Gardul anti-imigranţi ridică încă un zid în relaţia româno-ungară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban şi omologul său român, Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul ungar Viktor Orban şi omologul său român, Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta şi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, au avut un schimb tăios de replici, pornit de la o nemulţumire exprimată de şeful Executivului român cu privire la modul în care Ungaria gestionează criza refugiaţilor. Anunţul că Ungaria va construi un gard la graniţa cu România au încins spiritele şi mai mult. Nu a trecut mai mult de o lună de la ultimul conflict româno-maghiar.

„Ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi ma opun total acestei abordări. Problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu inseriatul“, a afirmat Ponta, deşi preşedintele Klaus Iohannis este cel care gestionează criza imigranţilor în raport cu statele europene.

Partea ungară a reacţionat imediat, prin vocea ministrului de Externe. „Minciuni sfruntate şi o poziţie nedemnă pentru un lider politic al secolului 21. Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Remarcile sale au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română. Guvernul ungar respinge cu fermitate declaraţiile lui Victor Ponta şi cere primului ministru român să înceteze minciunile la adresa Ungariei“, a spus Peter Szijjarto.

Premierul Victor Ponta nu s-a lăsat intimidat de reacţia oficialului ungar şi a revenit asupra poziţiilor sale ferme cu privire la măsurile luate de Ungaria în privinţa crizei imigranţilor. Premierul a declarat marţi seară, la Antena 3, că decizia oficialilor de la Budapesta de a ridica un gard de-a lungul frontierei pentru a stopa valul de refugiaţi scoate Ungaria din Europa. Întrebat, din nou, ieri, la Parlament, cum comentează criticile la adresa sa aduse de ministrul de Externe ungar, Ponta a răspuns: „Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa, ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii '30. Dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin“.

„Gardul ne ajută şi pe noi“

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că gardul care va fi instalat de Ungaria la graniţa cu România mai degrabă ne apără decât ne desparte. „Nu vreau să comentez răfuiala inutilă mai ales pe un subiect care nu ar trebui să fie în aceşti termeni între două state. Dacă ne-am trezi noi, România, cu 45.000 de imigranţi la uşă de la o zi la alta, pun şi eu întrebarea cât de mult suntem pregătiţi. Poate sună uşor cinic, dar acest gard, această soluţie, va împinge traseul, ruta migranţilor către Croaţia, Slovenia, şi nu către România, într-un fel ne ajută şi pe noi, pentru că, altfel, ne trezeam şi s-ar putea să ne trezim în aceste condiţii, la graniţa cu Serbia şi România, cu mii şi mii de migranţi“, a spus Kelemen Hunor.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, că escaladarea unui conflict cu Ungaria nu-şi are rostul, arătând că sunt greşite şi declaraţiile oficialului ungar, şi cele ale premierului Victor Ponta. „Noi am cerut încă de ieri ministrului de Externe să solicite statului ungar explicaţii. Aşteptăm care va fi poziţionarea. Cred însă că escaladarea acestui conflict nu-şi are rostul în condiţiile în care UE este lovită de o criză extrem de apăsată, amplă. Trebuie să avem înţelepciunea să privim cu calm toată această criză şi depăşirea ei poate fi făcută doar dacă nu vom pune noi gaz pe foc. Cred că sunt greşite declaraţiile şi ale decidentului politic maghiar, şi ale premierului Victor Ponta, în sensul în care ar trebui să venim cu toţii constructiv acum", a spus Gorghiu.

Gard între România şi Ungaria

Mai mult, tensiunile dintre cele două ţări au fost agravate şi de anunţul autorităţilor maghiare, potrivit căruia vor construi un gard şi la frontiera cu ţara noastră. MAE român a răspuns că nu este un gest corect între două state membre UE.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare“, se mai arată în comunicat.

Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă, afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

„Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România“, a explicat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI. „Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România“, a explicat Szijjarto.

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.


Ponta agită apele

Nu este pentru prima dată când premierul Victor Ponta pune gaz pe foc în relaţia româno-maghiară. În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta a interpretat într-o notă mult prea dramatică declaraţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, alimentând gratuit conflictul mocnit dintre România şi Ungaria.

„Procesul obţinerii autonomiei este lung, se face pas cu pas. Nu e ceva ce ţi se dă pe tavă. Pentru început, maghiarii ar trebui să coopereze unii cu alţii, cei din Covasna cu cei din Harghita, iar aceştia cu cei din Mureş, să facă proiecte comune, să atragă fonduri comune, să înveţe ce-şi doresc cu adevărat. Dacă transformă autonomia într-un instrument de dezvoltare, lucrurile pot fi înţelese mai uşor, pentru că nu este vorba despre separare, ci despre dezvoltare regională, acest lucru ar trebui să-l vândă secuii politicienilor români“, a spus ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

„Nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta“

Singurul care s-a inflamat în urma interviului a fost premierul Victor Ponta. „Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucureşti sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează ţara!“, a reacţionat Ponta pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite