Iohannis a promulgat legea conform căreia partidele vor depune o singură declaraţie privind campania electorală online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care stabileşte că materialele de publicitate din campania electorală publicate în presa scrisă să fie elemente de identificare ale competitorilor electorali, fără a fi precizat tirajul, iar declaraţiile cu privire la campania online să fie centralizate la finalul campaniei.

Preşedintele a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Legea a fost adoptată în 20 septembrie de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 197 de voturi „pentru”.

„În esenţă, cele două modificări sunt foarte tehnice. Adică, în materialele electorale publicate în presa scrisă să existe elemente de identificare ale competitorilor electorali, dar nu tirajul, pentru că tirajul e prevăzut în contract şi poate face de către publicaţie obiectul unor modificări în plus sau în minus. Cea de-a doua modificare, ca în declaraţiile cu privire la elemente de campanie online în vederea decontării sumelor să nu se facă pe parcursul campaniei de fiecare dată când există o publicitate online, ci o singură declaraţie centralizatoare la finalul campaniei electorale”, a explicat atunci deputatul PNL Mihai Voicu, în plenul Camerei Deputaţilor. 

„În termen de 30 de zile de la data încheierii campaniei electorale, competitorii electorali au obligaţia de a transmite la Autoritatea Electorală Permanentă o declaraţie cuprinzând informaţii privind descrierea materialelor de propagandă electorală online, producţia, perioada şi spaţiul de difuzare a acestora”, se arată în proiectul de modificare a Legii finanţării partidelor. 

Totodată, Curtea de Conturi poate ”controla legalitatea validării sumelor în vederea rambursării către competitorii electorali în termen de 30 de zile de la data finalizării controlului finanţării campaniei electorale de către AEP”.

Potrivit proiectului de lege, eventualele concordanţe şi/sau erori din documentele justificative pot fi corectate de competitorul electoral până la finalizarea controlului AEP. „În cazul în care erorile nu sunt corectate din proprie iniţiativă sau la cererea autorităţii de control, suma conţinută în documentul justificativ respectiv nu va mai fi validată şi rambursată de AEP”, se mai arată în proiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite