Mandatele șefilor ANRE vor fi prelungite cu 6 luni. OUG-ul, pe masa Guvernului la ședința de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să dea o OUG prin care să prelungească mandatele a patru persoane din conducerea ANRE cu șase luni, fiind inclusiv cazul președintelui instituției, Dumitru Chiriță.

Dumitru Chiriță își va lua leafa de circa 12.000 de euro încă șase luni FOTO Inquam Photos
Dumitru Chiriță își va lua leafa de circa 12.000 de euro încă șase luni FOTO Inquam Photos

„Având în vedere faptul că în data de 23 octombrie 2022 expiră mandatele președintelui, a unui vicepreședinte și a doi membri din totalul celor 7 membri ai Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (...) Reținându-se faptul că funcționarea în condiții de normalitate a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială, cu atât mai mult cu cu cât, în prezent, România, ca și întreaga Europă, se confruntăcu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”, este decisă prelungirea mandatelor cu șase luni, după cum arată ordonanța de urgență.

Coaliția ar fi trebui să declanșeze procedurile de numire în Parlamentul României de săptămâna trecută, fiind știută din timp speța de la ANRE. Însă potrivit informațiilor „Adevărul”, nu a existat consens la negocierea funcțiilor, în sensul că ar fi urmat să intre în loteria împărțirii și alte instituții.

De asememenea, pentru moment PSD păruse gata să renunțe la șefia ANRE, însă liberalii priveau cu circumspecție preluarea conducerii instituției, mai ales în plină criză energetică. Practic, pe ei ar fi urmat să pice povara justificării oricăror decizii din zona energiei.

Surse social-democrate susțin pentru „Adevărul” că în varianta prelungirii mandatelor la ANRE, șefia instituției e vizată de Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, care ar urma în mai 2023 să-și piardă poziția, la rotativă guvernamentală. Neacșu a mai fost în Comitetul de Reglementare al ANRE. Odată instalat la ANRE, acesta ar avea un mandat de cinci ani, unde poate fi îndepărtat doar de vreo încălcare flagrantă a legii.

Cine va avea mandatele prelungite

Cei patru membri ai ANRE care vor avea mandatele oprelungite sunt majoritatea persoane care ar nu ar mai fi primit încă un mandat întreg, potrivit informațiilor „Adevărul”. În primul rând, este vorba de Dumitru Chiriță, fost electrician, șef de sindicat și deputat PSD, instalat la șefia ANRE în 2017, prin sprijinul lui Liviu Dragnea. Chiriță nu a avut o relație prea bună cu noua conducere a PSD.

A doua persoană, vicepreședintele Zoltan Nagy-Beke, reprezentant al UDMR, este singurul care ar fi urmat să primească un nou mandat. Omul UDMR a fost principalul comunicator al ANRE în ultimii ani, având o imagine publică bună.

Gabriel Gheorghe, membru al Comitetului de Reglementare, a fost pus în funcție cu sprijinul ALDE, pe vremea când partidul care era condus de Tăriceanu făcea parte din guvernările PSD.

Ultima persoană căreia îi expira mandatul era Cornelia Sulger, ajunsă la ANRE prin sprijin al filialei PSD Olt. Nici aceasta nu mai are sigur un nou mandat la ANRE. Discuțiile din Coaliție au fost ca la această instituție să pună persoane pregătite, pentru a nu fi iar discuții despre pregătirea și studiile acestora. De altfel, CCR a decis invalidarea mandatului lui Alexandru Stănescu, în februarie, pentru că nu îndeplinea condițiile de numire. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite