Gheorghe Falcă: România are nevoie de o strategie energetică clară dacă vrem să fim unul dintre câştigătorii Acordului Verde European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„România va depăşi până în 2030 cu cel puţin 3%, ţinta prevăzută în Acordul Verde European ce îşi propune decarbonizarea sectorului energetic”, afirmă Gheorghe Falcă, membru în comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European.

Europarlamentarul român crede că actuala criză generată de noul virus chinezesc trebuie să ne facă să realizăm şi mai mult importanţa unui mediu curat şi a unui sistem de transport care să polueze cât mai puţin.

„Acordul este o şansă pentru Uniunea Europeană de a preîntâmpina alte crize viitoare cu un impact asupra noastră ca indivizi şi asupra mediului înconjurător. Trecem printr-o perioadă de tranziţie spre un alt business model, un alt mod de viaţa şi suntem la un pas de o nouă revoluţie tehnologică ecologică şi în domeniul digital, însă toate acestea trebuie făcute în strictă concordanţă cu politicile de mediu”, afirmă Falcă.

Experţii arată că România este cea mai ambiţioasă ţară din Europa Centrală şi de Est în susţinerea proiectului Uniunii Europene de decarbonizare a sectorului energetic european, însă adevărata miză este ca la finalul acestei perioade să obţinem o creştere economică sustenabilă care să genereze prosperitate şi locuri de muncă bine plătite pentru toţi cetăţenii europeni.

„Mixul de electricitate al României este unul dintre cele mai echilibrate din Uniunea Europeană. Ţara noastră beneficiază de resurse energetice interne importante, precum petrol, gaze naturale şi cărbune. România are un potenţial considerabil de hidroenergie şi rezerve suficiente de uraniu pentru furnizarea CNE Cernavodă. Pe lângă toate acestea, România a investit şi a susţinut dezvoltarea surselor regenerabile de energie, precum energia eoliană, energia solară, biomasă şi energia electrică generată de microhidrocentrale. Amestecul energetic actual echilibrat ar putea asigura un grad ridicat de securitate energetică la nivel naţional şi regional, în cazul situaţiilor critice cauzate fie de condiţii meteorologice extreme, fie de cauze operaţionale”, explică Falcă.

„Energia regenerabilă poate schimba radical comunităţile noastre în decurs de doar un deceniu. Unele analize susţin că în 2030 în România vor exista aproximativ 500.000 de maşini electrice. Cea mai mre schimbare poate veni însă în modul de funcţionare a oraşelor şi transformarea lor în smart cities, fapt ceva modifica radical mobilitatea, conectivitatea şi stilul de viaţă”, mai spune Falcă.

„Pentru a tinge însă aceste obiective, avem nevoie de o strategie naţională clară, predictibilă şi care să ţină cont de realităţile europene. Măsurile luate în aceşti ani vor defini radical economia, nivelul de trai şoi societatea românească pentru multe decenii de acum îniante”, încheie europarlamentarul PPE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite