Iohannis, la Consiliul European pentru Brexit: Cel mai important este să discutăm despre oameni, apoi despre bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, înaintea începerii lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, că subiectul cel mai important privind stabilirea liniilor directoare pentru negocierile cu Marea Britanie sunt oamenii şi cum le vor fi respectate drepturile, apoi banii din fondurile europene.

”Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni. Asta înseamnă pentru noi românii care trăiesc în Marea Britanie, dar putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, vorbim despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele şi aceasta va fi poziţia mea în cadrul discuţiilor pe care le vom avea astăzi”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că sunt milioane de europeni care s-au folosit de dreptul la libera circulaţie şi care şi-au stabilit reşedinţa şi şi-au găsit locuri de muncă în Marea Britanie, iar acum trebuie să ştie ce le rezervă viitorul. Iohannis a precizat că discuţiile nu trebuie să se limiteze doar la dreptul la muncă, ci trebuie să vizeze şi alte chestiuni, precum dreptul la pensie sau la educaţie.

”După ce lămurim problema oamenilor trebuie să ajungem la a doua chestiune care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România acestea sunt extrem de importante. Sunt banii pentru coeziune, banii pentru agricultură şi trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem conta şi la care avem dreptul”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, preşedintele român a subliniat că negocierile cu Marea Britanie pentru ieşirea acesteia din Uniunea Europeană trebuie purtate în bloc de statele UE, fără negocieri separate, iar acordul trebuie să fie unul global, nu sectorial.

”Trebuie să fie excluse negocierile separate şi negocierile sectoriale. UE-27 trebuie să fie unită, să negocieze cu o singură voce şi rezultatul nu poate fi unul pe bucăţele (...) Toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agrează totul”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Pe de altă parte, el a susţinut că negocierile trebuie să se desfăşoare în etape: mai întâi pentru acordul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, apoi relaţiile post-Brexit dintre cele două entităţi.

”Relaţia dintre Uniunea şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea ordonată. Atunci este clar că avem nevoie de o etapizare. Trebuie să începem cu ieşirea, iar când suntem lămuriţi destul de clar - unii evaluează într-un scenariu optimist că ar fi posibil să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului - atunci să evaluăm dacă am făcut sau nu progres suficient. Dacă am făcut, atunci putem, de principiu, să începem şi negocierile pentru ce va fi după”, a mai spus Iohannis.

Conform programului anunţat, Klaus Iohannis participă la ora 13.30 (ora României) la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, la ora 14.15 urmând să aibă loc dejunul de lucru al şefilor de stat şi de Guvern. În jurul orei 16 este aşteptată conferinţa de presă a preşedintelui Consiliului European Donald Tusk şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a prezentat vineri principalele teme pe care le va susţine preşedintele la Bruxelles.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla la Bruxelles, unde va participa la reuniunea specială a Consiliului European în format UE 27. Această reuniune este prilejuită de faptul că Marea Britanie a notificat în legătură cu dorinţa de a părăsi Uniunea Europeană, conform articolului 50 al Tratatului UE", a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni, precizând că la această reuniune se va încerca găsirea unui mandat general de negociere în privinţa Brexit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite