ÎCCJ a decis înregistrarea Alianței Dreapta Unită și a anulat decizia BEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanța supremă a decis înregistrarea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită, anulând hotărârea Biroului Electoral Central (BEC), care respinsese alianța electorală din cauza situației juridice a PMP.

USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida împreună la europarlamentare. Foto: Inquam
USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida împreună la europarlamentare. Foto: Inquam

"Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Anulează Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Admite Protocolul de constituire a alianței electorale - ,,Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei”. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", este decizia ÎCCJ.

ICCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianței Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democrației din România, o încercare de a împiedica Opoziția să participe la alegeri”, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

Mă bucur că au învins libertatea de asociere și democrația. În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români și să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine", a fost reacția lui Eugen Tomac, președintele PMP.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, săptămâna trecută, protocolul de alianță a USR, PMP și Forța Dreptei, invocând că în cazul PMP nu a fost tranșată definitiv situația juridică a conducerii.

PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie. În cazul PMP este vorba tot despre situația juridică, în timp ce în privința Forței Dreptei și REPER, judecătorii BEC precizează că cele două formaţiuni nu au obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Potrivit deciziei BEC, Viorel Mocanu e reprezentantul PSD, Cristian Ene este reprezentantul PNL, Ștefania Petre e reprezentanta USR, în timp ce AUR îl are pe Laurențiu Plăeșu. De asemenea, reprezentanți în BEC mai sunt Maria Kolumban, de la UDMR, dar și Bogdan Tohăneanu, de la Pro România, în timp ce Grupul minorităților l-a desemnat pe Ioan Truțer.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite