Interimatul lui Sorin Grindeanu la PSD - Ce urmează pentru social-democrați? Politolog: „Nu este un Negrescu sau Victoria Stoiciu, dar nici Paul Stănescu”

0
0
Publicat:

PSD, condus în ultimii ani de Marcel Ciolacu, își schimbă conducerea după două rânduri de alegeri prezidențiale devastatoare. După demisia lui Ciolacu, conducerea interimară este preluată de Sorin Grindeanu, mâna dreaptă a fostului premier și șef PSD. Astfel, schimbarea de la vârful partidului nu este una foarte proeminentă, spune politologul George Jiglău.

Sorin Grindeanu va conduce interimar partidul FOTO Mediafax
Sorin Grindeanu va conduce interimar partidul FOTO Mediafax

Acesta punctează că noul președinte interimar Sorin Grindeanu, nu arată chiar o schimbare, ci mai degrabă o soluție de compromis: „Cred că e perceput ca un personaj mai de grabă din aripa mai modernă, dar nu neapărat foarte modernistă a partidului. Deci, nu este un Negrescu sau Victoria Stoiciu, dar, în același timp, nici nu e Paul Stănescu sau cineva perceput ca fiind din tabăra mai conservatoare. (...) Cred că e genul de personaj care acum pare potrivit să asigure dialogul în perioada asta de negocieri. (...) Nu este nici tabăra super reformistă care vrea social democrație de tipul european progresist, nu este nici din zona conservatoare naționalistă a partidului. Este acea tabără mai pragmatică care își dorește ca PSD să rămână important, să rămână cel mai important partid al țării și să aibă în continuare acces la guvernare, la resurse”.

Acesta este de părere că PSD nu își dorește să intre în opoziție.

Nu își dorește să intre într-o zonă de opoziție, unde să se reformeze, pentru că scopul lor nu știu dacă e atât de mult să se reformeze. Reforma asta vine și cu niște costuri de acces la funcții în partid, de acces în funcțiile publice și nu știu dacă cineva vrea să ia pauză de bunăvoie, de dragul de a ieși mai reformat pe partea cealaltă”, mai subliniază politologul.

De altfel, Sorin Grindeanu este o variantă de siguranță pentru social-democrați pentru că nici nu reprezintă un pericol privind riscul de a lăsa PSD să alunece în zona suveranistă, spre AUR, mai punctează politologul. „Cred că o să vorbim despre măsura în care PSD se reformează sau se schimbă în raport cu noul președinte al partidului, doar în urma Congresului care va alege o conducere permanentă. (...) Sigur că la vremea aceea, când va fi ea, s-ar putea să ne trezim tot cu Grindeanu, care poate că o să folosească interimatul ăsta ca să-și consolideze poziția în partid și să candideze și să câștige președinția partidului la Congres”, concluzionează George Jiglău.

Oferta fostului lider de pe margine

În ceafa fostei conduceri PSD suflă și Victor Ponta, candidat independent în turul I al alegerilor prezidențiale 2025 și fost șef și premier PSD. El a transmis un mesaj public în care și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la reformarea partidului și a subliniat că schimbarea trebuie să fie profundă, nu doar una de suprafață.

„Cred că mesajul dat de români este foarte clar pentru toți, mai puțin pentru câțiva, 3, 4, 5, 10, actuali lideri ai PSD, care din egoism, din interes personal, au refuzat să accepte acest mesaj al românilor. (...) Este nedrept să demisioneze doar Marcel Ciolacu și ineficient pentru partid. Cei care-l aruncă peste bord, deși sunt mai vinovați decât el (...), de fapt fac foarte rău și vor face foarte rău în continuare dacă nu înțeleg că și ei trebuie să facă un pas înapoi”, a spus Victor Ponta, susținând că are datoria de a nu asista pasiv. El a fost exclus recent din partid pentru a doua oară, tocmai pe fondul candidaturii sale, care a venit împotriva candidatului comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. Niciunul dintre cei doi nu a reușit însă să se califice în turul II. Crin Antonescu s-a clasat pe locul 3, la o diferență de candidatul de pe locul doi, Nicușor Dan, de aproximativ 86.000 de voturi. El a obținut un scor de 20,07%, fiind urmat de Victor Ponta, cu 13,04%.

Demisia lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a reușit să se mențină în poziția de președinte PSD și în poziția de premier, după două scrutine de tur I la alegerile prezidențiale în care partidul nu a reușit să își plaseze candidatul pe primele două locuri, pe liderul de partid și apoi pe Crin Antonescu.

