Joc în doi pentru Cabinetul Ciolacu. PSD și PNL duc UDMR cu un picior în afara guvernării
0PSD și PNL sunt gata să lase prevederile protocolului de colaborare deoparte și să renegocieze ministerele, conform pretențiilor invocate de liderii fiecărui partid. Mai mult, UDMR ar putea fi lăsat în afara guvernării sau cu un număr redus de portofolii.
Liderii PSD și PNL au primit mandate de la colegii din conducerile partidelor din care fac parte să poarte negocieri inclusiv în afara protocolului de colaborare, adică documentul din Coaliție prin care ar fi urmat să fie schimbări doar în ceea ce privește oamenii de la Justiție și Finanțe, Transporturi și MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), dar și secretarul general al Guvernului cu șeful Cancelariei premierului.
„Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale. Decizia este că Guvernul viitor va avea mai puţine ministere“, a anunțat Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Național al PSD. La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a precizat, după ședința conducerii partidului, că a primit mandat de la Biroul Politic Național pentru „menținerea în protocolul din 2021“, precizând că, dacă nu reușesc acest lucru, „varianta este să renegociem distribuirea responsabilității ministerelor, cu reducerea numărului de ministere și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat“. Așadar, e posibilă o renegociere extinsă a portofoliilor, în condițiile în care liberalii au pus ochii atât pe Mediu, cât și pe Agricultură, un minister fiind acum al UDMR, celălalt al PSD.
Ciucă a lansat un atac voalat la adresa UDMR, pe tema discuțiilor apărute privind soarta Ministerului Mediului. „În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic“, a subliniat Ciucă. Surse de la vârful conducerii PNL au precizat că UDMR va fi pus să aleagă între: a) diminuarea numărului de portofolii (ministere plus vicepremier) și b) ieșirea de la guvernare. „Putem continua și fără ei“, susțin sursele citate. De altfel, Nicolae Ciucă nu a negat faptul că UDMR s-ar putea să nu se mai regăsească în viitorul Guvern.
PSD vrea Transporturile, PNL nu a anunțat vreo linie roșie
Marcel Ciolacu s-a delimitat de vreo declarație privind scoaterea UDMR de la guvernare. „Nu am avut nicio discuţie de a scoate vreun partid politic din componenţa acestei coaliţii“, a punctat viitorul premier. Surse din Coaliție precizează că liberalii au lăsat chestiunea negocierii cu UDMR pentru o diminuare a prezenței la nivel de Executiv celor din PSD. „Dacă PSD vrea neapărat Transporturile, atunci să convingă UDMR să lase Mediul“, explică sursele citate. De altfel, în ceea ce privește comasarea ministerelor, dorită de PSD este unirea Sportului cu Familia și Tineretul, urmând ca Gabriela Firea să rămână titulară, iar Antreprenoriatul, deținut acum de PNL, să se topească în Ministerul Economiei, condus în prezent de un PSD-ist.
Marcel Ciolacu a anunțat și în conferința de presă de marți că PSD ar vrea ca Grindeanu să continue la Ministerul Transporturilor, date fiind „performanțele“ realizate de această instituție de la preluarea de către prim-vicepreședintele PSD.
În ședința de BPN, liderii au cerut echipei de negociere să discute cu PSD un pact de neagresiune între forțele Coaliției, dar și o decizie privind necolaborarea cu Alianța pentru Unirea Românilor în următorii ani. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a cerut colegilor să fie mai prezenți în media, pentru a lua fața PSD, dar și AUR, pentru că în caz contrar PNL ar risca să ajungă la o pondere în jur de 15%. La rândul său, europarlamentarul Vasile Blaga, fost copreședinte PNL, a pledat pentru aducerea în Guvern a celor mai importanți lideri ai partidului.
Liberalii au discutat și câteva principii la care vor ține în noul program de guvernare, cum ar fi menținerea cotei unice, eliminarea supraimpozitării muncii part-time sau diminuarea taxelor pentru cei care au și a doua slujbă. Șeful echipei de negociere a PNL pe partea de program a fost votat Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL și șeful CJ Suceava.
Încă nu a fost discutată situația lui Nicolae Ciucă, acesta înclinând însă spre funcția de vicepremier și spre portofoliul Internelor, susțin surse din partid. În conferința de presă de marți a precizat că un principiu al său e să nu revină pe o funcție pe care a mai ocupat-o, în contextul posibilității să preia din noua Apărarea. Depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, potrivit unor surse liberale, iar calendarul consultărilor și apoi al procedurilor parlamentare depinde în mare măsură de promptitudinea lui Klaus Iohannis. Cel târziu pe 31 mai seara, Guvernul Ciolacu ar urma să fie învestit.
PNL insistă pentru comasarea alegerilor din 2024
PNL încearcă să agațe de negocierile pentru noul Guvern și subiectul comasării alegerilor. Potrivit unor surse liberale, Florin Roman (vicepreședinte PNL) a propus în ședința de BPN ca echipa de negociere să insiste ca tema comasării localelor cu parlamentarele să fie o linie roșie în ceea ce privește posibila cedare a Ministerului Transporturilor. Ideea a trecut, însă, la categoria propuneri, fără urmări la nivel de decizie.