Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, declarații de Ziua Americii: „Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea pe toate dimensiunile” VIDEO
0Președintele României, Klaus Iohannis, și șeful Executivului Marcel Ciolacu, au transmis mesaje de încurajare și mulțumire Statelor Unite, cu ocazia Zilei Independenței și Zilei Statelor Unite.

În discursul său de la Ambasada Statelor Unite din România, Klaus Iohannis a transmis faptul că se simte bucuros că se află acolo pentru a putea sărbători încp o dată ziua Statelor Unite.
„În acest an, aniversăm două decenii de la aderarea României la NATO și 27 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanțială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic”, a transmis șeful statului român.
Klaus Iohannis a declarat că buna colaborare dintre statul român și SUA reiese și din faptul că în România se află un număr mare de militari americani. Acest lucru, potrivit președintelui, reprezintă „nu numai o reușită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci și o dovadă fermă a solidarității dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei și a regiunii euroatlantice”.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, la rândul său, că la nivelul societății românești există in nivel ridicat de încredere și respect față de SUA.
„Relația bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtășim. Este o relație întărită de ajutorul României pentru eforturile Statelor Unite pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum și de apartenența noastră comună la NATO și de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”, a transmis Marcel Ciolacu.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis salută procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite față de Marea Neagră, proces la care și țara noastră a contribuit.
„Țara noastră este recunoscută ca un actor responsabil și un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii, cât și la dezvoltarea și întărirea relației transatlantice. România este Aliatul și partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic și pentru democrație, astfel încât cetățenii să fie protejați și să aibă o viață prosperă”, a mai transmis Klaus Iohannis.
Nu în ultimul rând, șeful statului român a reamintit faptul că exista un obiectiv comun între SUA și România, acela de includere a țării noastre în programul Visa Waiver.
România va continua să ajute SUA și Ucraina în războiul cu Rusia
„Totodată, alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova și al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre. Astfel contribuim la întărirea securității regionale și transatlantice, precum și la întărirea securității României.
Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă”, a mai transmis președintele României.
Relațiile comerciale între SUA și România au rămas puternice
Potrivit premierului, România datorează o mare parte din creșterea economică Statelor Unite, care a ajutat țara noastră prin transferul de tehnologie și cunoștiințe.
„Tot așa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit și mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajați, cât și profiturile companiilor americane cu investiții în România, s-au dublat în ultimul deceniu.
În 2023, comerțul dintre România și SUA, impulsionat, în principal, de cele peste 8.700 de societăți comerciale cu participare americană din România, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD. În același timp, comerțul cu servicii se apropie de pragul de 2 miliarde USD. Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA și accentul pus în cadrul discuțiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economică și ân domeniul energetic”, mai transmite șeful Executivului,
Astfel, unele dintre cele mai importante proiecte realizate alături de SUA sunt cele legate de modernizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul Centralei SMR de la Doicești, care ar urma să deschidă noi orizonturi la nivel regional pentru România.