După demisia din fruntea Guvernului, imediat după turul I al alegerilor prezidențiale, acum Marcel Ciolacu cedează și conducerea partidului, dar nu departe, ci la prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, ministrul care a deținut în ultimii ani portofoliul de la Transporturi. Decizia a venit într-o ședință de Consiliu Național care a pus pe masă doar două opțiuni, Grindeanu și Daniel Băluță, care potrivit statului formațiunii politice, fiind prim-vicepreședinți, pot prelua conducerea interimară în cazul demisiei președintelui.

Inițial erau vehiculate mai multe nume, printre care Victor Negrescu, lider și vicepreședinte al Parlamentului European și Alfred Simonis, președinte al Consiliului Județean Timiș. Actuala numire ar ridica nemulțumiri printre membri partidului care cer demisia întregii echipe de conducere a PSD și îl plasează pe Grindeanu printre vinovații situației în care a ajuns formațiunea politică.

Politologul George Jiglău punctează că noul președinte interimar Sorin Grindeanu, nu arată chiar o schimbare, ci mai degrabă o soluție de compromis: „Cred că e perceput ca un personaj mai de grabă din aripa mai modernă, dar nu neapărat foarte modernistă a partidului. Deci, nu este un Negrescu sau Victoria Stoiciu, dar, în același timp, nici nu e Paul Stănescu sau cineva perceput ca fiind din tabăra mai conservatoare. (...) Cred că e genul de personaj care acum pare potrivit să asigure dialogul în perioada asta de negocieri. (...) Nu este nici tabăra super reformistă care vrea social democrație de tipul european progresist, nu este nici din zona conservatoare naționalistă a partidului. Este acea tabără mai pragmatică care își dorește ca PSD să rămână important, să rămână cel mai important partid al țării și să aibă în continuare acces la guvernare, la resurse”.

„Nu mi se pare că PSD, per ansamblu, și-ar dori așa cu dragă inimă să intre într-o zonă de opoziție, unde să se reformeze, pentru că scopul lor nu știu dacă e atât de mult să se reformeze. Reforma asta vine și cu niște costuri de acces la funcții în partid, de acces în funcțiile publice și nu știu dacă cineva vrea să ia pauză de bunăvoie, de dragul de a ieși mai reformat pe partea cealaltă”, mai subliniază politologul.

De altfel, Sorin Grindeanu este o variantă de siguranță pentru social-democrați pentru că nici nu reprezintă un pericol privind riscul de a lăsa PSD să alunece în zona suveranistă, spre AUR, mai punctează politologul.

„Cred că o să vorbim despre măsura în care PSD se reformează sau se schimbă în raport cu noul președinte al partidului, doar în urma Congresului care va alege o conducere permanentă. (...) Sigur că la vremea aceea, când va fi ea, s-ar putea să ne trezim tot cu Grindeanu, care poate că o să folosească interimatul ăsta ca să-și consolideze poziția în partid și să candideze și să câștige președinția partidului la Congres”, concluzionează George Jiglău.

Oferta fostului lider de pe margine

În ceafa fostei conduceri PSD suflă și Victor Ponta, candidat independent în turul I al alegerilor prezidențiale 2025 și fost șef și premier PSD. El a transmis un mesaj public în care și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la reformarea partidului și a subliniat că schimbarea trebuie să fie profundă, nu doar una de suprafață.

„Cred că mesajul dat de români este foarte clar pentru toți, mai puțin pentru câțiva, 3, 4, 5, 10, actuali lideri ai PSD, care din egoism, din interes personal, au refuzat să accepte acest mesaj al românilor. (...) Este nedrept să demisioneze doar Marcel Ciolacu și ineficient pentru partid. Cei care-l aruncă peste bord, deși sunt mai vinovați decât el (...), de fapt fac foarte rău și vor face foarte rău în continuare dacă nu înțeleg că și ei trebuie să facă un pas înapoi”, a spus Victor Ponta, susținând că are datoria de a nu asista pasiv

El a fost exclus recent din partid pentru a doua oară, tocmai pe fondul candidaturii sale, care a venit împotriva candidatului comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. Niciunul dintre cei doi nu a reușit însă să se califice în turul II. Crin Antonescu s-a clasat pe locul 3, la o diferență de candidatul de pe locul doi, Nicușor Dan, de aproximativ 86.000 de voturi. El a obținut un scor de 20,07%, fiind urmat de Victor Ponta, cu 13,04%.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite