Legile Justiţiei, adoptate cu scandal de Camera Deputaţilor. Aleşii USR au purtat tricouri albe pe care scrie #fărăPenali. Liberalii le-au bătut obrazul
0Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legi din pachetul pe Justiţie, adică Legea privind organziarea judiciară, Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor şi Legea privind organizarea CSM. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor ataca don nou legile Justiţiei la Curtea Constituţională.
UPDATE Raluca Turcan: "PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare".
UPDATE Florin Iordache: "Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia".
UPDATE A fost adoptată şi cea de-a treia lege a Justiţiei, adică Legea privind statutul CSM, după ce 191 deputaţi au fost „pentru“ şi 101 „împotrivă“.
UPDATE A fost adoptată şi a doua lege a Justiţiei, adică Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor. 190 de deputaţi au votat „pentru“.
UPDATE Legea privind organizarea judiciară a fost adoptată de Camera Deputaţilor. 183 de deputaţi au votat pentru, în timp ce 93 împotrivă.
Cătălin Drulă, deputat al USR, le-a cerut celor care prezidează şedinţă să-i spună lui Marian Neacşu, secretar general al PSD, să meargă la loje, pentru a nu mai sta pe locurile rezervat în faţă pentru preşedinţii de comisie. Neacşu a fost prezent şi la dezbaterile din Comisia Iordache.
UPDATE Deputaţii au votat pe articole cele trei proiecte de lege privind legile Justiţiei. La 12.40 va fi dat votul final pe cele trei iniţiative.
UPDATE Deputatul liberal Gabriel Andronache le-a explicat deputaţilor PSD că încalcă Regulamentul Camerei în prezent. Andronache a subliniat că în cazul în care o lege e trmisă pentru reexaminare, analzia trebuie făcută imperativ de Comisia juridcă a Camerei Deputaţilor, nu de o comisie specială.
UPDATE Raluca Turcan le-a bătut obrazul celor din USR că poartă acele tricouri albe cu mesajul #faraPenali şi pentru faptul că stau cu spatele la colegii din plen. Liderul depuţailor PNL şi-a concentrat discursul nu pe atacarea PSD, ci a USR. Aceasta a ţinut să precizeze că PNL nu are penali.
UPDATE Deputaţii USR protestează: poartă tricouri albe cu mesajul #fără Penali.
FOTO Inquam/ George Călin
UPDATE Majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor a prelungit programul de lucru al plenului, astfel încât cele trei legi ale Justiţiei să fie adoptate azi.
UPDATE Aleşii din Comisia Iordache au dat raport favorabil şi celorlalte două legi ale Justiţiei, adică cea privind organizarea CSM şi cea privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
La legea privind statutul magistraţilor, 303/2004, s-a votat eliminarea preşedintelui din procedura de numire şefilor instanţei supreme, articolul fiind corelat cu o modificare adusă, luni, legii CSM.
"Alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani", este modificarea adusă legii 303.
Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat şi articolul referitor la acţiunea în regres şi eroarea judiciară.
Art. 96 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt in funcţie, şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, conform definiţiei acestora de la art. 991.
(3) Există eroare judiciară atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei:
a) a încălcat norme de drept material şi procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei;
b) prin încălcarea în mod vădit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a soluţionat o situaţie litigioasă contrar realităţii faptice sau juridice ori a produs neregularitate în modul de desfăşurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei“.
Singurul proiect de lege care a primit raport a fost Legea privind organizarea judiciară. Comisia a decis reformularea articolului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", este noua formă a articolului.
De asemenea, comisia a votat ca articolul 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară să revină la forma iniţială.
„Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii", se arată în textul adoptat.
Celelte două proiecte de lege care trebuie să primească rapoarte de la Comisia Iordache pentru a se putea da votul în plen sunt Legea privind statul judecătorilor şi procurorilor şi Legea privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.