Ambasadorul Israelului, reacţie la derapajul AUR pe tema Holocaustului: Condamn vehement atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Saranga, ambasadorul Israelului în România FOTO Ambasada Israelului / Facebook
David Saranga, ambasadorul Israelului în România FOTO Ambasada Israelului / Facebook

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a condamnat „afirmaţiile jignitoare” ale Alianţei pentru Unirea Românilor pe tema Holocaustului. Reacţia vine după ce liderii AUR au precizat că istoria Holocaustului este o „temă minoră”, care nu ar trebui ridicată la rangul de materie şcolară.

„Condamn vehement atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o "temă minoră" de abordat în sistemul educaţional din România. Am susţinut constant că informarea justă şi obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din #România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generaţie trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înţeleagă că antisemitismul, xenofobia şi intoleranţa nu îşi au locul în societatea de astăzi şi că acestea contravin valorilor democratice şi europene însuşite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare "Istoria Evreilor. Holocaustul", adoptată de Parlamentul României şi promulgată recent de Preşedintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înţelege acest episod crunt, dar şi importanţa compasiunii”, este reacţia ambasadorului Israelului în România, David Saranga, potrivit unei postări pe pagina de Facebook Ambasadei Israelului.

Saranga subliniază că liderii care au minimalizat Holocaustul arară că nu există o asumare a realităţilor istorice. „Astfel de afirmaţii constituie o dovadă făţişă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranţei. Este important de menţionat că acestea se încadrează în definiţia negării Holocaustului emisă de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeaşi instituţie care a adoptat definiţia antisemitismului în timpul preşedinţiei române. Reacţiile extremiste ne amintesc că ideologiile şi manifestările radicale îşi fac simţită prezenţa şi astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”, a completat ambasadorul Israelului.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis recent că educaţia sexuală şi istoria Holocaustului reprezintă „teme minore”, care nu ar trebui să fie ridicate la „rangul de materii”, acuzând că se urmăreşte „subminarea calităţii învăţământului din România”. Comunicatul AUR a atras criticile Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Citeşte şi: 

AUR cataloghează istoria Holocaustului drept o temă „minoră” pentru şcoală. Mesajele alianţei, puternic criticate

Sondaj „Elie Wiesel”. Prejudecăţi despre evrei şi Holocaustul din România: o treime dintre români îi percep pe romi drept o problemă pentru ţară

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite