Jocuri de culise pentru conducerea unor instituții esenţiale

0
Publicat:

Coaliția urmează să negocieze zilele următoare împărțirea funcțiilor pentru ANRE, fiind posibilă o surpriză, adică preluarea șefiei instituției de către un liberal. 

Liderii Coaliției urmează să discute împărțirea funcțiilor în ANRE FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției urmează să discute împărțirea funcțiilor în ANRE FOTO Inquam Photos

Pe 23 octombrie expiră mandatele la ANRE pentru președintele instituției, un vicepreședinte și doi membri din Comitetul de Reglementare. În interiorul Coaliției sunt duse negocieri, existând posibilitatea ca șefia ANRE să treacă la liberali, iar în schimb social-democrații să primească alte poziții de conducere, dar și șefia altei entități a statului cu vizibilitate, cum ar fi Consiliul Concurenței.

Însă liberalii sunt încă în cumpănă privind preluarea șefiei ANRE, în condițiile în care toate privirile în ceea ce privește gestionarea crizei energetice ar fi doar asupra PNL, pentru că ar avea atât ministrul Energiei, pe Virgil Popescu, cât și pe șeful instituției care reglementează piața de energie.

În interiorul PNL deja sunt purtate discuții în spatele ușilor închise referitor la persoana potrivită pentru a fi numită fie șef al ANRE, fie membru în Comitetul de Reglementare. Ambele sunt funcții bănoase, leafa lunară fiind cuprinsă între 10.000 și 12.000 de euro. Favorit este senatorul Sorin Bumb, parlamentar de Alba, care a lucrat la Distrigaz și E.ON, între 1991 și 2008, deci îndeplinește inclusiv criteriile tehnice, având și competențe pe domeniu. Parlamentarul are sprijinul unei organizații de top a liberalilor, PNL Alba, susțin sursele „Adevărul”.

Alte două nume vehiculate pentru ANRE, dar care nu sunt văzute cu ochi buni, fie din lipsă de competență, fie pentru că au o imagine publică proastă, sunt Ioan Popa (sau Iani Popa, cum îl știu liberalii) și Teodor Atanasiu.

Dilemele din jurul Concurenței

Situația pentru Consiliul Concurenței este mai complicată, numirea fiind făcută de preşedintele României, la propunerea Guvernului, noul mandat al lui Bogdan Chirițoiu, numit pentru a treia oară în fruntea instituției, fiind început recent, în 2021. Potrivit informațiilor „Adevărul”, sunt discuții ca Legea concurenței să fie discutată în Parlament și schimbată în așa fel încât numirile să fie trecute în responsabilitatea legislativului. Şi în trecut, în 2020, în timpul Guvernului Orban, legea a fost modificată pentru a rezolva o situaţie specifică. Mai exact, înainte de expirarea celui de-al doilea mandat de şef al lui Bogdan Chiriţoiu a fost eliminată limitarea mandatelor la două.

Încă doi membri la CNCD

Coaliția trebuie să decidă și cine va lua unul din cele două locuri vacante din conducerea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, după ce legea de funcționare a fost schimbată, pentru a mări numărul de funcții din fruntea instituției, pentru a da un loc și celor din Grupul minorităților. În acest set de negocieri va fi bătută palma și pentru cine va ocupa cealaltă funcție, asimilată ca salarizare celei de secretar de stat, adică 16.640 de lei brut.

Sinecuri la Transporturi

Numiri s-au făcut şi la o instituţie din subordinea Ministerului Transporturilor. Mihai Neacșu, fratele secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, a fost numit membru al Autorității Aeronautice Civile din România (AAC). Acesta este specializat ca inginer mecanic, cu experiență profesională doar prin conducerea unei firme care avea obiect de activitate cultivarea cerealelor (din 1998 până la începutul acestui an). Printre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație ai AAC este și Lucian Taropa, persoană apropiată de Sorin Grindeanu de mai bine de un deceniu. De altfel, în urmă cu zece ani, acesta figura inclusiv cu un împrumut de 20.000 de euro către actualul ministru al Transporturilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite