Hibele comasării alegerilor în 2024. Cum arată ultimul scenariu avansat dinspre PNL

0
Publicat:

PNL nu se lasă și încearcă să convingă pe partenerii de Coaliție să accepte o variantă de comasare a unor runde de alegeri din 2024, ultima variantă fiind cea a europarlamentarelor cu localele, după ce au fost înaintate și alte variante. Însă și acest scenariu are numeroase hibe.

ciolacu ciuca FOTO Mediafax

Liberalii nu se lasă și tot încearcă să obțină de la PSD sprijin pentru a comasa o rundă de alegeri din acest an electoral, potrivit informațiilor „Adevărul”. După ce au vorbit de posibiliatatea comasării localelor cu primul tur de la prezidențiale, o nouă variantă e cea a comasării europarlamentarelor cu localele. 

PNL așteaptă după liberali cu un răspuns, oricare ar fi varianta acceptată: i) varianta locale-parlamentare; ii) locale-primul tur al prezidențialelor sau iii) inclusiv varianta europarlamentare-locale. În cazul ultimei, liberalii au cerut PSD să aibă în vedere și această posibilitate. 

Însă la fel ca la celelalte, tot ar fi necesare modificări legislative. În cazul unei potențiale comasări a europarlamentarelor cu localele ar trebui modificat Codul Administrativ, pentru că în prezent prevederea legală este aceea că mandatul unui ales local este de patru ani, fără a fi vreo mențiune că ar putea fi înlocuit înainte sau că pot fi organizate alegeri mai devreme.

În 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite cu trei luni, din cauza pandemiei, în iunie fiind o incidență foarte mare a cazurilor. De data această, nu există motive ale scurtării mandatelor sau ale găsirii unei soluții pentru comasare, susțin surse social-democrate pentru „Adevărul”. 

Dificultățile privind comasarea

De altfel, CCR s-a mai pronunțat pe tema scenariului comasării unor alegeri. Iar la motive pentru declararea ca neconstituțională a legii de comasare erau argumente ca: încălcarea principiului peridiocității alegerilor (care trebuie să fie clar stabilite, nu schimbate după bunul plac al unui partid sau altul), încălcarea dreptului de a fi ales (să dea posibilitateaunui candidat să fie în cursă atât pentru o funcție locală, cât și pentru alta de reprezentare națională), complicarea votului, prin mai multe buletine.

Nu în ultimul rând, mai este problema limitării votului. La europarlamentare un elector poate vota în orice secție din țară, în schimb la locale poate doar în localitatea unde are domiciliul sau reședința. 

Până în prezent, mesajul oficial al PSD a fost că nu sunt argumente pentru o comasare, iar pentru un asemenea demers trebuie consens parlamentar. În schimb, atât USR, Forța Dreptei, AUR și UDMR s-au poziționat contra comasării alegerilor.

În ceea ce privește PSD, o decizie clară ar putea fi luată săptămână viitoare, când conducerea extinsă a formațiunii va avea o ședință și ar putea veni cu anunțul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite