Iohannis, după şedinţa CSAT: PSD a umplut statul de incompetenţi. Au pus slugi. Să nu mai fie întârzieri criminale. Depolitizaţi instituţiile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto presidency.ro
foto presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a discutat, marţi, rapoartele instituţiilor în urma tragediei de la Caracal. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă s-au aflat  faţă-n faţă. Şeful statului a acuzat Guvernul că este vinovatul moral al tragediei de la Caracal, în timp ce premierul i-a reproşat preşedintelui că a reacţionat prea târziu.

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT de marţi: Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal.

Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituţiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea şi protejarea infractorilor şi când deschiderea porţilor închisorilor devine grija decidenţilor politici. Modificările aduse legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au dat afară prea mulţi profesionişti, au pus în schimb slugi şi oameni incapabili.

Corupţia şi incompetenţa distrug statul, deprofesionalizează instituţii. Garantarea siguranţei cetăţeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viaţă este cel mai important drept al omului şi este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor şi a instituţiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.Cetăţeanul trebuie să-şi recâştige încrederea în stat şi în instituţii, să se simtă protejat în ţara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu îşi fac această datorie. Am cerut instituţiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficienţe grave, dintre care amintesc:

- întârzieri nejustificate în declanşarea investigaţiilor; deşi dispariţia a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineaţa zilei de 25.07, ora 08:30;

- nerespectarea procedurilor interne privind raportarea şi monitorizarea evenimentelor şi a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanşarea şi funcţionarea mecanismului naţional ”Alertă Răpire Copil”, precum şi a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind declanşarea şi funcţionarea mecanismului naţional ”Alertă Răpire Copil”;

- atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei faţă de victimă, aceştia neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;

- problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;

- lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;

- dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.

Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională.

Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul şedinţei CSAT, s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au reuşit, în urma unui lung şir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituţia României, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

În aceste zile, m-am consultat cu specialiştii din zona de siguranţă publică şi din justiţie pentru a pune la punct soluţiile concrete. Nu am atribuţii executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituţiilor soluţiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite. Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgenţă legislaţia actuală în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave, contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală, identificarea modalităţilor de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului şi analiza situaţiei Sistemului de urgenţă actual 112.

Am solicitat în cadrul şedinţei de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflaţi în nevoie.  Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a domnului general Vasilca. Am cerut STS un control atent şi serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluţiile pentru o mai bună funcţionare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competenţă şi seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme.

Oamenii din fruntea acestor instituţii trebuie să fie respectaţi pentru abordarea lor profesionistă şi pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experţi, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel.

Este important ca profesioniştii români din sistemul de stat, indiferent de funcţie, să fie încurajaţi să îşi facă meseria şi să fie ţinuţi departe de disputele cu mize politice. România puternică înseamnă consolidarea instituţiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim plan. Statul român trebuie resetat, cu profesioniştii pe care îi are şi pe care îi poate atrage, şi cu o conducere politică ce înţelege care îi este rolul – acela de a întări statul, şi nu de a-l slăbi, de a îmbunătăţi serviciile publice şi de a proteja cetăţenii şi a le garanta o viaţă mai sigură şi mai prosperă aici, în ţara lor.

Pe termen mediu, soluţia este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesionişti. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer şi celor care sunt acum la putere, dar şi celor din opoziţie, să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică. Pentru că, altfel, se va continua la nesfârşit cu mecanismul pleacă ai noştri – vin ai noştri, şi oamenii competenţi sunt ţinuţi pe margine sau, mai grav, alungaţi din ţară.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional. În acest context, am atenţionat-o pe doamna Prim-ministru că încă de la finalul anului trecut este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă să o încalce şi care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei. Avem o nouă dovadă a incapacităţii acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a Guvernului de a găsi acele soluţii care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării şi acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes naţional, lucru pe care l-am propus foarte concret în şedinţa CSAT-ului de astăzi

UPDATE Şedinţa CSAT s-a terminat. Klaus Iohannis va face declaraţii despre subiectele discutate. 

UPDATE La şedinţa CSAT participă şi ministrul demisionar Nicolae Moga. 


 În ultimele zile, şeful Poliţiei Române a fost demis, iar şeful STS a demisionat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, la Cotroceni, că toţi cei responsabili de tragedia de la Caracal vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Preşedintele a precizat că respinge abordarea politicianistă a Guvernului, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei. Klaus Iohannis a precizat că sunt soluţii punctuale cu care va veni în CSAT, inclusiv modificarea legislaţiei privind percheziţiile şi extinderea atribuţiilor DIICOT.

Şeful statului a spus că în aceste zile a comunicat constant cu autorităţile.

„Instituţii ale statului român nu au reuşit de această dată să-şi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realit sumbră care din nefericire nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi: de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Dar pedepsele, oricât de severe şi binemeritate ar fi, nu aduc vieţile înapoi. Obligatoriu e să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a precizat că nu se va pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor care vor fi discutate în CSAT.

„În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT şi resping abordarea politicianistă a Guvernului României care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului  a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a declarat că există soluţii şi că la CSAT va cere prim-ministrului, ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să identifice soluţii concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor şi a procedurilor.

„În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi!”, a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale şi nu al apărării infractorilor.

„Voi cere ministrului Justiţiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenţei materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple. Voi cere, de asemenea, în CSAT, ministrului Justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenţei materiale a DIICOT după modelul competenţei materiale a unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracţiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare. Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu”, a subliniat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a criticat declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că nu a auzit decât un discurs de campanie, o declaraţie marcată de oportunism, plină de sincope şi total lipsită de empatie.

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, declarat, luni seara, că discuţia din CSAT va fi „mai contondentă decât de obicei”.

În şedinţa CSAT urmează să fie discutate în primul rând rapoartele făcute de MAI şi STS în legătură cu modul în care au acţionat aceste instituţii.

Opt poliţişti - cinci ofiţeri şi trei agenţi - sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. "În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112", a anunţat luni Ministerul Afacerilor Interne.

"Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine", scrie în comunicat.

Ca urmare, ministrul Nicolae Moga a dispus încetarea împuternicirii inspectorului şef al IPJ Olt, precum şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, şi schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a aprobat propunerea conducerii Poliţiei Române de a împuternici în funcţia de inspector şef al IPJ Olt pe comisar-şef de poliţie Vasile Armaşu (director al Direcţiei de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienţei actului managerial de la toate subunităţile de poliţie din judeţul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate.

"În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenţie a poliţiştilor de la sesizarea privind dispariţia unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art.  59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, cercetarea prealabilă faţă de 5 ofiţeri şi 3 agenţi, în raport cu atribuţiile funcţionale prevăzute în fişa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucţiunilor şi dispoziţiilor în vigoare. În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, ministrul de Interne a înaintat, luni, Guvernului şi Preşedintelui României un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca, după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, acesta să fie făcut public.

Şi Comisia de apărare din Camera Deputaţilor face audieri în urma tragediei. Luni a venit la comisie prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan.

Bălan a precizat că Poliţia a deschis aplicaţia de localizare a apelului Alexandrei la mai bine de o oră după ce fata a sunat la 112. Deputaţii au ascultat, cu uşile închise, înregistrările convorbirilor fetei la 112. Stelian Ion (USR) a declarat ulterior că „este răvăşitor, pur şi simplu devastator” şi şi-a exprimat dezamăgirea.

Reprezentanţii MAI nu au venit la audiere invocând că trebuie să prezinte raportul mai întâi în CSAT, astfel că vor fi invitaţi din nou, marţi după-amiază.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite