Ilie Bolojan și Ciprian Constantin sunt noii șefi ai Parlamentului

0
Publicat:

Plenul Camerei Deputaţilor a ales, luni, un nou preşedinte, pe Şerban Ciprian Constantin din partea PSD, iar Ilie Bolojan a fost desemnat preşedinte al Senatului.

Parlamentul României. Foto: Camera Deputaților
Parlamentul României. Foto: Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, pentru numirea preşedintelui Camerei, funcţie ocupată de deputatul PSD Şerban Ciprian Constantin, care a obţinut 195 de voturi „pentru” şi 86 de voturi „împotrivă”, conform news.ro. Candidatul propus de formaţiunea S.O.S România, deputatul Dumitru Coarnă, a primit 86 de voturi „pentru” şi 195 de voturi „contra”.

Votul a fost secret, iar deputatul Şerban Ciprian Constantin a fost susţinut de grupurile parlamentare ale PNL, UDMR şi minorităţilor, componente ale noii coaliţii de guvernare. De cealaltă parte, Dumitru Coarnă a fost sprijinit de grupurile AUR şi POT. USR nu a făcut nicio propunere pentru această funcţie.

"Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Camera Deputaţilor şi ţara noastră", a declarat Şerban Ciprian Constantin, după alegerea sa.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, preşedintele este ales pe durata mandatului Camerei prin vot secret, iar candidatul care obţine majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi este declarat ales. În cazul în care niciun candidat nu întruneşte majoritatea necesară, se organizează un al doilea tur de scrutin.

Odată cu alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, activitatea preşedintelui senior încetează, iar acest lucru a fost confirmat de votul din plen.

În paralel, la Senat, Ilie Bolojan a fost ales preşedinte al acestei Camere. După alegere, Bolojan a mulţumit pentru încrederea acordată şi a subliniat că obiectivul său principal este "să generăm legi cât mai bune, cât mai clare, legi care rezolvă probleme, nu legi care sună bine, dar care creează dificultăţi."

Bolojan a adăugat că vizează şi reformarea instituţiilor aflate în coordonarea Parlamentului, considerându-le printre cele mai ineficiente şi dorind să le facă mai eficiente, mai aproape de cetăţeni, generând reglementări mai bune. "Un lucru important pentru mine este să reformăm şi instituţiile care sunt în zona de coordonare a Parlamentului. Din experienţa mea administrativă din cei 20 de ani au fost printre cele mai ineficiente instituţii şi cred că trebuie să ne aplecăm asupra acestora în aşa fel încât să le facem mai eficiente, mai aproape de oameni şi care să genereze reglementări mai bune în domeniile pe care le gestionează," a declarat Ilie Bolojan.

El a subliniat că un alt obiectiv esenţial este creşterea încrederii în Parlamentul României: "În ultimul rând o chestiune foarte importantă este creşterea încrederii în sistemul nostru parlamentar şi în Parlamentul României, inclusiv în Senat. Cred că trebuie să luptăm pentru această chestiune, pentru că ştiţi că avem cea mai scăzută cotă de încredere din instituţiile publice şi această cotă foarte scăzută are reverberaţii în societate şi dacă ne dorim să avem mai multă încredere între oameni şi condiţii mai bune cred că este un lucru foarte important să luptăm pentru creşterea încrederii parlamentarilor, inclusiv a Senatului României."

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite