Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Ponta vrea STS pentru a avea toată puterea
0Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, declaraţiile de duminică seară ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Victor Ponta. După o şedinţă a CSAT încinsă, cei doi au reaprins scena publică vorbind despre vinovaţii tragediei aviatice din Munţii Apuseni.
Traian Băsescu a transmis public faptul că nu STS-ul şi directorul serviciului, Marcel Opriş, au fost de vină pentru localizarea defectuoasă a locului prăbuşirii avionului cu misiune medicală. De vină ar fi „hărmălaia” creată de instituţiile care nu erau coordonate de nimeni.
Victor Ponta, pe de altă parte, susţine în continuare că au fost de vină trei instituţii: Romatsa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi STS. Cum primele două şi-au pierdut şefii în urma analizei tragediei, trebuie ca şi şeful STS să plătească cu funcţia, susţine şeful Guvernului.
Prim-ministrul propune, de altfel, ca STS-ul să treacă în cel mai scurt timp posibil în subordinea Ministerului de Interne.
Grigore Cartianu a comentat, în cadrul emisiunii Adevărul Live de luni, de la ora 11.00, declaraţiile preşedintelui şi ale premierului.
Despre scandalul STS: USL a decapitat tot ce a putut. Până şi la IICCMER au pus un membru de partid: Daniel Barbu. Vor să ia instituţiue cu instituţie. PSD şi USL nu înţeleg că democraţie înseamnă să mai şi împarţi. Ei vor să ia tot. Nu cred că acest STS este atât de important. Are o funcţiune tehnică şi atât. STS nu poate schimba rezultate la alegeri, pentru că sunt procese verbale întocmite. Ponta îşi doreşte STS pentru a avea toată puterea.
Trecerea STS la MAI este o prostie fără margini. Ponta face tot acest tărăboi ca să întreţină această minciună că STS este vinovat pentru negăsirea la timp a victimelor din Apuseni. Astfel, loveşte în Traian Băsescu. Ponta vrea să întreţină această zarvă mediatică până la toamnă. Această campanie a lui Victor Ponta are rolul de a limita pagubele. Ponta şi Ramona Mănescu vor plăti ca imagine. Cel care decontează aproape total este Victor Ponta. Ieşirea de ieri a lui Traian Băsescu m-a surprins prin lipsa de concentrare pe Victor Ponta. Numele premierului nu a apărut deloc. Pentru mine, acesta este un mister. Băsescu are un joc. Nu ştiu de ce l-a menajat pe Victor Ponta. Sunt curios cum va reveni şeful statului.
Băsescu trebuia să spună până la capăt cine trebuia să coordoneze. Dacă simţurile lui Stroe erau adromite în acea zi, alt om trebuia să strige deştepatarea.Ponta mai are de trecut preşedinţia în subordinea Guvernului. Ponta strică toată răspunderea instituţională.
Traian Băsescu a mai făcut un lucru moale. Trebuia să meargă la şedinţa de guvern de miercuri, când era ultima şansă ca Ponta să dea ordonanţă d eurgenţă pe coduri. Băsescu nu a participat la nicio şedinţă de guvern de când este Ponta premier.
Grigore Cartianu (foto dreapta), despre condamnări:
În prostia lui, deputatul auto, Gheorghe Coman, este de apreciat că şi-a recunoscut vina, deşi lucrurile par caraghioase. Suma pe care a obţinut-o este derizorie, alţii din politică râd de el. Sigur că nu a luat şpagă în premieră, dar sumele sunt ridicole în raport cu ce iau alţii.
Fenechiu nu s-a comportat ca un bărbat politic, ci ca un escroc politic. Cazul Fenechiu a fost foarte clar. A fost mai evident decât la Coman şi a fost pe milioane de euro. La fel cum şi la Voiculescu este foarte evident.
Dacă nici după sentinţa definitivă nu a recunoscut că e vinovat, atunci ce să mai spunem. Ziariştii au demonstrat foarte clar că a furat. Dacă Fenechiu pleda vinovat de prima dată, primea doar trei ani, nu cinci. În faţa opiniei publice, dacă îşi recunoştea vina, Fenechiu trecea ca un bărbat politic. Dacă Fenechiu spunea că l-a împiuns diavolul, scăpa mai ieftin. Când îl văd că se smiorcăie pe la instanţe, nu merită respect.
Când s-a apropiat de verdictul final, Fenechiu era la Iaşi, când la Iaşi era şi Tudorel Toader, membru CCR, numit de PNL, dar propus de Fenechiu. participau la botezul copilului lui Cristian Adomniţei. Au stat până s-a strigat şi darul. A doua zi, Tudorel Toader trebuia să meargă la CCR şi Fenechiu trebuia să meargă la Curtea Supremă, unde avea proces. Nici unul, nici altul nu au ajuns. Şi eu eram duminică la Iaşi, dar am ajuns luni la Adevărul live. Am luat mai în serios faptul că trebuia să ajung la emisune, decât au luat Tudorel Toader şi Relu Fenechiu faptul că aveau de mers la CCR şi la instanţă. Aş fi putut depune la Înalta Curte că se putea ajunge luni în Bucureşti. Mai grav decât plagiatul, la Victor Ponta mi se pare minciuna. Atinge patologicul.
Despre noile Coduri:
Sunt câteva sute de oameni care au fost puşi în libertate, când locul lor era după gratii. Din 90 până astăzi, n-a îndrăznit să fie atât de evident de partea infractorilor. Dacă pe lista lui Ponta, care îi scapă pe oamenii penali de puşcărie, se va afla şi Sebastian Ghiţă, atunci politica lui Ponta este cu dedicaţie. Această lege nu a fost dată nici pentru infractori, nici pentru borfaşi. Este o catastrofă să iei partea penalilor. Cu câteva măsuri de acest gen, Ponta îşi distruge cariera. Dacă peste plagiat a trecut, să distrugi instituţii e mult mai periculos.
Despre PMP:
E delicată situaţia. Opoziţia este moartă în coteţ. În 1990 şi în anii 2000 am mai avut opoziţie slabă, dar nu ca acum.în timpul guvernului Năstase, PD făcea o opoziţie foarte puternică, deşi avea doar 7%. Dacă presa era sub papucul lui Năstase, PD făcea opoziţie serioasă. Acum, nu sunt în stare să se facă auziţi în spaţiul public. Sunt atât de slabi, încât nu o să fie de mirare că USL încă are 50% în sondaje. Erodarea lor putea fi abruptă, dacă opziţia era articulată, convingătoare. Este ca o armată pulverizată într-o bătălie pierdută.
Fiecare partid de deapta va veni cu op listă proprie. Dacă ar fi doar două partide de drapta, ar mai fi ceva. Problema este să nu se atace între ele, pentru că ar da ocazia USL să ia un scor mare la alegerile europaralamentare.
Citeşte şi:
Şeful STS, decapitat de Ponta prin lege
Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului să treacă STS în subordinea Ministerului din Interne, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l demită în CSAT pe Marcel Opriş, şeful STS.
Liderii USL s-au reunit duminică în şedinţă de urgenţă, la scurt timp după încheierea întrunirii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia s-au prezentat rapoartele privitoare la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Potrivit copreşedinţilor Uniunii, în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care STS să treacă din subordinea Preşedinţiei în cea a Ministerului de Interne.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la scurt timp după încheierea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în cadrul căreia s-a discutat despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni, că şeful STS nu va fi demis, întrucât instituţia pe care o conduce nu putea localiza aeronava prăbuşită.
Şova: Şeful STS trebuie tras la răspundere în CSAT. E de aşteptat ca Băsescu să facă scut
Vicepreşedintele PSD, Dan Şova, susţine că şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trebui tras la răspundere în şedinţa CSAT programată duminică, dar consideră că demiterea acestuia nu poate fi realizată fără decizia preşedintelui Traian Băsescu, care „va prefera să facă scut“ în jurul lui Marcel Opriş.