Iohannis: România va continua să sprijine eforturile de integrare ale R. Moldova, Georgiei, Ucrainei. Anexarea Crimeei de către Rusia este inacceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, diplomaţilor români că România trebuie să sprijine eforturile de integrare în UE ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei. Şeful statului a mai spus că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional în momentul în care a anexat Crimeea, fapt considerat inacceptabil de către ţara noastră.

„Vom continua să sprijinim eforturile depuse de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina pe calea reformelor menite a înscrie aceste state pe un traseu european. România va continua să fie cel mai puternic aliat în parcursul european al Republicii Moldova. Avem în vedere în egală măsură susţinerea ca atare în interiorul Uniunii Europene şi în dialogul cu celelalte state membre, dar şi sprijinul direct şi concret, în plan bilateral, al eforturilor Republicii Moldova în plan intern pentru apropierea de Uniunea Europeană, până la integrare“, a spus Iohannis, care i-a primit joi la Cotroceni pe şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate care au venit la Bucureşti cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.

Şeful statului a abordat şi situaţia Ucrainei. „România reafirmă caracterul inacceptabil al încălcării dreptului internaţional, prin anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă. Sprijinim eforturile pentru soluţionarea paşnică a conflictului din estul Ucrainei, respectarea şi implementarea Acordurilor de la Minsk, a angajamentelor asumate de participanţi, rolul important al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, la care şi ţara noastră contribuie cu monitori în teren. Este important să evităm consolidarea unui nou conflict îngheţat“, a mai spus preşedintele.

Iohannis şi-a exprimat dorinţa ca diplomaţii să pună accent şi pe stabilirea unor relaţii mai bune cu Japonia şi China. „Alături de implicarea noastră prioritară în identificarea şi implementarea celor mai adecvate abordări în spaţiul nostru de apartenenţă, dorim, deopotrivă, raporturi mai intense cu ansamblul zonelor lumii, cu Canada, cu statele din Vecinătatea Sudică a Europei şi Orientul Mijlociu, cu Zona Asia-Pacific, în mod deosebit cu China, dar şi cu ţări precum Japonia, India, Coreea de Sud sau ţările ASEAN, precum şi cu statele din America Latină şi Africa. În spiritul aceleiaşi abordări integratoare, vom urmări să dezvoltăm relaţiile cu actorii emergenţi din alte regiuni, într-o logică a complementarităţii intereselor“, a mai precizat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite