Iohannis, de Ziua Marinei: În 2017 vor continua exerciţiile navale la un nivel nou de complexitate, împreună cu aliaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Constanţa, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că forţele navale vor continua exerciţiile de pregătire în Marea Neagră împreună cu aliaţii şi partenerii din zonă, dar la un nivel mai mare de complexitate.

”Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte”, a declarat Klaus Iohannis la începutul discursului său prilejuit de festivităţile de Ziua Marinei.

Preşedintele a arătat că evoluţiile politice şi militare de la Marea Neagră au impact nu doar asupra regiunii, cât şi asupra securităţii euro-atlantice în ansamblul său.

”Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”, a spus preşedintele.

El a evocat deciziile luate la ultimul Summit NATO, cel de la Varşovia. legate de o serie de opţiuni pe dimensiunile aeriană şi navală pentru o prezenţă NATO în regiunea Mării Negre.

”Ca aliat activ implicat în demersurile şi acţiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exerciţiile şi activităţile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliaţii şi cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat şi care a fost agreat la summitul de la Varşovia. Pentru a-şi îndeplini misiunile, Forţele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare şi de creşterea nivelului de interoperabilitate”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a spus că România are potenţialul de a deveni un actor regional relevant.  ”Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate. De aceea, mă bucur să vă văd aici, în număr atât de mare şi să simt puterea ataşamentului dumneavoastră pentru România, în acest moment festiv”, a mai spus Klaus Iohannis.

Manifestările dedicate Zilei Marinei au început în jurul orei 10.00, în Portul Constanţa, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost întâmpinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit în port ca să urmărească evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză în timpul intonării Imnului Naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Constanţa la ora 9.55 şi a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Imediat după, a început intonarea Imnului Naţional şi ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

În timpul ceremoniei, din Portul Tomis s-au auzit 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite