Ioana Petrescu, la ALIVE: Mai uşor cu retorica anti firme străine. Hai să ajutăm şi firmele autohtone, şi cele străine, şi să le facem să plătească la fel taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Petrescu. FOTO David Muntean
Ioana Petrescu. FOTO David Muntean

Fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre măsurile economice adoptate de guvernarea PSD-ALDE, despre celelalte taxe anunţate pentru viitorul  apropiat, precum şi ultimele date ale Eurostat.

Adevărul: Unde e predictibilitatea Guvernului, după toată această ţopăială fiscală?

Ioana Petrescu: Problema a fost că s-a pornit cu un buget nerealist, veniturile au fost supraestimate. Şi această poveste cu trecerea asigurărilor sociale în sarcina angajatului: nu este foarte clar care va fi impactul asupra costurilor cu angajaţii. Angajatorul nu poate estima chestia asta. 

Sunt 11 miniştri în Guvern care au firma, dar care nu au optat pentru split TVA.

Varainta aceasta aduce nişte costuri în plus. Se încearcă această măsură pe un număr limitat de firme - cele cu datorii şi cele în insolvenţă- pentru a aduce mai mulţi bani la buget. Apoi, peste un an sau doi vom vedea dacă se poate aplica unui număr mai mare de firme. Trezoreria va avea timp să se descurce cu acest nou sistem, căci dacă s-ar fi aplicat pentru toate firmele, trezoreria ar fi clacat. 

Există o directivă europeană petnru taxa de solidaritate?

Există o taxă de 0,25% pe care o plătesc angajatorii. Aceşti bani se duc într-un fond destinat, şi din ei se pot plăti doar salariile angajaţilor firmelor care au intrat în insolvenţă. Din ei nu se plătesc pensii sau alte cheltuieli. Dar banii  din majorarea taxei, aşa cum a anunţat domnul Mişa, se vor duce în bugetul de stat, de unde se plătesc pensii şi salarii. 

Deci caută bani pentru a acoperi găurile bugetare. 

Nu am fost uimită că au venit cu astfel de lucruri, pentru că altfel nu au de unde să-şi onoreze toate promisiunile electorale. 

Sunt mai multe comune unde primarii au anunţat că nu mai au bani de salarii. 

E doar unul dintre multele exemple pe care le putem da că acest Guvern pune carul în faţa boilor. Toată stabilitatea fiscal-bugetară este pusă în pericol. Aş vrea să văd de la acest guvern că este o mai mare coeziune. Ieri a apărut ştirea că deficitul bugetar este de 4%, iar azi doamna Vasilescu a anunţat alte măriri de pensii şi de salarii. Nu se va termina bine. Doamna Vasilescu spunea că o creştere de 25% la stat va însemna de fapt o creştere reală de 4%. 

Cum vor fi încurajaţi cei din mediul de afaceri să mai investească în România?

Predicitibilitatea este foarte şubredă. Dacă ne uităm pe investiţiile străine directe, vedem cât au scăzut.- cam 18% comparând cu anul trecut. Este extem de importantă lupta anticorupţie. Am fost la o conferinţă în SUA despre investiile străine în România şi toate întrebările au fost legate de corupţie, căci astea sunt ştirile în SUA. 

De unde aceste atacuri la adresa băncilor?

Mi se pare iresponsabil atacul la adresa băncilor şi cu un efect negativ pe termen lung. O economie de piaţă nu poate funcţiona fără un sistem bancar şi fără un sistem financiar. Trebuie să încurajezi oamenii să meargă către sistemul financiar. 

Sunt atacate şi firmele străine. 

Nici retorica împotriva firmelor străine nu este bună. E normal să faci paşi ca aceste multinaţionale să-şi plătească taxele în România. Nu trebuie să vii cu o retorică agresivă să sperii investitorii, trebuie să faci tot ce e posibil ca acest firme să-şi plătească taxele. Acest guvern nu a făcut nimic ca să încurajeze nici firmele autohtone. S-au promis 1, 7 miliarde pentru programul Start up Nation şi nu s-au alocat banii. Mai uşor cu retorica anti firme străine. Hai să facem eforturi pentru a ajuta şi firmele autohtone, şi cele străine, şi să-i facem pe toţi să plătească la fel taxele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite