La umbra imunităţii parlamentare, AUR minimalizează Holocaustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion şi Claudiu Târziu, copreşedinţii AUR FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
George Simion şi Claudiu Târziu, copreşedinţii AUR FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este autoarea unuia dintre cele mai controversate mesaje de la intrarea formaţiunii în Parlament, prin care diminuează importanţa Holocaustului, o faptă care pentru oamenii de rând ar însemna şi pedeapsa cu închisoare, dar pentru care liderii săi, George Simion şi Claudiu Târziu, nu pot fi sancţionaţi, fiindcă au imunitate parlamentară.

Totul a pornit de la un comunicat de presă adresat ministrului Educaţiei, unde AUR a susţinut că istoria Holocaustului şi educaţia sexuală reprezintă „teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, acuzând că se urmăreşte „subminarea calităţii învăţământului din România”, în contextul în care Parlamentul a aprobat recent ca istoria Holocaustului să devină o disciplină de sine stătătoare. „Adevărata educaţie este educaţia clasică, cea care formează cetăţeni conştienţi de drepturile şi responsabilităţile lor, de cultura, istoria şi originile lor”, a transmis partidul.

Val de reacţii la argumentele Alianţei

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a condamnat declaraţiile AUR, spunând că „reacţiile extremiste ne amintesc că ideologiile radicale îşi fac simţită prezenţa şi astăzi”. De asemenea, şi Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a reacţionat, precizând că negarea Holocaustului, în spatele imunităţii parlamentare, „nu face decât să întreţină ura antisemită (…) A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, a transmis institutul.

Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului, a declarat că formaţiunea condusă de George Simion şi Claudiu Târziu a depăşit parametrii legali care ar trebui să îi determine activitatea. „AUR continuă să nege şi să relativizeze Holocaustul sub diverse forme. (…) Demonstrează fără echivoc că această formaţiune a depăşit de mult cadrul legal în care funcţionează”, a afirmat liderul liberal.

Opiniile parlamentarilor, protejate prin Constituţie

Dacă un om obişnuit poate fi sancţionat în instantă, ajungându-se chiar la pedeapsa cu închisoarea până la trei ani, pentru negarea sau minimalizarea Holocaustului, situaţia parlamentarilor este cu totul alta. Conform Constituţiei, deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile politice exprimate cât timp îşi exercită mandatul. „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor”, se arată în legea fundamentală. 

Declaraţiile publice ale AUR au loc la aproape două săptămâni de când au chemat oamenii să protesteze faţă de adoptarea Certificatului Verde. La acel moment, manifestanţii au intrat cu forţa în curtea Parlamentului şi au încercat şi pătrunderea în clădirea legislativului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite