Klaus Iohannis: România este mai sigură, mai vizibilă şi un actor foarte implicat în politica europeană şi de securitate | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency
Klaus Iohannis FOTO Presidency

​​Preşedintele Klaus Iohannis va susţine marţi, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă, începând cu ora 18.00. Este primul asemenea eveniment organizat de Klaus Iohannis în ultimele luni.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

„Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România şi, dacă vorbim despre politica externă şi despre politica de securitate a ţării, pot să spun că au fost săptămâni foarte bune. Dacă ne gândim doar la ultimele două întâlniri mari care au avut loc săptămânile trecute, Summitul NATO de la Madrid şi Consiliul European, cred că majoritatea ne amintim rezultatele bune obţinute de România pentru România.

Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă şi au dovedit că România este un actor foarte implicat în politica europeană şi de securitate. Românii sunt mai bine apăraţi, România este protejată şi dacă ne uităm la vecinătate, faptul că Ucraina, dar şi Republica Moldova au primit statutul de candidat la Uniunea Europeană ne dăm seama că şi pe acest palier, pentru România, evoluţia a fost una deosebit de pozitivă. Aceste rezultate nu au venit de la sine şi nu au căzut din cer, ele sunt rezultatele unei echipe mari şi administraţia prezidenţială, Externele, guvernul, reprezentanţele noastre, foartă multă lume a lucrat foarte mult timp. Aceste rezultate au fost muncite şi îmi exprim mulţumirea faţă de toţi cei care s-au implicat pentru a obţin aceste rezultate”, a transmis preşedintele Iohannis.

Iohannis: Nu vom intra în austeritate

Întrebat dacă ia în calcul un scenariu de austeritate în România, în contextul în care preţurile cresc şi există riscul unei crize de gaze la iarnă, şeful statului a prezentat planul pe care autorităţile în au în vedere pentru perioada următoare. 

„Nu cred şi nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate, din motive foarte simple. Am avut criza economică din 2009-2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate, iar rezultatul nu a fost unul bun. Nu intenţionez să accept un nou experiment de acest tip cu România. Planul pe care îl avem este cel prezentat de mai multe ori de Guvernul României, este un plan care până acum a funcţionat foarte bine. Guvernul alocă bani suficienţi pentru investiţii, avem noroc că dispunem de fonduri europene substanţiale, pe de altă parte Guvernul a reuşit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populaţia vulnerabilă să treacă mai uşor peste şocul creşterii preţurilor, mai ales la energie, dar şi pe inflaţie. Vom avea în continuare investiţii semnificative în infrastructură şi economie, dar şi pachete de sprijin acolo unde este nevoie. Trebuie să înţelegem că situaţia este complexă. Criza energetică nu s-a terminat, se vorbeşte despre o criză alimentară, care poate pe noi nu ne afectează în mod direct, însă dacă preţurile cresc rezultatul va fi acelaşi şi la noi. Este important să ne pregătim pentru aceste vremuri care în continuare vor fi complicate.(...) Trebuie să avem răbdare şi, în acelaşi timp, Guvernul să ia măsuri înţelepte, să sprijine populaţia vulnerabilă în toate privinţele şi să vină şi în sprijinul economiei. Acesta este planul şi cu el vom trece peste aceste vremuri grele.”

Despre legea avertizorilor de integritate: „Sunt convins că, în final, vom avea o lege bună”

Preşedintele Iohannis a fost întrebat şi despre legea avertizorilor de integritate, adoptată recent de Parlament, şi care a primit critici din partea ONG-urilor, a fost atacată la CCR, iar şefa Parchetului European a transmis că ia în calcul să sesizeze Comisia Europeană pentru că legea nu ar fi respectat directiva europeană. 

„Această situaţie este una în evoluţie. Parcursul legii nu s-a terminat. Da, s-a votat, cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spaţiul public. Am o opinie despre aceste lucruri, însă la acest moment legea este la CCR pentru o analiză pe constituţionalitate. Apoi fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine şi voi uza de instrumentele de care dispune preşedintele. Pentru mine este foarte important ca aceasta lege, care transpune o directivă europeană, să fie o lege bună, să transpună directiva nu numai în litera, ci şi în spiritul ei. După părerea mea, orice alt comentariu este prematur în această etapă. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”, a răspuns Klaus Iohannis.

Taxa de solidaritate: „Până nu există digitalizare, nu cred că se poate introduce”

În ceea ce priveşte introducerea impozitării progresive şi aplicarea unei taxe de solidaritate, măsuri dorite de social-democraţi, preşedintele Iohannis a transmis:

„Eu sunt pentru păstrarea cotei unice şi împotriva taxei de solidaritate. Aceasta este o opinie pe care am spus-o în repetate rânduri. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unică nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita sau cel mai mdoern mod de a impozita, dar pentru un sistem care nu este digitalizat, ca al nostur, are certe avantaje practice, deci până nu există o digitalizare funcţională nu cred că se poate introduce o altfel de cotă. Nu este o chestiune neapărat de principiu, care nu poate fi niciodată schimbată. este vorba de aplicabilitate şi oportunitate. Nu văd altă soluţie pentru România. După ce finalizăm digitalizarea, peste câţiva ani, evident că discuţia se poate relua”.

***

Şeful statului iese într-o conferinţă de presă la care va lua întrebări de la jurnalişti, după mai multe luni în care la evenimentele de la Cotroceni fie a preferat doar să facă declaraţii, fie conferinţe de presă alături de invitaţi din afara României, în special omologi sau premieri. 

Ieşirea lui Klaus Iohannis are loc în contextul dezbaterilor despre modificările la Codul Fiscal. 

Ştire în curs de actualizare...

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite