Liderii USL au făcut pasul înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au cedat  în faţa presiunilor venite de la Bruxelles
Victor Ponta şi Crin Antonescu au cedat în faţa presiunilor venite de la Bruxelles

Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi valabil dacă vor participa jumătate plus unu din alegători, după ce Crin Antonescu a promulgat legea care permite acest lucru.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, ieri,  că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

Preşedintele interimar are unele semne de întrebare faţă de decizia CCR.  „Am rezerve faţă de faptul că impunerea pragului de prezenţă încalcă prevederile Comisiei de la Veneţia. Această comisie nu recomandă impunerea unui cvorum", a comentat Antonescu.

„În faţa deciziei Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, am convingerea că este mai puţin important punctul meu de vedere, astfel că am promulgat această lege şi cred că în felul acesta am închis unul dintre subiectele fierbinţi de dezbatere", a spus el.

Antonescu a precizat că unul dintre motivele pentru care a luat această decizie este că, „spre deosebire de alţii", el pune interesul naţional în faţa intereselor personale. „România este într-o situaţie extrem de dificilă, adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că pierd scaunul şi puterea", a spus preşedintele interimar.

Citeşte şi:
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Şobolanii


Modificări paralele

Decizia a fost luată după o întâlnire pe care preşedintele interimar, Crin Antonescu, a avut-o la Cotroceni cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Petru Filip şi Valeriu Zgonea.

Desfăşurarea referendumului a fost reglementată prin două acte normative. Majoritatea USL a votat în Parlament o lege potrivit căreia preşedintele poate fi demis dacă votează „pentru" majoritatea celor care se prezintă la vot. USL a modificat, în acest fel, un act normativ iniţiat de PDL potrivit căruia pentru demiterea preşedintelui este nevoie de votul „pentru" a jumătate plus unu din numărul total de alegători.

Legea votată de USL nu modifica în niciun fel cvorumul pentru valabilitatea referendumului, jumătate plus unu din numărul total de  alegători, adică peste nouă milioane de alegători. Între timp, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care elimina condiţia cvorumului la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Curtea Constituţională a decis, marţea trecută, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Referendum într-o zi

Liderii USL par să fi renunţat la varianta unui referendum care să dureze două zile. Cel mai probabil, referendumul pentru demitere se va desfăşura într-o singură zi, dar va fi extins programul secţiilor de votare, urmând să aibă loc între orele 7.00 şi 22.00. O altă variantă ar fi ca votul să dureze până la ora 23.00. În programul iniţial, cetăţenii puteau vota între orele 08.00 şi 20.00. Astfel, programul a fost extins cu trei ore.

„Legea precizează clar durata referendumului pentru o zi. Prelungirea programului de vot, de la 7.00 la 23.00, se poate reglementa la nivelul unei decizii a Guvernului. De asemenea, un număr suficient de secţii, în ţară şi în străinătate pentru ca orice român să poată vota", a afirmat, ieri, Crin Antonescu. Mai mulţi lideri ai USL au cerut, săptămâna trecută, prelungirea referendumului timp de două zile.

"În faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, am convingerea că este mai puţin important punctul meu de vedere, astfel că am promulgat această lege şi cred că am închis unul dintre subiectele fierbinţi de dezbatere.''
Crin Antonescu preşedinte interimar

Refacerea atribuţiilor CCR

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a convenit cu prim-ministrul ca în sesiunea extraordinară să fie pusă în acord OUG privind atribuţiile CC cu decizia Curţii. Curtea Constituţională a respins soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului.

Avertismentul lui Băsescu

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că, dacă România nu va oferi un răspuns rapid şi convingător la cele 11 probleme ridicate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „ne putem aştepta la un dezastru".

„Ne putem aştepta la un dezastru dacă nu răspund rapid şi convingător. Dezastru care ne trimite înapoi în 2004, uităm de Schengen şi nu mai putem discuta ceea ce era iminent, restrângerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", a spus Băsescu, arătând că România ar fi avut şansa, în urma progreselor înregistrate în sistemul juridic, să fie înlocuit MCV din acest an cu un mecanism intermediar de încă un an.

FMI amână misiunea, leul continuă să scadă

Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, pentru săptămâna care urmează referendumului. Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta. „Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale se va afla în România în săptămâna imediată după referendum. Bineînţeles că s-a amânat, pentru că delegaţiile FMI şi CE au considerat întotdeauna că nu trebuie să vină în campanie electorală. Săptămâna 22-29 este ultima săptămână de campanie electorală", a spus premierul.

La începutul acestei luni, Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, anunţa că delegaţia FMI va veni la Bucureşti pe 24 sau 25 iulie, nefiind prevăzut ca misiunea să fie amânată din cauza situaţiei politice interne.

Cursul bate record după record

Amânarea misiunii FMI, fie din cauza campaniei electorale, fie din cauza zbuciumului generat de scena politică, este doar unul dintre efecte. Între timp, incertitudinile trimise în piaţă de criza politică continuă să slăbească leul în raport cu euro, dar şi cu dolarul. Cursurile anunţate ieri de Banca Naţională a României pentru euro şi dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro şi, respectiv, 3,7399 lei/dolar. Cotaţia euro a crescut cu 2,4% de la începutul acestei luni, când a început criza politică, iar dolarul a urcat cu 5,7%. Leul a avut cea mai proastă evoluţie dintre toate valutele de pe pieţele emergente.

Banca Naţională continuă să intervină pe piaţa valutară pentru a tempera deprecierea leului, însă instituţia nu mai combate atât de agresiv această tendinţă şi permite o volatilitate mai mare.

"Bineînţeles că s-a amânat, pentru că delegaţiile FMI şi CE au considerat întotdeauna că nu trebuie să vină în campanie electorală.''
Victor Ponta premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite