Iohannis: Peste un milion de ucraineni au venit la noi, iar toţi cei care au decis să rămână sunt sprijiniţi prin accesul la locuri de muncă, şcoală, sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la primirea Premiului Carol al IV-lea, că românii s-au comportat exemplar în ceea ce priveşte gestionarea crizei generate de războiul de la graniţă, o parte a refugiaţilor ucraineni fiind angajaţi, fiind asigurat accesul la învăţământ şi la sistemul de sănătate.

„Reacţia Europei la războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi la criza umanitară, generată de această agresiune sângeroasă, arată că europenii îşi unesc forţele pentru a ajuta la nevoie. Am reacţionat solidar, cu curaj şi în acelaşi timp cu compasiune. Sprijinul oferit de ţara noastră pentru poporul ucrainean greu încercat, pentru toţi cei care caută refugiu din calea războiului, s-a manifestat în România prin solidaritatea şi spiritul umanitar al cetăţenilor, intervenţia integrată şi rapidă a autorităţilor, a societăţii civile.  Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toţi cei care au decis să rămână sunt sprijiniţi prin accesul la locuri de muncă, şcoală, sănătate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integraţi în sistemul de învăţământ românesc”, a afirmat Klaus Iohannis, la Hof, în Germania, după acordarea Premiului European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020. 

„La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii oferă imaginea unei societăţi dinamice, capabile de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu. O societate care a interiorizat pe deplin valorile fundamentale ale proiectului european şi care îşi doreşte ca acestea să fie respectate şi în regiunile vecine Uniunii Europene.”, a completat şeful statului. 

De asemenea, Iohannis şi-a încheiat discursul tot prin abordarea temelor europene din perspectiva românească. „Trăim timpuri decisive pentru destinul Uniunii Europene. Priorităţile noastre de acţiune viitoare şi europeană trebuie să fie pragmatice, pentru a putea răspunde astfel eficient şi adecvat aşteptărilor dumneavoastră, ale cetăţenilor noştri, fie că se află în România, Germania sau în altă parte a Europei.  La un deceniu şi jumătate de la aderare, România participă activ cu soluţii, în beneficiul Europei, prin experienţa şi expertiza câştigate în procesul său de consolidare democratică.  Românii se identifică pe deplin cu Uniunea Europeană, ca proiect politic, economic şi social care a contribuit decisiv la modernizarea ţării noastre. Avem cu toţii responsabilitatea, de a susţine acest proiect, pentru că rămâne singura cale care poate să asigure, pe termen lung, o Europă a păcii, prosperă, eficientă, stabilă şi sigură”, a completat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite