Grigore Cartianu: Preşedintele este locomotiva Mişcării Populare. Dacă o aduce şi pe Elena Băsescu, e clar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Grigore Cartianu, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele Partidului Mişcarea Populară de a se impune pe scena politică şi a subliniat că formaţiunea ar putea atrage susţinători, în contextul în care este promovată de preşedintele Traian Băsescu.

În opinia jurnalistului Grigore Cartianu, mitingul PDL de la sfârşitul săptămânii trecute a fost unul menit să dovedească forţa partidului.

„Au vrut să dea încredere oamenilor din organizaţiile judeţene că partidul nu se destructurează. Că vorbim de Stolojan, de Blaga, de Macovei, de Andreea Paul Vass, oameni pe care-i ştiai că sunt aici. La centru stau mai bine. În afara faptului că a plecat Elena Udrea, nu au fost mari plecări din PDL – un fost şef al PDL Dâmboviţa, au mai fost doi-trei“, a explicat el.

Pe de altă parte, Cartianu avertizează că problemele PDL sunt mult mai acute în teritoriu.

„În teritoriu e problema. Acolo s-a văzut un boicot puternic din partea principalilor oameni din teritoriu“, a subliniat el. „A fost un boicot din partea primarilor“, a adăugat el.

În ce priveşte înscrierea fostului premier Emil Boc în Fundaţia Mişcarea Populară, jurnalistul consideră că „nu e uşor deloc să facă jocul ăsta, dar e necesar politic“.

„Forţezi partidul să te dea afară, ca la fotbal. De ce? Că ai interes în momentul ăla. Fundaţia Mişcarea Populară abia acum îşi arată sensul. Să asociezi numele lui Emil Boc cu Mişcarea Populară, chiar dacă e din PDL, e o chestie inteligentă şi parşivă, în acelaşi timp“, a arătat el.

„Avantajul celor din Mişcarea Populară este că oamenii cred mai degrabă în politicieni decât în partide. Acolo unde sunt branduri individuale, transferul este mai uşor de făcut“, a  mai susţinut jurnalistul.

În ce priveşte susţinerea arătată de preşedintele Traian Băsescu Mişcării Populare, Cartianu crede că ar putea fi un semnal de „reechilibrare a balanţei politice“.

„E discutabil din punct de vedere moral, dar înţeleg necesitatea politică aşa cum o vede Traian Băsescu. Ar putea să constate că a fost cumva salvatoare pentru democraţie, dar rămâne un semn de întrebare în privinţa corectitudinii intervenţiei politice a preşedintelui. Dar, oricum, va influenţa politica în ţară“, crede el.

Totodată, referitor la susţinerea de care se bucură cele două partide, Cartianu crede că ambele formaţiuni pot atrage alegători din rândul celor care, în mod obişnuit, nu participă la vot.

„Cred că Mişcarea Populară va câştiga cel puţin 10 procente. Transferul este de la PDL la Mişcarea Populară, dar cred că ambele vor aduce şi din afara bazinului tradiţional PDL. Poate vor vota oameni care nu au votat deloc, pentru că la PDL nu mai sunt Băsescu, Udrea, cutare. Sunt alţii care votează Mişcarea Populară pentru că nu ar fi votat PDL“, a explicat el.

„Nu întâmplător, Elena Udrea s-a mutat de la PDL. Pe lista de europarlamentare se va afla şi Elena Băsescu. Părerea mea este că şi Elena Băsescu va face mişcarea spre Mişcarea Populară. Dacă o duce pe Elena Băsescu acolo, e clar“,  a mai spus Grigore Cartianu şi a subliniat că „locomotiva“ PMP este, în orice caz, preşedintele Băsescu.

În altă ordine de idei, jurnalistul susţine că testul electoral major al anului 2014 îi va pune faţă în faţă, la alegerile prezidenţiale, pe Crin Antonescu şi Victor Ponta. În schimb, în opoziţie, problema PDL este, potrivit lui Cartianu, lipsa de notorietate a lui Cătălin Predoiu. Cu toate acestea, jurnalistul crede că există şanse ca lucrurile să se schimbe şi subliniază că alegerile europarlamentare vor produce schimbări masive la dreapta spectrului politic.

„Eu văd posibil ca pe 25 mai, dacă fac mişcări cei de pe dreapta, cu Mihai Răzvan Ungureanu, adaugi şi alţi oameni aduşi de Băsescu, de Boc, de Falcă, dacă faci mişcarea asta să ai succes. Dacă nu, e posibil ca primii doi să rămână Ponta şi Antonescu şi să îşi dispute finala. Lasă PDL să fie PDL, cu nişte branduri individuale, dar mai ales cu brandul de partid“, a mai spus el.

