Întâlnire de gradul zero la Bruxelles: Dăncilă trebuie să-i explice lui Timmermans cum stau lucrurile cu ordonanţele pe jusţiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dancila si Frans Timmermans FOTO gov.ro

Viorica Dăncilă va fi, miercuri şi joi la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu Frans Timmermans, în contextul în care prim-vicepreşedintele şi-a arătat îngrijorarea faţă de ordonanţele din justiţie şi l-a criticat pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Premierul se va întâlni şi cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

„În următoarele două zile mă voi afla într-o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la două evenimente importante dedicate egalităţii de şanse şi promovării drepturilor femeilor. (...) Voi avea de asemenea întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai instituţiilor europene, printre care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier”, a anunţa Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de marţi a Guvernului.

Aceasta este prima întrevedere între cei doi după ce la Congresul PES din 23 februarie, Frans Timmermans a evitat-o pe Viorica Dăncilă, potrivit imaginilor apărute în spaţiul public. În cadrul evenimentului, prim-vicepreşedintele CE a criticat şi legile justiţiei, avertizându-l pe liderul PSD Liviu Dragnea că dacă vrea să mai facă parte din partidul socialiştilor europeni ar trebui să respecte valorile fundamentale ale formaţiunii.

La Congresul PES, Frans Timmermans a fost desemnat candidatul socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Cu patru zile înaintea Congresului PES, prim-vicepreşedintele CE a spus, la Bruxelles, că nu a ştiut că va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei, de către guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Timmermans a adăugat că alături de Jean-Claude Juncker încearcă să încheie procedura ridicării raportului MCV până la finalul mandatului acestei Comisii Europene, însă pentru ţara noatră sunt „mulţi paşi de parcurs”.

Într-o scrisoarea adresată premierului român în aceeaşi perioadă, oficialul european atrăgea atenţia asupra evoluţiilor şi modificărilor în legislaţia românească din domeniu, precizând că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul MCV.

Timmermans a reamintit că în raport au fost expirmate îngrijorări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele CE a cerut ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor.

Guvernul a adoptat, marţi, modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Tudorel Toader a anunţat, la finalul şedinţei Executivului, că actul normativ conţine cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite