Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape
0Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului. Premierul Victor Ponta a prezentat pe scurt avantajele proiectului de lege.
UPDATE Premierul Victor Ponta a vorbit, astăzi, în şedinţa Camerelor reunite.
Principalele declaraţii ale premierului:
Este vorba despre descentralizarea administrativă şi financiară, un pas extrem de important, în sfârşit concret şi pragmatic de modernizare a statului român.
Despre reforma statului român s-a discutat mult, s-a făcut puţin. Prin acest proiect de lege, reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mai apropiat de cetăţean, care poate fi cenzurat de cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, economisirea unor resurse locale, o activitate cu mai puţină birocraţie şi corupţie. E o temă care a fost susţinută de toate partidele, toţi s-au declarat în favoarea descentralizării. Apreciez că, doar cu o singură excepţie – PDL, un partid care se numea partidul primarilor, sunteţi toţi prezenţi.
Statul român rămâne un stat naţional unitar, dar cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern.
Aş vrea să fac câteva precizări. Cred că aceasta este soluţia pe care actualul Guvern şi viitoarele guverne trebuie să meargă, spre a da cât mai multe atribuţii autorităţilor locale. Cred că să ai mai multe atribuţii la nivel local înseamnă modernizarea României şi nu reuşesc să înţeleg opoziţia politicianistă.
Întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea descentralizării – de a da puteri de la Guvernul central la autorităţile locale.
Domnul premier Dragnea şi miniştrii au dus bătălii cu funcţionarii din Guvern, care nu vor să dea din tot ce au.
Există propaganda băsistă împotriva aleşilor locali. Întrebările mele sunt: atunci, care e soluţia? Luăm înapoi străzile, reţinerea deşeurilor, tot ce s-a dat în aceşti 24 de ani de democraţie. Cred că e o gândire comunistă.
Sunt răi preşedinţii de consilii judeţene din Alba şi Arad ai PDL, primarul de Cluj? Ca persoane, cred că nu sunt buni, dar nu poţi să gândeşti: aleşii mei locali sunt buni, ai altora sunt răi.
Propaganda împotriva aleşilor locali este, cred, o gândire mioapă.
Ce ne propunem? Ne dorim, şi asta se va realiza, scurtarea lanţului decizional, deoarece capacitatea de reacţie la nivel local este totdeauna mai rapidă şi mai eficientă.
Ne propunem reducerea distanţelor administrative. În acest fel, cetăţeanul nu mai trebuie să ajungă la Bucureşti pentru toate problemele care ţin de viaţa de zi cu zi. Simplificăm sistemul administrativ.
Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană 2014-2020 să ia în calcul autorităţile locale având posibilitatea de a accesa programe europene pentru clădiri, terenuri şi proiecte care de 20 de ani au rămas în părăsire.
Domeniile care descentralizează sunt: Agricultura, Sănătatea, Mediul, Cultura, Sportul, cluburile şi bazele sportive, tabere şcolare. Impactul bugetar va fi, pentru 2014, neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tpt cu buget. Acesta nu este finalul descentralizării, este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat în campania electorală, ci chiar şi PDL.
Procedura pe care am ales-o este o asumare colectivă, pentru că nu este doar decizia unui Guvern sau a unei majorităţi, este un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează. Nu văd nicio posibilitate pentru un viitor Guvern de a da înapoi de la descentralizare, dimpotrivă.
Mi-aş fi dorit ca proiectul să fie adoptat prin procedura obişnuită, dar avem multe proiecte importante. Poate cel mai important este Legea referendumului, dar sabotajul preşedintelui României, acest sabotaj care va continua probabil, va impune ca Guvernul pe care l-aţi învestit să vină în faţa dumneavoastră cu aceste proiecte.
„Angajarea răspunderii va fi marţi, la ora 15.00“, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa de luni a Birourilor Permanente reunite. El a menţionat că la proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.
Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind iniţiate de aleşi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a înregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ. Din partea UDMR au fost depuse de către preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, dar şi de către vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, 85 de amendamente. De asemenea, mai mulţi parlamentari PPDD au semnat 42 de amendamente.
Totodată, o serie de parlamentari PNL au depus individual sau în numele grupului parlamentar o serie de amendamente. Din partea PDL nu au fost înregistrate amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.
Paşii procedurali
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Precedenta angajare a răspunderii Guvernului, în aprilie 2013, a vizat proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.
Alte articole pe aceeaşi temă:
Descentralizarea, derulată pe „repede înainte“. Ce dovedeşte exemplul polonez invocat de Liviu Dragnea
UDMR, singurul partid din Opoziţie care a depus amendamente la legea descentralizării
Cine este deputatul care a depus 1.700 de amendamente la legea descentralizării