În ce priveşte poziţionarea lui Crin Antonescu, Grigore Cartianu avertizează că procesul de revizuire a Constituţiei, asumat de liderul liberal, ar putea fi decontat de acesta în sondaje în aceeaşi măsură în care premierul Victor Ponta decontează rezultatele guvernării.

„Antonescu ar putea să pice în capcana Constituţiei. Va fi un eşec Constituţia, nu va trece, va fi şi foarte criticată, din toate părţile. Chiar va fi o bătălie şi în USL privind asumarea Constituţiei şi atunci pe partea asta pierde“, a explicat el.

Pe de altă parte, Grigore Cartianu crede că decizia PNL de a-l susţine pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne este o mişcare bună.

„Mişcarea cu Iohannis este extraordinară şi cu bătaie lungă. Este un dublu şah dat PSD-ului. La Guvern, la Interne, îi bagi mortul în casă lui Ponta şi pentru că eu nu-l văd pe Iohannis stând să asculte şedinţele de Guvern, când îi ceartă pe unii“, a arătat el şi a adăugat că „Iohannis îl va pune la punct“.

O posibilă candidatură a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidenţiale din partea PSD este, potrivit lui Cartianu, exclusă. În opinia jurnalistului, acesta îşi va continua mandatul de primar, iar PSD îl va susţine la alegeri pe Victor Ponta.

„Cred că Ponta se va îndrepta şi va fi şi împins de partid să candideze. Cea cu Oprescu este utopie, puteţi să o uitaţi“, a conchis Cartianu.

În weekend, PDL a organizat un miting în Bucureşti, la care au participat aproximativ 7.000 de oameni, pentru a arăta că rămâne principalul partid de opoziţie. 

O zi mai târziu, la Cluj, Fundaţia Mişcarea Populară i-a adus la aceeaşi masă pe preşedintele Traian Băsescu, Elena Udrea şi fostul premier Emil Boc care s-a înscris în Fundaţie riscând o excludere din PDL. 

În acest context, chiar dacă primul rând de alegeri din acest an bate la uşă, partidele din opoziţie par să fie mai interesate de bătălia orgoliilor de dreapta decât de unificare. 


Citeşte şi:

Vasile Blaga: Sper că Boc nu s-a înscris într-o fundătură

Preşedintele PDL Vasile Blaga a apreciat că Emil Boc s-a înscris într-o fundătură, nu într-o fundaţie, şi a precizat că gestul său va fi discutat în partid dar a evitat să spună dacă se va propune sancţionarea primarului din Cluj-Napoca.

VIDEO Băsescu despre relaţia cu Boc: „Am fost doi parteneri extraordinari când ţara avea nevoie de doi bărbaţi care să-şi asume trecerea prin criză“

După alocuţiunea lui Emil Boc de la dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară, organizată duminică, 9 februarie, la Cluj-Napoca, preşedintele statului a ţinut să facă o completare. Traian Băsescu a declarat că relaţia din el şi Emil Boc a fost cea dintre „doi parteneri extraordinari“.

Emil Boc s-a decis: intră în fundaţia Mişcarea Populară

Primarul Emil Boc a anunţat, duminică, la Cluj, că a acceptat să facă parte din Fundaţia Mişcarea Populară, susţinând că, în acest fel, poate avea o contribuţie la unificarea dreptei. Anunţul a fost făcut în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a liderilor Partidului Mişcarea Populară.

VIDEO După ce a anunţat că se alătură Fundaţiei Mişcarea Populară, Emil Boc i-a comparat pe USL-işti cu comuniştii

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, azi, 9 februarie, la o întâlnire de la Cluj a Fundaţiei Mişcarea Populară, la care a fost invitat şi preşedintele statului, Traian Băsescu, că se înscrie în rândurile fundaţiei. În discursul său a criticat vehement USL.

Traian Băsescu despre PMP: „Este un copil prematur, dar prematurii, ştiţi bine, sunt extrem de inteligenţi“

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Cluj, că el a pus bazele Fundaţiei Mişcarea Populară şi că aceasta a „născut prematur“ un copil, Partidul Mişcarea Populară. Şeful statului a ţinut să sublinieze că prematurii sunt foarte inteligenţi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite