ce spune unul din avocaţii liderului PSD

Unul dintre avocaţii lui Liviu Dragnea, Maria Vasii, a declarat la o televiziune care a fost procedura în acest caz şi ce crede despre dosar. „Pentru această cauză, domnul Dragnea a fost invitat printr-o invitaţie scrisă. În această cauză este reprezentat de o altă colegă, dar, din informaţiile pe care le am este investigată o perioadă de timp în care domnul Dragnea era preşedinte al partidului judeţean. A trecut ceva vreme, iar organele de urmărire, dacă ar fi avut indicii, ar fi trebuit să acţioneze la acea vreme. Modul în care se procedează în prezent, de a scormoni orice legătură între domnul Dragnea şi oamenii de afaceri. (...) Am deplină încredere că va fi cerută scoaterea lui de sub urmărire...Astăzi i se va aduce la cunoştinţă învinuirea, se va stabili o dată ulterioară în care se vor face declaraţii. Aşteptăm momentul în care vom putea să răspundem la aceste acuzaţii. Sunt sigură că aceiaşi procurori care îl acuză, îl vor scoate de sub acuzaţii. Procedura de urmărire penală este una de urmat în toate cazurile. Probabil avem un raport al specialistului, vom propune expertize", a completat avocatul Maria Vasii.

Marian Fişcuci, la audieri

UPDATE 09.25 Liviu Dragnea a ieşit din sediul DNA fără să facă declaraţii. 

UPDATE 09.20 Conform unor surse Digi24, Dragnea a fost chemat în calitate de suspect, iar dosarul vizează activitatea firmei TelDrum. Potrivit unor surse judiciare citate de „Adevărul” este vorba de un caz care vizează posibile fraude europene, iar astăzi, la DNA, ar fi audiate alte opt persoane. Liviu Dragnea ar suspect de infracţiunea de abuz în serviciu. În acest moment, la DNA mai este audiat şi omul de afaceri Marian Fişcuci.

UPDATE 08.45 Liderul PSD a ajuns la sediul DNA unde a fost întâmpinat cu aplauze de membrii PSD care-l susţineau. El nu a făcut nicio declaraţie când a intrat la audieri. 

UPDATE 08.40 În faţa DNA se află mai mulţi parlamentari PSD, precum vicepremierul Paul Stănescu, Marian Neacşu, secretarul general al PSD, Claudiu Manda sau deputatul Andreea Cosma. Aceştia spun că au venit să îl susţină pe Liviu Dragnea.

(Deputata Andreea Cosma dă un interviu la România TV)

"andreea cosma la dna"

La rândul lui, vicepremierul Paul Stănescu a spus că a venit în calitate de senator, pentru a-l susţine pe Liviu Dragnea. "Sunt aici în calitate de senator, în semn de solidaritate cu preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedinte al partidului", a afirmat Paul Stănescu.

(Paul Stănescu, alături de alţi lideri PSD)

"paul stanescu si claudiu manda la DNA"

La DNA a venit pentru a-l susţine pe Dragnea şi Claudiu Manda."La ultimele două participări la ICCJ nu ar fi trebuit să fie admonestat şi batjocorit. (...) Nu am venit sa creăm presiune. Nu am votbit acest lucru cu dumnealui", a afirmat deputatul Claudiu Manda. 

Pe de altă parte, în faţa sediul PSD se află şi câţiva contestatari ai lui Dragnea. La sediul DNA au fost mobilizate forţe de ordine impresionante.

(Marian Neacşu, înconjurat de liderii PSD)

„sustinatori dragnea  dna”

UPDATE 18.30 Mai mulţi susţinători ai lui Liviu Dragnea, aproximativ 40-50 de persoane,  au venit la sediul DNA. Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a explicat că vrea ca preşedintele partidului, Liviu Dragna, să e bucure de susţinerea membrilor partidului. „Noi vom avea o manifestare cât se poate de liniştită şi paşnică”, a declarat Neacşu. 

"Credem că orice coleg aflat în impas are nevoie de susţinere şi o vom acorda tuturor. Ne-am întâlnit ieri la TSD si acolo am decis să fim prezenţi. Este vorba de un coleg, preşedintele partidului şi primează prezumţia de nevinovăţie şi noi vom fi alături de dumnealui. (...) Am venit să îl susţinem pe preşedintele nostru, nu am venit să luăm cu asalt, vom avea o manifestare cât se poate de paşnică", a spus Marian Neacşu.

"sustinatori dragnea dna"

UPDATE 08.15 Omul de afaceri Marian Fişcuci s-a prezentat luni la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, acesta urmează să fie audiat în dosarul privind Tel Drum. Marian Fişcuci a  fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea si primul patron al firmei Tel Drum.

"sustinatori dragnea dna"

Anunţul lui Liviu Dragnea

„Voi merge mâine la DNA”, a spus Dragnea, duminică, la sosirea la Congresul Tineretului Social-Democrat.  În ceea ce priveşte dosarul în care a fost citat, Liviu Dragnea a spus: „Ce contează?". "Tot acest circ nu ar avea rost dacă nu aş fi citat", a continuat liderul PSD, citat de News.ro.

Întrebat dacă se aşteaptă la o solicitare a DNA către Parlament pentru avizarea urmăririi penale în cazul său, Liviu Dragnea a răspuns: "S-ar putea să fie cam mult".

DNA are în lucru mai multe dosare care l-ar putea viza pe Dragnea: dosarul Belina privind transferul braţului Pavel şi al insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), dosarul Tel Drum, dar şi dosarul deschis ca urmare a investigaţiei Rise Project privind existenţa unor afaceri ale lui Liviu Dragnea în Brazilia. 

De asemenea, Romică Părpălea, denunţătorul lui Dragnea în dosarul „Referendumul” şi cel care în 20 iulie a depus în 19 octombrie o sesizare referitoare la legăturile dintre Tel Drum şi Liviu Dragnea, a fost la DNA pentru a oferi detalii în legătură cu acest dosar. El a anunţat că a depus plângeri penale atât împotriva lui Liviu Dragnea, cât şi împotriva lui Carmen Dan.

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, el a apreciat că este vorba despre trafic de influenţă şi abuz în serviciu.Bărbatul susţine că deţine probe reprezentând documente, înscrisuri, declaraţii de martori în sprijinul acuzaţiilor sale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite